GroenLinks staat achter de ‘bezetting’ op braakliggend terrein in de wijk Kronenburg. Raadslid Lennart de Looze van die fractie, die zelf op het aangrenzende Uilenstede woont, bezocht zijn  nieuwe ‘buren’.

Een groep woningzoekende jongeren heeft er tenten opgeslagen. De Looze sprak zijn steun uit voor het initiatief van de bezetters op deze plek alsnog betaalbare studentenwoningen te realiseren.

Superblij

De gemeente wilde er 2500 studentenwoningen bouwen, maar dat werd afgeblazen omdat Schiphol te veel hinder veroorzaakte. “Het is doodzonde om dit terrein zo lang leeg te laten staan. GroenLinks is superblij dat er nu een enthousiaste groep is die er mooie plannen mee heeft,” zegt De Looze.

 Last

De gemeentelijke plannen voor woningbouw daar staan voorlopig in de ijskast, omdat de Raad van State uitsprak dat bebouwing niet door mag gaan wegens de vlieghinder van Schiphol. Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat had de Raad van State om een oordeel gevraagd toen de gemeente Amstelveen fors wilde gaan bouwen op Uilenstede.

“Opnieuw hebben we alleen maar last van de luchthaven”, vindt De Looze. “Schiphol beperkt ons enorm, terwijl woningen zo ontzettend hard nodig zijn.” Hij zou er graag sociale huurwoningen zien. Een eerdere rechtszaak van de gemeente en protesten van studenten hebben nog geen beweging gekregen in het besluit van het ministerie. “Dit is een nieuwe stap in het protest tegen de woningnood. De overheid doet te weinig. Tegelijkertijd is deze actie een protest tegen de macht van Schiphol en de hinder die de luchthaven veroorzaakt voor de omgeving,” zegt het GroenLinks-raadslid.

De nieuwe bewoners willen graag een rol spelen in de levendigheid van de buurt. Lennart de Looze spreekt over een ‘heel gaaf’ initiatief. “Deze vorm van wonen is niet alleen een geweldig pressiemiddel, hij voegt ook wat toe aan de buurt.”

2 REACTIES

  1. Aan de Carmenlaan moeten nog steeds de door de gemeente beloofde huizen gebouwd worden, nadat de daar aanwezige sociale huurwoningen gesloopt zijn.

    • Die komen daar zeker niet! Hoeveel denk je dat een m2 waard is. Elk jaar komt daar 10% bij door enkel maar op je kont te zitten. Trouwens ik weet niet eens van wie die grond is. De gemeente of EH? Vergis je niet. Beide zijn niet vies van vreemde spelletjes in hun voordeel.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.