De in Amstelveen wonende hoogleraar, neuroloog en directeur van Alzheimercentrum Amsterdam (Amsterdam UMC) prof. Philip Scheltens is dinsdag 13 oktober benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw. De bij de koninklijke onderscheiding behorende versierselen werden uitgereikt door Amsterdamse wethouder Simone Kukenheim van Zorg, Jeugd(zorg), Beroepsonderwijs en Sport, tijdens het ‘Concert om niet te vergeten’ in het Concertgebouw.

Philip Scheltens

Philip Scheltens (1957) is door zijn jarenlange inzet uitgegroeid tot dé ambassadeur voor de ziekte van Alzheimer. Hij heeft een essentiële bijdrage geleverd aan de ‘emancipatie’ van de ziekte van Alzheimer. Met grote voortvarendheid hielp hij die op de politieke en maatschappelijke agenda te krijgen in binnen- en buitenland.

Onderscheidingen

Scheltens ontving hiervoor al diverse onderscheidingen. Zo werd hij door internationale vakgenoten in 2017 voorgedragen voor de European Grand Prix for Research of the Foundation on Alzheimer Disease. In 2012 werd hij benoemd tot Ambassadeur van de stad Amsterdam.

De laatste twintig jaar was Scheltens steeds de grote motor achter tal van initiatieven op het gebied van fondsenwerving met andere partijen, zoals bedrijven, particulieren en stichtingen. Oprichting van de stichting Steun VUmc Alzheimercentrum en het Alzheimer Lab zijn belangrijke initiatieven om de financiële basis voor het Alzheimeronderzoek verder te verstevigen.

Onderzoeker

Philip Scheltens dagelijkse werkzaamheden bestaan uit een combinatie van onderzoeker en behandelaar. Hij werkt niet alleen als fundamenteel wetenschapper maar ook als clinicus, die dagelijks de effecten van de ziekte van Alzheimer registreert in het leven van zijn patiënten. Daarnaast is hij opleider. Onder zijn regie zijn tientallen jonge, talentvolle wetenschappers gepromoveerd op neurologische thema’s en hebben zij hun weg gevonden in Nederlandse en internationale zorginstellingen, bedrijven en instanties.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.