De vechtende partijen in het lokale omroeplandschap hebben vrede gesloten. Voorzitter Peter de Groot van de stichting AAN! deelde woensdag op een bijeenkomst met raadsleden me dat zijn organisatie samen met RTV Amstelveen de nieuwe omroep ‘1 Amstelveen’ gaat vormen.

Een fusie dus. Delegaties van de twee besturen hebben met de nieuwe mediawethouder Herbert Raat en burgemeester Tjapko Poppens een gevoerd gesprek, dat kennelijk tot gevolg had dat vandaag een intentieverklaring door beide voorzitters werd ondertekend.

Vliegen.

Het is redelijk belachelijk dat de stad nu twee lokale omroepen heeft, vond De Groot. “Twee lokale omroepen die elkaar vliegen afvangen”, noemde hij de situatie woensdag. Overigens heeft toenmalig voorzitter, thans vrijwillige presentator van een politiek programma, Roel Smit voortdurend voor éénwording gepleit. Burgerbelangen Amstelveen (bbA) vond in de gemeenteraad dat men die uitgestoken hand moest aanpakken, maar de meerderheid van de raad dacht anders.

Opstand

Die heeft twee jaar geleden nog geprobeerd via een zogenaamd ‘negatief advies’ het Commissariaat voor de Media zover te krijgen dat AAN! de uitzend-licentie kreeg en niet RTVA. Dat mislukte want de gemeente hield er nu eenmaal andere criteria  op na dan het Commissariaat. Deels hadden de gemeentelijke criteria niets met een omroep te maken, zoals de eis van huisvesting in het Stadshart.  AAN! kwam tot stand doordat vrijwilligers wegliepen van RTVA omdat zij het met het bestuur niet eens waren. De lokale politiek koos in meerderheid voor de opstandelingen en dus voor AAN! Die brengt nu samenwerking in met NH Nieuws, zeg maar de provinciale omroep. Daarmee wordt binnenkort een intentieovereenkomst door de nieuwe omroep getekend. Er bestond voor de ellende begon een samenwerkingsovereenkomst tussen RTVA en NH Nieuws, maar die erkende later AAN! als lokale omroep.

De Groot zei dat de nieuwe omroep met 1,8 fte aan de slag kan. Maar dat is volgens Mathijs Groenewoud veel te weinig. Er zijn volgens hem minimaal drie betaalde krachten nodig. Zelf is hij trouwens vrijwilliger. Volgens hem hadden de omroepen nooit uit elkaar moeten gaan.  De gemeentelijke subsidie werd over beide verdeeld, waardoor elk per jaar ongeveer € 36.000 ontvangt, want B&W kozen in totaal voor het wettelijk gangbare per inwoner. Dat is te weinig voor een lokale omroep, vindt RTVA allang.

Fris

Zoals gebruikelijk kondigt de nieuwe omroep weer aan een ‘fris lokaal mediamerk’ te worden, dat gebruik gaat maken ‘van de diverse mediaplatformen die deze tijd biedt.’ Op het ogenblik werkt men aan de nieuwe vormgeving en website van 1Amstelveen. In het bestuur komen leden van beide omroepen en aan de twee PBO’s (Programma Bepalend Orgaan) is gevraagd met elkaar in contact te treden over de aanpassing van de samenstelling van dit wettelijke orgaan. Er is een hogere subsidie aangevraagd door beide stichtingen op basis van een meerjarenbegroting tot 2025. Het verhogen van de financiële bijdrage aan de lokale omroep is ook een aanbeveling van bureau KWINK, dat voor de gemeente onderzoek deed naar de lokale journalistiek. Die bestaat in Amstelveen voornamelijk uit televisie, want de R van RTV kan men weglaten. RTVA besloot met radio te stoppen en het ziet er niet naar uit dat die bij de nieuwe omroep terugkomt.

Ontevreden

Formeel ging het woensdagavond over journalistiek, maar de enige die, buiten de raadsleden, over ‘infrastructuur’ mocht spreken was De Groot. Voorzitter Meindert Schut van de Mediaraad (die vaststelt wie wat uit het Mediafonds krijgt) zei dat hij die raad zelf onafhankelijk vindt, maar de schijn van de ‘buitenwereld’ tegen heeft, omdat de wethouder nog altijd besluit over de subsidies. “Als wij niet onafhankelijk ons werk konden doen, zouden wij opstappen”, zei hij. Daarover zijn garanties, onder meer door zeer abstracte gegevens over gehonoreerde aanvragen in het begin te hebben vastgelegd, met het gemeentebestuur overeen te komen. Over de aanvragen, waarvan minder dan de helft wordt gehonoreerd, zei hij ten dele ontevreden te zijn. Onderzoeksjournalistiek is plaatselijk volgens hem te hoog gegrepen. En zeker bij ‘jong talent’ waarmee de omroep schermt (dat wordt opgeleid). Voor veel journalisten is de lokale berichtgeving wel een leerschool, waar zij later veel aan hebben, benadrukte hij.

Op de foto: voorzitters De Groot (links) van AAN! en Le Cuivre van RTVA tekenden vanmorgen de intentieovereenkomst voor fusie

3 REACTIES

  1. Inderdaad! Ernst Jan Wilhelmis en zijn ‘AAN’ club is toch vooral een club die de gemeente en het college (VVD/D66/CDA) ter wille was. Ze hebben geen uitzendlicentie en kregen niet 36000 euro elk maar 60.000 euro elk. RTV Amstelveen publiceerde netjes zijn jaarrekening, AAN niet.

    De programma’s die met name Roel Smit en ook hoofdredacteur Matthijs Groenewoud maken bij RTVA verdienen echt navolging. Ik hoop dat deze hun werk mogen voortzetten, want Roel Smit weet met zijn ‘Beslist in Amstelveen’ de vinger op de zere plek te leggen als enige ongeveer.

    De vooral zoetsappige verhaaltjes die Ernst Jan Wilhelmis maakt en schrijft zijn weinig kritisch en proberen vooral het College van B&W goed te stemmen zo lijkt het. Kortom hopelijk kan Roel Smit zijn werk blijven doen en zal ook Matthijs Groenewoud blijven en is dit niet een voername door de mensen van AAN/NH Media.

    Dus eens met Mart: ‘als dat maar goed gaat, we kennen de geschiedenis’.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.