Als symbolische bekrachtiging van de samenwerking tussen beide gemeenten over het Amsterdamse Bos openden de wethouders Floor Gordon van Amstelveen en Laurens Ivens van Amsterdam vrijdag de nieuwe, lange brug naar het Bloesempark.

De gemeenteraad praatte woensdag een uur lang over Bosplan 2020-2030, dat onder meer voorziet in meer zeggenschap voor Amstelveen op het haar grondgebied liggende bos, al moet nog worden onderhandeld over de financiële bijdrage die daarmee gepaard gaat.

Bamboe

Bamboebrug heet de 175 meter lange voetbrug nog steeds. Maar van bamboe, waarvan de oude in het jaar 2000 aangelegde, was nu niets meer te merken. Het nieuwe exemplaar is van louter metaal gemaakt. Officieel heet het dat bamboe niet tegen het Nederlandse klimaat is bestand, maar in elk  geval is een van de redenen dat een dag voordat met de bouw zou worden begonnen de fabriek met de hele voorraad bamboe in brand vloog. De burg verbindt volgens de wethouders beide gemeenten.

Japans

De brugleuningen werden onder meer vernieuwd en de staanders daarachter hebben de vorm van een draak, passend bij het Japanse karakter van het park. Gordon herinnerde er aan dat de kersenbloesembomen in het park ooit een geschenk waren van Japanse vrouwen in Amstelveen. Het jaarlijkse Kersenboesem Festival is daar ook een Nederlands-Japans evenement.

Volgens de gemeente is de vernieuwde brug gemaakt van bamboe en composiet, maar van dat eerste is weinig te zien voor de gemiddelde bezoeker. Er is wel een aantal banken aan toegevoegd, zodat bezoekers ook van de omgeving kunnen genieten.

De vernieuwing van de brug is naast financiële bijdragen van Amsterdam en Amstelveen mede mogelijk gemaakt door een bijdrage van Rijkswaterstaat aan Amsterdam ter compensatie van het werk aan de A9 in het Amsterdamse Bos.

Bloesemfestival

Ivens gaf toe als Amsterdammer weinig in het bos te komen, al vond hij het Bloesempark wel een mooie plek. Overigens ging het vorige Kersenbloesem Festival niet door wegens corona en de wethouder vreesde dat het dit jaar ook somber voor uit ziet. “Ik vrees dat wij weer gaan zeggen: Kom met het festival niet over de brug.”

Floor Gordon zei dat de liefde voor het bos gigantisch is in de Amstelveense gemeenschap.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.