De overheid kan mensen wel langer ‘zelfredzaam’ thuis willen laten wonen, maar dan moet de zorg daarop worden aangepast. Dat laatste lukt vaak niet. In de Bolder werd donderdag (14 februari) weer eens gepraat over geestelijke gezondheidszorg in de wijken. De bijeenkomst met talloze partijen waas georganiseerd door burgemeester Bas Eenhoorn en wethouder Marijn van Ballegooijen van Zorg en Welzijn.

Een speerpunt in het uitvoeringsprogramma van het zittende college van B&W is namelijk vergroten van de mogelijkheden voor zelfstandig wonende inwoners met psychische problemen aan de samenleving te blijven deelnemen. Er waren naast de gemeentebestuurders vertegenwoordigers van de talloze organisaties die zich met zorg en welzijn bezighouden, alsmede de politie en ervaringsdeskundigen. Meedoen in de samenleving is één van voorwaarden voor herstel, werd geconstateerd. En zelfstandigheid kunnen inwoners met psychiatrische en sociaal-maatschappelijke problemen langer behouden als passende ondersteuning in de thuissituatie sneller beschikbaar is.

Thema’s

Bij gesprekstafels werden verschillende thema’s besproken, zoals over ouderen met psychische problemen, dementie, veiligheid, samenwerken in de wijk om verergering te voorkomen en over vroegsignalering en preventie. Ook werd met medewerking van Ons Tweede Thuis gesproken over samenwerken bij een combinatie van licht verstandelijk beperking en psychische problematiek. Verder werd met medewerking van Participe met de verschillende partijen gesproken over samenwerken om schulden bij mensen met psychische problematiek te voorkomen of op te lossen.

Kwetsbaar

Kortom, er is weer eens veel gepraat door de vrijgestelden, maar of er daden volgen in het veld is natuurlijk de vraag. “Doordat psychische kwetsbare inwoners langer thuis blijven wonen, komt er steeds meer neer op de zorgpartijen die in de wijk actief zijn”, zegt Van Ballegooien. Volgens hem steunen gemeente andere partijen die inwoners wel, zodat ze beter kunnen participeren. En hij vond erover praten met elkaar belangrijk, zodat verschillende zorg- en welzijnspartijen en politie elkaar kunnen versterken. Blijkbaar werken die nu nog vaak langs elkaar heen. Van Ballegooijen: “Ook is vroegsignalering en preventie heel belangrijk.” En daarin spelen volgens hem  buren en naasten rol. “Als zij vragen hebben of dingen signaleren kunnen zij ook bij de zorg- en welzijnspartijen in de wijk terecht,” zegt hij. Depressie en angst blijken de meest voorkomende psychische aandoeningen waar men mee te maken krijgt.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.