De vergaderingen van het presidium van de gemeenteraad (burgemeester plus alle fractievoorzitters) mogen dan in principe openbaar zijn, het lijkt niet de bedoeling dat die transparantie ooit praktijk wordt. De pers wordt er standaard niet bij uitgenodigd en de daar gevoerde discussies blijven de bekende achterkamergesprekken. Zeker mag niemand weten welke correspondentie er door dat orgaan wordt gevoerd. Daarover komt een vergadering van het presidium.

Om het besloten te houden, hebben de fractievoorzitters het eveneens door hen gevormde seniorenconvent achter de hand, waarvan de vergaderingen volgens de reglement van de gemeenteraad sowieso geheim zijn. De achterkamer van de politiek blijft dus te allen tijde gewaarborgd.

Column

Onaangename verrassing voor de fractievoorzitter van Burgerbelangen Amstelveen (bbA), maar mogelijk voor de gehele lokale politiek, was dan ook dat amstelveenblog.nl berichtte over een brief die hij schreef aan zijn functiegenoten naar aanleiding van een overigens in het openbaar verschenen column van secretaris Fits Suèr van zijn partij. Over die column ontstond prompt rumoer in de politieke arena en andere partijen in de raad wilden weten of Suèr (oud-journalist) het standpunt van de bbA-fractie was. Daarop schreef voorzitter Kootker van die fractie een brief waarin hij zei het achteraf te betreuren dat sommige raadsleden zich gegriefd voelden door die column. Zie bij amstelveenblog.nl ‘Deining in de politiek over BBA column’.

Belangen

Suèr had in zijn column op de bbA-website onder meer belangenverstrengeling geconstateerd doordat drie raadsleden in schriftelijke vragen gepleit hadden voor ruimere horecaterrassen, terwijl zij zelf in die sector ondernemers zijn.

Amstelveenblog.nl kreeg die mail te pakken en de burgemeester plus de griffie van de gemeenteraad vinden dat de transparantie te ver is doorgeschoten. De griffie wil nu in het presidium ‘de integriteit en gedragscode’ aan de orde stellen. Dat presidium is openbaar, maar dat wil niet zeggen dat er ooit iemand anders bij is geweest dan raadsleden.

Daar zullen casussen als illustratie aan de orde komen, schreef de waarnemend griffier. Om het gevaar te bezweren dat amstelveenblog.nl er bij is, zal het wel een besloten vergadering worden. In tegenstelling tot de openbare beslotenheid…..

2 REACTIES

  1. Dat enkele gemeenteraadsleden privé belang hebben bij zekere besluiten van het college was een openbaar geheim dat tot in de kroegen besproken wordt met het nodige gegniffel en cynisch commentaar. Dat de betreffende gemeenteraadsleden zich onthielden van stemming ook. Dat was enkel show. Dat werd wel opgelost als vriendendienstje door partijgenoten en coalitiegenoten onder elkaar.
    Dat krijg je als in een gemeente 1 partij jarenlang de boventoon voert . Dan wordt de democratie langzamerhand ondermijnd.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.