Bijstandontvangers met schulden mogen niet te veel worden gekort door deurwaarders, vindt de gemeente. Daarom voert zij een extra controle uit, waarbij handmatig wordt gecontroleerd. “Foutief opgelegde beslagleggingen worden zo gecorrigeerd,” zegt wethouder Marijn van Ballegooijen.

Recent bleek dat bij bijstandsontvangers met schulden in ruim tweehonderd gemeenten beslag is gelegd op meer geld dan wettelijk mag. Het zou gaan om tientallen euro’s per maand. In Amstelveen werden vijftig mensen daarvan slachtoffer.

Vragen

De SP stelde daarover onmiddellijk schriftelijke vragen aan B&W. Wil Roode van die partij is van plan in de volgende raadscommissie Burgers & Samenleving daarover ook mondelinge vragen te stellen.

De gemeente wist volgens haar al lang dat ook in Amstelveen vijftig mensen de dupe waren en aan die gedupeerden het advies gaf zelf maar in bezwaar te gaan. Uit de beantwoording van haar vragen blijkt dat het college pas bij een volgende aanbestedingsprocedure een eis voor gerechtsdeurwaarders gaat hanteren.

Controlerende taak

Roode wil aan de wethouder vragen welke hulp en ondersteuning is geboden aan de getroffenen door verkeerde beslaglegging. Die zou naar haar mening bijvoorbeeld kunnen bestaan uit het opstellen van de bezwaarschriften. “Ook wil ik weten waarom de raad niet actief is geïnformeerd door het college. De SP blijft er bovenop zitten om haar controlerende taak uit te voeren,” zegt ze.

Van Ballegooijen zegt dat door een fout in een rekentool van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid deurwaarders een te lage ‘beslagvrije voet’ berekenden, minimumbedrag dat inwoners moeten overhouden voor levensonderhoud. “Voor bijstandontvangers betekent dit dat de beslaglegging maximaal vijf procent mag zijn. Als een deurwaarder een loonbeslag oplegt, moest de gemeente dit tot voor kort uitvoeren. Sinds 16 maart mag een gemeente daarvan afwijken.”

De gemeente corrigeert nu foutief berekende loonbeslagen handmatig. Vóór 16 maart informeerde zij inwoners en adviseerde die inderdaad bezwaar te maken tegen de foutief vastgestelde beslagvrije voet bij de deurwaarder”, geeft Van Ballegooijen toe.

Vakantietoeslag

Hoewel de gemeente op verzoek van de deurwaarder de loongegevens doorgaf, inclusief vakantietoeslag, werd bij de definitieve berekening van het loonbeslag door de deurwaarders gebruik gemaakt van de rekentool van het ministerie. Die werd gevuld met maandelijkse loongegevens zonder vakantietoeslag. Omdat een loonbeslag moet worden berekend op basis van de loongegevens inclusief vakantietoeslag is er door de deurwaarders uiteindelijk een verkeerde beslagvrije voet opgelegd aan de inwoner. En aan de gemeente dus als uitvoerder.

Van Ballegooijen: “Doordat de deurwaarder dus niet uitging van de door ons doorgegeven loongegevens, inclusief vakantietoeslag, maar gebruik maakte van de rekentool hanteerden ze geen correcte beslagvrije voet. Hoewel wij de deurwaarders daarover veelvuldig hebben geïnformeerd, moesten wij tot voor kort van rechtswege uitgaan van het door de deurwaarders opgelegde beslag. Gelukkig is hier nu een einde aan gekomen.”

Tussen de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) en de Koninklijke Beroepsorganisatie van Gerechtsdeurwaarders (KBvG) worden afspraken gemaakt over het terugstorten door de deurwaarders van het te veel ingehouden inkomen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.