Hoewel de media vrijwel nooit het optreden van B&W mogen bijwonen en daartoe niet worden uitgenodigd wegens corona, treden wethouders geregeld op en bedienen zij zich achteraf van een persbericht. Dat die situatie te maken heeft met het twee personen toestaan wegens corona, zoals doorgaans bij de agenda van de wethouders staat, wordt soms door foto’s tegengesproken. Zoals bij deze van een bezoek van wethouder Frank Berkhout (Onderwijs en Jeugd) aan Panta Rhei.

Op het terrein van die school vonden in de krokusvakantie boothcamps, boksen, dansen en schilderworkshops plaats.

Aftrap

Ook in de Meerkamp trouwens. Volgens de wethouder hebben zich zo’n tweehonderd jongeren lekker uitgeleefd. “Het was ook meteen de aftrap van de samenwerking tussen jongerenplatform Future Face, AmstelveenSport en jongerenwerkers van de gemeente”, zegt hij.

De partners blijven dit wekelijks, in afgeslankte vorm, organiseren voor de jeugd. “Onze jongerenwerkers en Future Face weten ook echt wat er leeft onder de jeugd. Er staat nog meer op stapel, zoals een podcast en livestream Future Talk, die jongeren zelf bedacht hebben en gaan maken.”

Kwetsbaar

Volgens hem blijft schokkend te horen dat jongeren depressief en angstig raken.  Naast schoolmaatschappelijk werk, een decaan of een goede vriendin, kun zij ook chatten, bellen, mailen of appen met bijvoorbeeld www.jongerenhulponline.nl.  “Voor de meer jongere kwetsbare kinderen, die bijvoorbeeld thuis minder goed thuisonderwijs konden krijgen, organiseren we dit jaar weer een zomerschool zodat deze groep een inhaalslag kan maken. De zomerschool komt deze keer op meerdere plekken in de stad en duurt twee weken. Naast vakken als taal en rekenen is er ook ruimte voor kunst, cultuur en sport,” zegt Berkhout.

Eigen plek

Hij vindt dat jongeren echt behoefte hebben aan een eigen plek. “De vijftienjarige Delaya zei dat mooi: ‘Wij willen andere oudere mensen niet lastig vallen of ze in de weg zitten. Maar waar moeten wij dan naar toe? Wij verdienen toch ook een plek?’ Samen met Participe onderzoeken we daarom hoe we op meerdere plekken in de stad, bijvoorbeeld in buurtcentra, jeugdactiviteiten kunnen organiseren. Waar jongeren op verschillende tijdstippen met onze jongerenwerkers kunnen ontspannen en samen komen.”

5 REACTIES

  1. Echt jongerenactiviteiten in buurtcentra werken gewoon niet. Zij hebben geen zin om tussen ouderen en kinderen te chillen. De verschillen zijn te groot. Andere muziek, ander volume, andere bezigheden, waarbij ze elkaar wel in de weg zitten. Wat moet een zangkoor, klaverjasclub ,schilderclub, N2 bijeenkomsten terwijl in een ruimte verderop een stel jongeren uit hun plaat gaan op de nieuwste house of rap. Of lopen te springen achter een tafelvoetbalspel, terwijl wat oudere heren rustig willen biljarten.
    Ik vrees dat dit plannetje weer een aanloop zal vormen op een zoveelste bezuinigingsronde op welzijnswerk, waarbij ouderen, huismoeders, vrouwen van expats de klos zullen zijn, want zij zullen niet ergens op straat gaan hangen of vervelend doen, wat jongeren nog wel eens willen doen.
    Jongeren moeten gewoon echt een aparte ruimte krijgen, waar zij hun gang kunnen gaan, zeker in de weekenden.

    • We hebben in Amstelveen (dure) specifieke jeugdcentra gehad, waar 18 bezoekers kwamen (steeds dezelfden), die drugs gebruikten etc. Op den duur kostte dat zoveel per persoon (meer dan alle wijkcentra etc.) dat men moest besluiten de zaak op te heffen. Maar ik kon er op wachten dat men ze weer terug hebben. Wat de ‘zoveelste bezuiniging’ op welzijn is, weet ik niet. Voorlopig geeft Amstelveen meer uit aan jeugd dan de rest van de regio. Hangplekken gezien? Zelden komt daar iemand. Ook zo’n vondst uit het verleden.

      • Ja 40 jaar terug en 20 jaar geleden was er geen behoefte meer aan. Als dat nu weer wel zo is , waarom niet? En blowen deden ze toen en nu nog. Niets veranderd.
        En bezuinigen ? Als jongeren nu ook in buurtcentra moeten komen, gaat dat ten koste van andere groepen. Dus het geheel wordt goedkoper. Dan de zoveelste. Al eens gekeken naar de professionele bezetting in buurthuizen de afgelopen jaren? Afgenomen of toegenomen?
        Uitgaves aan jeugd? Ik heb je in het verleden wel eens gewezen op wat Amsterdam allemaal doet voor basisschoolkinderen. Van de oudere jeugd weet ik het niet.

    • In mijn jeugd hingen ze voor V&D of 2 of 3 weken per jaar op de kermis die toen werd gehouden voor jouw balkonnetje en gebeurde er precies hetzelfde. Alleen had toen 80% van de jeugd een brommer.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.