De bouw 52 te kopen stadsvilla’s en herenhuizen, waarvan vijf in de middeldure sector, aan de Maalderij kan volgend jaar beginnen. De Boemerang verhuist van Maalderij 8 naar Ziederij 6 en Carels cafetaria blijft bestaan, maar wordt wel door de ontwikkelaars ingepast in de woningbouw.

Die verrijst op het terrein tussen Bovenkerkerweg, Noordammerlaan en Maalderij. Projectontwikkelaars Trebbe Wonen B.V. en BPD Ontwikkeling B.V. (samen VTW/BPD Amstelveen VOF) zorgen daarvoor.

De Boemerang

De vestiging van De Boemerang aan Binderij blijft bestaan. De voorbereidende werkzaamheden aan Ziederij starten binnenkort. Het tankstation stopt met de verkoop van LPG voordat de woningen worden gebouwd.

Na verlening van de omgevingsvergunning voor de nieuwbouw van de Kringloopwinkel De Boemerang kwamen er bezwaren binnen. Met de bezwaarmakers zijn de gemeente en de VOF tot overeenstemming gekomen, zeggen B&W in een brief aan de gemeenteraad. De omgevingsvergunning is nu onherroepelijk en de aannemer startte inmiddels met de bouw, waardoor die begin 2022 kaar is.

Bereikbaar

In de tussentijd blijft kringloopwinkel De Boemerang op Maalderij 8 bereikbaar. Als het nieuwe pand is opgeleverd, kan de woningbouw aan de Maalderij en Bovenkerkerweg starten.

 Woningbouw

Sinds 1 maart vinden bodemonderzoeken (archeologie) plaats. Binnenkort wordt de grond gesaneerd, worden bomen gekapt en de woning plus pand aan Bovenkerkerweg 21 en 23 (voormalige garage) gesloopt.  “Op deze locatie speelt dat het dijklichaam hersteld moet worden omwille van achterstallig onderhoud en het behoud van de waterveiligheid voor de omgeving”, staat in de brief aan de raad.

Bomen

Tien zichtbepalende bomen kunnen behouden blijven. De compensatie van gekapte bomen wordt momenteel uitgewerkt in lijn met de motie groennorm en het actieplan klimaatadaptatie Amstelveen, zegt de gemeente.

Bij de uitwerking wordt ook de Groenraad betrokken. Maar niet alle bomen kunnen door groen worden gecompenseerd, wat in strijd is met het beleid van de gemeente. “De beschikbare openbare ruimte is beperkt omdat (nieuwe) bomen op het nieuwe dijklichaam niet zijn toegestaan vanuit de keur van waterschappen”, schrijven B&W.  “Op dit moment zijn er 15 bomen ingetekend en denken wij met de ontwikkelaar na om mogelijk bomen te herplanten in de particuliere tuinen.”

 Sloop woning

De woning aan Bovenkerkerweg 21 is een woning van de hand van architect Leo van der Bijl. Gezien de technisch slechte staat ervan kan deze volgens de gemeente worden gesloopt. “De VOF is van plan de meest waardevolle elementen te conserveren en te verwerken in een nieuwe woning of nieuwe woningen.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.