De gemeente werkt op het ogenblik aan een lokaal aan een Economisch Stimuleringsfonds Amstelveen. Dat moet de lokale economie een extra impuls geven, door initiatieven op het gebied van ondernemen te ondersteunen, zodra de corona beperkingen verminderen. De gemeente steunt ook financieel de zogenoemde BIZZen, omdat die het door de coronacrisis moeilijk hebben.

In samenwerking met de brancheorganisaties uit horeca, retail en bedrijfsleven legt zij naar haar zeggen de laatste hand aan de zorgvuldige uitwerking van de doelstellingen van het fonds, toetsingscriteria en het instellen van een onafhankelijke adviescommissie. Meer informatie is te vinden op www.amstelveen.nl/ondernemen.

Versterking

De gemeente moedigt onderlinge samenwerking tussen winkeliers aan. Bedrijfsinvesteringszones (BIZzen) dragen daar volgens haar daaraan bij. Die versterken het ondernemersklimaat en ondernemers investeren gezamenlijk in de openbare ruimte van het BIZ-gebied.

Bij de bestaande BIZzen is een nieuwe BIZ-periode niet vanzelfsprekend, omdat het voor veel ondernemers een opgave is de BIZ-bijdrage op te brengen in, of net na, de coronacrisis. Want het principe van een BIZZ is dat iedereen moet meedoen als een meerderheid besluit en een op te richten. De gemeente int dan de contributie.

Draagvlak

Dit is een periode waarin veel winkeliers geen omzet hebben gedraaid, maar wel de nodige kosten gemaakt. Bij een nieuw op te richten BIZ is nog onvoldoende duidelijk of er voldoende draagvlak is bij ondernemers. De Bedrijfsinvesteringszones vragen daarom, bij de 2e ronde BIZ, steun aan de gemeente. Met een aanvulling op de BIZ-verordening is het na een raadsbesluit wettelijk mogelijk geen aanslag BIZ-belastingen op te leggen aan de deelnemende ondernemers. De jaarlijkse subsidie aan de BIZ-vereniging wordt in dat geval rechtstreeks vanuit de algemene middelen verstrekt.

Stimulans

Wethouder Floor Gordon: “We willen de Bedrijfsinvesteringszones in deze moeilijke tijd steunen, want versterkte onderlinge samenwerking levert een positieve bijdrage aan het totale vestigingsklimaat in Amstelveen. De ondersteuning van een BIZ betekent extra steun aan die ondernemers die willen samenwerken in het post-coronatijdperk en het is een stimulans om een hernieuwde of nieuwe BIZ te realiseren. De slagingskans daarvan is groter wanneer de gemeente de financiële bijdrage van het eerste jaar via een subsidie betaalt. Dit is maar een van de maatregelen die de gemeente de komende tijd wil nemen voor het herstel van de economie.”

Ondernemersondersteuning

De gemeente zegt zich in te spannen om door de corona-maatregelen geraakte ondernemers te ondersteunen. Op dit moment kunnen ondernemers bij de gemeente rekenen op uitstel van betaling, schuldhulpverlening, de TONK en TOZO regelingen en maatregelen als het gedoogbeleid verruiming terrassen. Daar komen twee Amstelveense regelingen bij: MKB noodlening en de 1,5 meter maatregelen subsidie die nu landelijk bij gemeenten navolging vinden. Ook ging de gemeente deze week van start met nog meer communicatie over lokale regelingen voor ondernemers en met het Ondernemersloket blijvend onder de aandacht brengen. Ook vraagt zij samen met andere gemeenten in Noord-Holland Zuid landelijk aandacht aan het kabinet voor ondernemers die buiten regelingen vallen en bekijkt zij of deze geholpen kunnen worden via gemeentelijk maatwerk.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.