De documentaire ‘Doelwit’, waarin wethouder Herbert Raat en vijf van zijn (oud) functiegenoten in diverse steden zijn te zien, wordt maandagavond (22 februari) om 20.25 uur vertoond door de KRO-NCRV. Gemeen hebben de zes in de 2DOC-documentaire dat zij werden bedreigd en geïntimideerd als bestuurder.
Behalve Raat werden trouwens ook medewerkers bedreigd. “Te zien is dat het niet uitmaakt waar je het politieke ambt bekleedt, dit onderwerp speelt overal, van Groningen tot Amstelveen”, zegt Raat op zijn persoonlijke website.
Bedreiging
Eind 2018 deed hij, mede namens een ambtenaar, aangifte van bedreiging en belediging door een inwoonster. “Op social media uitte ze tientallen dreigende opmerkingen in zowel openbare als privéberichten. De kring waarin zij verkeerde versterkte de dreiging die ervan uitging,” zegt hij.
Vervolgens moet hij volgens hem thuis uitleggen ‘dat er wat aan hand is en dat iedereen extra moet oppassen.’
Het was niet de eerste keer dat hem een bedreiging ten deel viel. De anderen in de documentaire ook niet. Raat: “Het heeft mij diep geraakt dat mijn werk zo’n impact heeft op ons gezin. In die tijd heb ik er serieus over gedacht om te stoppen als wethouder, ondanks dat het werk mijn lust en mijn leven is.”
Altijd aangifte
De gemeente doet altijd aangifte als een bestuurder of ambtenaar wordt bedreigd of beledigd. Het kan volgens de wethouder niet zo zijn dat mensen met de grootste mond krijgen wat ze willen, ook als ze daar geen recht op hebben, bijvoorbeeld als het om een woning gaat. “Als de grootste schreeuwers de agenda gaan bepalen, kunnen we als overheid er wel mee ophouden.”
Uitspraak
De vrouw van destijds moest overigens bij rechtbank komen en kreeg een passende straf. “Ik ben dankbaar dat de politie en toenmalig burgemeester Bas Eenhoorn de zaak hebben opgepakt en direct actie hebben ondernomen”, zegt Raat.
Een van de drie lokale bestuurders heeft te maken met agressie, bedreiging of geweld. Raat: “Vooral via sociale media is het zo gemakkelijk anoniem de meest vreselijke verwensingen de wereld in te slingeren. Soms bedoeld, soms zonder erover na te denken.”
Hij denkt dat degenen die het doen doorgaans niet in de gaten hebben hoeveel impact het heeft op het privéleven van iemand die ‘gewoon’ zijn of haar werk doet.
Zie ook: https://herbertraat.com/2021/02/19/doelwit/