Dit jaar stelt de provincie Noord-Holland 850.000 euro beschikbaar voor het duurzaam verbeteren van bedrijventerreinen en winkelgebieden. Projecten waarin veel duurzaamheidsmaatregelen zijn opgenomen maken grote kans op een subsidie.

Daarbij gaat het onder neer om substantiële vermindering van uitstoot van CO2 en/of stikstof en hergebruik van afval.

Zeventien jaar

De provincie Noord-Holland stimuleert al ruim zeventien jaar herstructurering van verouderde bedrijventerreinen in Noord-Holland, waardoor volgens haar de kwaliteit van honderden hectaren is verbeterd. De laatste jaren bleken er ook voor winkelgebieden knelpunten zijn, zoals leegstand en veroudering.

Winkelgebieden

Om de aantrekkelijkheid van de winkelgebieden te verbeteren is er subsidie om leegstand tegen te gaan en samenwerking en het initiëren van duurzaamheidsmaatregelen in winkelgebieden te verbeteren. Ook initiatieven om winkelgebieden te transformeren maken kans op een subsidie, zoals het ombouwen van winkels naar woningen.

Ook maatregelen om de gevolgen van klimaatverandering op te vangen zoals waterberging en initiatieven voor hergebruik van afval en restproducten vallen onder de subsidieregeling.

Bedrijventerreinen

Voor het verbeteren van bedrijventerreinen is ook financiële ondersteuning mogelijk. Gemeenten en ondernemingen kunnen subsidie aanvragen voor het inrichten van een organisatie voor beheer van een bedrijventerrein en het begeleiden en initiëren van duurzame maatregelen. Daarnaast kunnen alleen gemeenten subsidie aanvragen voor het opstellen van regionale en lokale visies voor bedrijventerreinen en kantoorlocaties

Gemeenten en ondernemers die aan de slag willen met duurzame energiemaatregelen op bedrijventerreinen komen mogelijk ook in aanmerking voor een subsidie uit de Uitvoeringsregeling subsidie HIRB+ duurzaamheid Noord-Holland 2021. De provincie heeft in 2,5 miljoen euro beschikbaar gesteld uit het economisch herstel- en duurzaamheidsfonds. De provincie wil er met deze regeling voor zorgen dat de CO2-uitstoot op bedrijventerreinen substantieel afneemt.

Informatie en aanvragen

Meer informatie over de Uitvoeringsregeling Ondersteuning Toekomstbestendige Werklocaties 2021 (OTW-regeling), de Uitvoeringsregeling Ondersteuning Toekomstbestendige Winkelgebieden 2021 en de Uitvoeringsregeling subsidie HIRB+ duurzaamheid Noord-Holland 2021 is vanaf begin april te vinden op www.noord-holland.nl.

3 COMMENTS

 1. Vergevorderde plannen van Unibail-Westfield om het winkelcentrum Stadshart te moderniseren, optimaliseren, uit te breiden en te verduurzamen werden door wethouder Raat (VVD) getraineerd, geblokkeerd en getorpedeerd.

  Stadshartbewoners zijn door UR-W jarenlang nauw betrokken bij al hun plannen maar door de gemeentelijke tegenwerking is er niets van terechtgekomen.

  • Merkwaardig dat u een Noord-Hollandse subsidie voor duurzaamheid van oude winkelcentra (waar Stadshart natuurlijk niets van krijgt) weer weet te gebruiken om naar het Stadshart te roepen. Hulde voor uw creativiteit. Overigens heb ik in die zin ook niets in de gemeenteraad gehoord, zelfs niet van een aan het Stadsplein wonend raadslid.

 2. Wie hier kritiek heeft op de overheid, wordt door de pers gekraakt. Democratie op z’n Amstelveens..

  Door onwil en lapzwansigheid van het gemeentebestuur heeft het winkelcentrum Stadshart de kans gemist om te optimaliseren, moderniseren en uit te breiden. Nu is het daarvoor te laat. No need, no money, no trust.

  Het is niet onredelijk om de wethouder van Financiën én Stadshart hierop aan te spreken.
  Zijn trouwe waakhond gromt en probeert te bijten.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.