Volgens de gemeente is een horecabestemming van voormalig café De Zwarte Kat onhaalbaar, terwijl omwonende daar wel in geloven. Maar B&W baseren zich naar hun zeggen op het onderzoek van een deskundig bureau. Ook een gemeentelijk monument zit er niet in, omdat de erfgoedcommissie de bouw- en cultuurhistorische waarde te gering vindt, zegt de gemeente.

Zij begrijpt wel dat de omgeving van het bruine café De Zwarte Kat een historie kent die teruggaat tot in de zeventiende eeuw, toen er al een café was gevestigd. “De wens van omwonenden om van het pand een gemeentelijk monument te maken, is uitgebreid onderzocht. Het voormalige café De Zwarte Kat aan de Amsteldijk-Zuid wordt geen gemeentelijk monument. Volgens de erfgoedcommissie is het feit dat er lange tijd een café was gevestigd, met een duidelijke functie voor de buurtschap, onvoldoende reden om er een gemeentelijk monument van te maken.”

Bezwaar

Nadat twee bewoners bezwaar hadden gemaakt tegen de plannen om drie villa’s op de plek van De Zwarte Kat te bouwen, heeft de gemeentelijke erfgoedcommissie volgens B&W opnieuw een bezoek gebracht aan het pand. “Eerder had de commissie al een negatief advies gegeven. Ook na het bezoek bleef de commissie bij haar oordeel.”

Ook het behouden van de horecabestemming zit er niet in, zegt de gemeente. Ook dat liet zij dus door een extern bureau onderzoeken. “Uit de haalbaarheidstoets horeca-invulling uit april 2020 blijkt dat het onderzoeksbureau het bedrijfseconomisch op deze locatie niet haalbaar acht.”

Eén woning

De omwonenden vinden één huis, in plaats van drie villa’s, wel okay, meldt de gemeente. Maar die vindt drie woningen stedenbouwkundig wel verantwoord, mits die ‘verstrooid worden gebouwd en individueel ontworpen met diversiteit in architectuur (wisselende kaprichtingen)’. De villa’s worden maximaal tien meter hoog. “Deze woningen zijn een voortzetting van het bestaande woonlint langs de Amstel. Dat is in overeenstemming met het Beeldkwaliteitsplan Amsteldijk, dat bepalend is voor de omvang, vorm en positie van nieuwbouw”, zegt de gemeente. Omwonenden vinden dat de drie villa’s in het landelijke gebied niet passen en juist tegen het beeldkwaliteitsplan ingaat.

3 REACTIES

  1. Wie betaalt die bepaalt! De gemeente praat graag over sociale cohesie in een buurt of straat en als men dat nu weg wil hebben dat moet men nu juist de horeca bestemming eruit halen op deze plek, waar al eeuwenlang de sociale cohesie in het buurtschap De Zwarte Kat en Nes a/d Amstel werd bepaald door een kroeg/uitspanning met diezelfde naam. Waar zijn i.d. de diverse wethouders van cultuur en welzijn? Dit is niet enkel een taak van Floor Gordon!

  2. Een korte update over De Zwarte Kat. De provincie gaat een ‘collegiaal’ overleg plannen met de gemeente, wat dat inhoudt weten wij niet precies. Feit is dat de provincie het niet met ieder project doet. Dit gesprek vindt plaats op onder andere de bezwaren die de ‘Zwarte Kat Commissie’ en de Dorpsraad van Nes a/d Amstel hebben ingediend
    Waternet verwacht extra vergunningen van de projectontwikkelaar Zuiver Vastgoed om de sloten te dempen (of andere voorzieningen te treffen) en de hoge damwanden te plaatsen. (nu niet in de vergunning aanvragen) De vergunning wordt in ‘stukjes’ geknipt. (?)
    Van het CDA zijn twee fractieleden geweest om de situatie te bekijken. Ja het is de oppositie, maar het zijn ook mensen…. Ze verbazen zich over de gang van zaken. De Zwarte Kat hoopt nog veel van het CDA te horen! Het CDA is dus op de hoogte van deze gemeentelijke dwaling en kan nu heel goed uitleggen hoe het zit.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.