Omdat de coronamaatregelen naar hun mening de leefstijl van de jeugd negatief beïnvloeden, willen drie fracties in de gemeenteraad dat de lokale overheid samen met scholen extra sportprogramma’s voor die groep ontwikkelt. Dat blijkt uit schriftelijke vragen die coalitiepartij D66 en de oppositiepartijen GroenLinks en CDA aan B&W hebben gesteld.
Zij willen actie voor ‘meer bewustwording over een gezonde leefstijl’, sportprogramma’s voor weinig bewegende kinderen en laagdrempelige sportinlopen voor hen in wijken.
Overgewicht
Uit landelijk onderzoek blijkt dat kinderen sinds de coronacrisis ongezonder zijn gaan eten en minder bewegen, constateert raadslid Robert Zuidbroek (d66). “Scholen en Amstelveen Sport hebben hun zorgen bij ons geuit. Zij zien dat veel kinderen aankomen.” Volgens hem bleven actieve kinderen evenveel bewegen als voor de crisis, maar minder actieve kinderen duidelijk minder.
Pesten
Naar de mening van raadslid Ilika Polderman (GroenLinks) heeft dat gevolgen voor de fysieke gezondheid van kinderen, maar neemt ook pesten en ‘fat-shaming’ toe. De fracties zeggen te willen weten wat de stand van zaken is in Amstelveen en hoe de gemeente, Amstelveen Sport, diëtisten, gemeentelijk jongerenwerk / jeugdzorg, welzijnsorganisatie Participe, scholen en ondernemers samenwerken om het door hen gesignaleerde probleem aan te pakken.
CDA-raadslid Sandra van Engelen wijst op het belang van gezonde voeding. En die begint volgens haar bij bewustwording. “Niet alle kinderen krijgen van huis uit mee wat gezond eten is,” zegt ze. “Wij willen de bewustwording over een gezonde leefstijl daarom vergroten. Als kinderen hiermee opgroeien, wordt dit hun hele leven de normaalste zaak van de wereld.”
Gezondheidsverschillen
In 2019 bleek al dat 22% van de Amstelveense meisjes en 11% van de jongens zich niet fit en gezond voelt. En dat 56% van de meisjes en 36% van de jongens in de stad niet of nauwelijks sport. Er werden ook grote verschillen geconstateerd in hoe lokale jongeren hun gezondheid ervaren. Niet alleen tussen jongens en meisjes, maar ook tussen jongeren met een Nederlandse en niet-Nederlandse achtergrond, alsmede verschillen tussen wijken waar jongeren opgroeien.
In Amstelveen Noord-West voelden jongeren zich bijvoorbeeld beduidend gezonder en fitter dan de jeugd in Keizer Karelpark / Groenelaan. Op initiatief van D66 werd € 70.000 per jaar door de gemeenteraad beschikbaar gesteld voor extra sportprogramma’s voor (kwetsbare) jongeren. D66, GroenLinks en het CDA willen dat het college dit jaar vaart maakt met deze programma’s, omdat de gezondheidsverschillen die er in 2019 al waren, waarschijnlijk alleen maar groter zijn geworden.
Open sportinlopen
Raadslid Saloua Chaara van coalitie partij D66 zegt trots te zijn op alle extra sport- en cultuur activiteiten die de gemeente nu wekelijks organiseert voor jongeren vanaf ongeveer dertien jaar. “Maar om ook de wat jongere kinderen structureel meer aan het bewegen te krijgen, willen wij samen met GroenLinks en het CDA dat er open sportinlopen komen in bijvoorbeeld gymzalen van scholen, zodat zij bij wijze van spreken elke week daar kunnen binnenlopen om op een toegankelijke manier en dichtbij huis een middag te bewegen en sporten.” Volgens Chaara kan het college daar het budget voor extra sportprogramma’s voor jongeren eventueel voor in zetten.
Foto: raadsleden Sandra van Engelen (CDA), Ilika Polderman (GroenLinks). Robert Zuidbroek en Saloua Chaara (beiden D66).