Op één hoop gooien van de twee Amstelveense omroepen plus hun subsidie zou enige lucht geven, maar alleen D66 van de coalitiepartijen drong daar woensdag in de raadscommissie Burgers en Samenleving op aan. Het voorstel van wethouder Rob Ellermeijer is zowel de nieuwe omroepstichting AAN! als de een licentie van het Commissariaat voor de Media (CvdM) bezittende RTV Amstelveen het richtbedrag van ruim 60 mille per jaar te geven.
De coalitie (VVD, D66 en PvdA) zal dat voorstel in de gemeenteraad wel steunen, de oppositie grotendeels niet. Als de gemeente dan tóch op de versplinterende weg verder wil, moet de subsidie voor beide omhoog om de kwaliteitsjournalistiek te leveren, zei Ewa Petiet van Burgerbelangen Amstelveen (bbA).
Verleden
Samenwerking van beide wil RTVA-voorzitter Roel Smit wel. “Laten we het verleden vergeten en samen aan een nieuwe toekomst beginnen”, was zijn optie als inspreker. Maar AAN ligt dwars, bleek uit zijn woorden. De voorzitter ervan, met wie over die samenwerking wel te praten leek, is opgestapt. Smit vergeleek de situatie in Amstelveen met die in de film ‘Fanfare’ van Bert Haanstra: In een dorp waren eerst twee orkesten die later wonderwel één betere fanfare vormden. Waarom het niet lukt met AAN! samen te werken, terwijl beide omroepen eigenlijk dezelfde kijk op de journalistiek hebben, ontging hem. Volgens hem gaat het louter om prestige in de omroepstrijd. “En als je niet oppast een duur betaald prestige. Wij hebben geen last van prestige of een groot ego en reiken iedereen de hand.”
Criteria
Ellermeijer hield vol dat de gemeente geen voorkeur heeft, hoewel hij de schijn tegen heeft. De wethouder drong onder meer op een negatief advies bij het CvdM aan, waarbij hij het nieuwe initiatief (AAN!) graag meegewogen zag, terwijl die stichting drie dagen voor een hoorzitting was opgericht. Ook dat hij AAN!, nu niet als de lokale omroep van Amstelveen erkend, toch subsidie wil geven, zou iets van zijn liefde verklaren, zeggen tegenstanders. In het voorstel staat dat AAN! aan alle gemeentelijke criteria voldoet, overigens zonder een deskundige in te schakelen, zoals eerder bij RTVA gebeurde en op basis van zijn rapport constateerden B&W dat die aan drie van de zeven voorwaarden niet voldeed. Maar het CvdM hield er andere criteria op na. Overigens vroeg geen raadslid de voorwaarden van de gemeente, waaraan AAN! zou voldoen, te onderbouwen.
Kwartiertje
Smit, die eerder de leegloop van professionele krachten en vrijwilligers als probleem omschreef, zei open te staan voor hulp van AAN!, die overigens samenwerking met NH Media heeft en van het Noord-Hollandse tv-kanaal gebruik kan maken. “Een Amstelveens kwartiertje”, noemde Smit dat. Hij voelde, na eerder een samenwerkingsovereenkomst met NH Media te hebben gesloten, nu meer voor een sterke, frisse lokale zender.
De gedachte van twee lokale omroepen vond hij onlogisch. In de eerste plaats omdat de lokale overheid dan twee partijen betaalt die hetzelfde pakket bieden en ten tweede doordat volgens hem AAN! dreigt te worden opgeslokt door de regionale omroep Noord-Holland. Samenwerking met NH Media was overigens een voorwaarde van de gemeenteraad. Roel Smit denkt daar nu anders over. “Op basis van onze ervaringen wil ik het optimisme over de resultaten van samenwerking met NH Media, zonder een voldoende sterke, zelfstandige lokale omroep, een beetje temperen. Toen uw gemeenteraad vorig jaar juni zo’n negatief oordeel velde over RTVA en over de geleverde kwaliteit, was onze samenwerking met NH Media al een half jaar bezig. Op de RTVA-redactie werkte 1,5 man van NH-Media. Daar ging echter weinig ‘drive’ van uit. We vroegen ons intern al af of we de afspraken tussen RTVA en NH toch niet wat anders moesten inrichten. Dus verwacht wel veel opportunisme, gebaseerd op een helder eigenbelang, maar verwacht niet meteen alle heil en zegen van de provincialen uit Amsterdam”, zei hij tegen de commissie.
Nodig
Commissielid Clint Nieuwendijk van het CDA (overigens was het voor hem de laatste vergadering in Amstelveen) en anderen vroegen of de wethouder niet een rol kon spelen bij het bij elkaar brengen van de twee omroepen. Naar samenwerking haakte ook raadslid Anne-Mieke van der Vet (D66). “Geef Amstelveen de media die wij nodig hebben”, zei ze. Jacqueline Höcker van Lijst Höcker zag in RTVA, dat nu samen wil werken met AAN!, toch een zeker vijandschap en vond het onwenselijk als AAN! geen subsidie zou krijgen.
In elk geval is die subsidie voor beide stichtingen te laag om een fatsoenlijk journalistiek product te maken. Zij drong aan op dan maar beide subsidies te verhogen in de richting van de door hen aangevraagde circa 150 mille.
Mediaraad
Diverse raadsleden, onder wie Guido Dennenbroek van de PvdA, stalde de keuze graag bij de Mediaraad. Maar daar was Ellermeijer tegen, omdat die zich bezig houdt met journalistieke projecten, die bekostigd worden door het Mediafonds. “Dan kan het zijn dat een omroep op advies van de Mediaraad subsidie krijgt, terwijl diezelfde omroep bij dezelfde raad geld uit het Mediafonds vraagt. Dan dreigt belangenverstrengeling”, zei hij. Overigens was de wethouder geen tegenstander van een adviesorgaan en hij beloofde daarover na te denken.
Uit de lucht
Volgens SP-raadslid Marina Casadei is AAN! plotseling uit de lucht komen vallen. Zij voorzag door de lage subsidie het einde van een lokale omroep in Amstelveen. Zowel Bert de Pijper (ChristenUnie) als Ilika Polderman (GroenLinks) wees op het rapport van de Rekenkamercommissie over subsidies, een dag ervoor behandeld door een raadscommissie, waarin staat dat van subsidies wel de maatschappelijke effecten moeten blijken. Volgens de VVD-er Zwart moet RTVA zich gaan bewijzen na jarenlang teleur te hebben gesteld. Het was de wens van de meerderheid van de politiek de relatie met RTVA te beëindigen, zei hij. Maar het CvdM oordeelde anders. Hij wees er op dat twee derde van de lokale omroepen in het land met het richtbedrag kunnen bestaan en Haarlemmermeer totaal geen gemeentelijke bijdrage krijgt. De reclame-inkomsten van RTVA worden op € 250 per maand begroot, zei hij. “Die worden steeds minder.”
Visie
De Pijper zei in het voorstel van B&W een doordachte visie over de omroepen en heel het medialandschap te missen. Overigens sprak samenwerking van de omroepen hem wel aan. De aangekondigde motie van bbA (voor hogere subsidie aan beide) begreep hij wel, maar ‘wij moeten ook geen flappentap voopr omroepen worden”, zei hij.
Volgens Michel Becker (AVA) moet de politiek, en dus de gemeenteraad, ver weg blijven van de journalistiek. Hij pleitte voor een advies door de Mediaraad. “AAN! is geen omroep, maar een nieuw media-initiatief. Nu geven wij beide een zak geld en zeggen in feite: Maak er maar wat van. Dat is niet de oplossing. Wij vinden het niet correct dat AAN! de omroepsubsidie krijgt, die voor de licentiehouder is.”
Streekomroep
Volgens Ellermeijer is het landelijk al jarenlang de bedoeling tot streekomroepen te komen. In die zin juicht hij de samenwerking met NH toe. “Lokale omroepen redden het niet.” En vroeg zich ook af waarom RTVA drie studio’s moet hebben. AAN! heeft volgens hem een mooi plan en hij noemde het richtbedrag als subsidie voor beide de meest passende optie. Overigens is het niet zijn bedoeling voor meer omroep-initiatieven te gaan betalen. Volgens hem voldoet AAN! aan de eisen die aan een lokale omrpoe; gesteld mogen worden en kan die beschikken over het tv-kanaal van NH Media. Daarnaast is het actief op internet.
Overigens hield Ellermeijer de raadscommissie voor dat het niet de bedoeling is in de toekomst altijd twee omroepen te houden.
Ik vraag me af ook de gemeenteraad wel realistisch bezig is met het vraagstuk ‘lokale journalistiek’. Voor 60.000 kan je naast je vaste lasten hoogstens één coördinerende medewerker aanstellen maar daarna hangt het ervan af of tante Mien een dagje vrijwillig mee wil helpen. Over wat voor ‘journalistieke kwaliteit’ praat je dan? Er wordt in de raad een hoop kritiek geleverd op de prestaties van de omroepen, maar feitelijk beschuldig je vrijwilligers met minimale middelen van gebrek aan gezonde bedrijfsvoering. Tsjah, joh! Aan wie ligt het dan, dat er aan dit dossier maar geen goed einde lijkt te komen?
Amstelveen is toch gewoon te klein om een TV-zender in de lucht te houden. Echt politiek nieuws kunnen ze niet brengen, vanwege de heersende “transparantie”, voor de rest is het alleen wat verkeersongelukken of brand in de pan/ enkele inbraken.
Bijna de hele commissievergadering (2 uur en een kwartier!) ging over dit hele vreemde collegevoorstel, waarin één van de beslispunten was om ‘kennis te nemen van het voornemen van het college om conform dit kader aan de stichtingen RVTA en AAN! beide een subsidie van € 60.444,- te verlenen.’
Beslissen over kennisname. Het kon er nog wel bij zou ik denken, maar terecht dat de BBA daar een opmerking over maakte.
Opmerkelijk wederom hoe sommige partijen nog steeds menen inhoudelijke eisen te kunnen stellen aan het functioneren van een door het Commissariaat voor de Media aangewezen media-instelling. De politiek gaat daar niet over, maar dat is voor sommigen kennelijk moeilijk te verteren. Bijna aandoenlijk vond ik de bijdrage van de PvdA. Je hoort ze gewoon worstelen met het geklungel van de wethouder, zoals ook bij andere dossiers trouwens. Je zou toch denken dat ze op enig moment klaar zijn met het coalitiebelang. Vooral omdat ze er zelf op geen enkele manier baat bij lijken te hebben.
Ik kon me wel vinden in de woorden van de SP dit keer: ‘De wethouder toont zich een slecht verliezer.’
De gemeente een slecht verliezer, dus een nieuwe zender, alleen gaat dit betaald worden door de inwoners.
Om bij media te blijven, ook het Amstelveens Nieuwsblad is door de gemeente in leven gehouden met vele gemeentelijke pagina’s, is dit een taak voor een gemeente?
Voor zover ik weet heeft een gemeente nog een publicatieplicht (op papier) voor bekendmakingen zoals vergunningen, verkeersmaatregelen en dat soort zaken.
Je hebt wel gelijk, maar in wezen teert heel BDU op deze publicatieplicht en een heel stel advertenties door de plaatselijke middenstand gelardeerd met wat triviaal nieuws, meestal 1 op 1 overgenomen door een leger van “communicatiedeskundigen” van de diverse gemeentes. Deze krantjes vinden dan ook gretig aftrek bij poezenliefhebbers, die ze gebruiken als kattenbakvulling.