Behalve verhoging van de budgetten voor het minimabeleid, moeten B&W het nu ook voor iedereen gemakkelijker maken daarbij te komen. Dat vindt de SP-fractie in de gemeenteraad, die daarover in de gemeenteraad op 30 november met een motie komt. Met instemming van die raad heeft het college van B&W het bedrag voor kinderen uit minimagezinnen voor sport en cultuur verhoogd van € 250 naar € 375.

“Daarmee geeft het college uitvoering aan een door de SP geïnitieerde motie”, stelt raadslid Nora Fakirni vast. Dat is volgens haar een goede eerste stap. “Maar daarmee zijn we er nog niet.” Zij verwijst naar het rekenkameronderzoek, waaruit bleek dat input voor de herijking van het minimabeleid nodig was.

Motie

Overigens voor SP geen nieuws. Die partij kondigde al eerder een motie aan om de toegankelijkheid van de regelingen, conform het rekenkameronderzoek, te verbeteren. “Ik wil het college een pluim geven, omdat het ook de vergoeding voor reiskosten voor jongeren gaan verruimen”, zegt Fakirni. “Het gaat dan om noodzakelijke kosten voor bijvoorbeeld leerlingen die buiten de gemeentegrens op school zitten, omgangsregelingen en noodzakelijk familiebezoek. De SP hulpdienst had al een aantal gevallen waaruit blijkt dat vergoedingen ontoereikend waren. Een signaal naar de wethouder heeft ertoe geleid dat ook het probleem wordt aangepakt. Uiteraard zijn we ook blij met het gehoor geven aan onze motie. Waar vorig jaar nog geen meerderheid te vinden was, is in juli een motie wel succesvol aangenomen en die wordt nu uitgevoerd.”

Herijking

De SP-motie van september vorig jaar kreeg alleen steun van GroenLinks. Een tweede poging in juli dit jaar bleek succesvoller. Mede omdat een jongere (Omran Baikari) had ingesproken en raad plus college er niet meer omheen kunnen, zegt de SP. Voor de partij is dat niet genoeg. Er hoeft volgens haar ook niet gewacht te worden tot de herijking van het beleid in 2023.

Fakirni: “Herijking van beleid is zeker belangrijk, hoe bepaal je de doelgroep? Wat doe je voor lagere inkomens die nu net buiten de boot vallen, hoe verhoudt het e.e.a. zich tot wat nodig is voor de grote groep lagere middeninkomens die ook in de problemen raakt? Het rekenkameronderzoek was over een ding heel duidelijk: Dat regelingen onvoldoende bekend zijn en onvoldoende benut worden. Dat staat los van beleid. Daarom komen wij 30 november al met voorstellen om nu bekendheid en toegankelijkheid te verbeteren.”

Verspreiding

Onder meer wil de SP verspreiding van de ruimere regelingen via een website, verspreiding van folders, stoppen met ontmoedigingsbeleid bij aanvragen en een pilot met een loketfunctie in de wijken. Er zijn zoveel voorstellen waar men nu al me aan de slag kan, vindt de partij. “Verbetering van de regelingen is een ding, het college moet nu doorpakken en ook de toegang tot regelingen verbeteren,” zegt Fakirni. Op de raadsvergadering van 30 november zal het rekenkameronderzoek naar het minimabeleid met de aanbevelingen worden vastgesteld.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.