Om de haverklap vragen politieke partijen in de gemeenteraad, via een motie, om een onderzoek door de gemeente naar iets wat zij graag willen. Maar die onderzoeken kosten geld en dit jaar willen B&W wel eens laten zien hoeveel. In november en december werden negentien moties aangenomen, waarvan er veertien in feite niet verder kwamen dan ‘doe maar een onderzoek’, klaagt wethouder Herbert Raat van Financiën op zijn weblog.
Blijkbaar zijn al die onderzoeken een verlegging van wat politiek echt wil naar een onderzoek door B&W. “Zeker in een jaar waarin verkiezingen plaatsvinden, zie je dat politieke partijen zich vaker willen profileren door middel van moties”, schrijft Raat.
Inzichtelijk
Op zich begrijpt hij dat wel, maar in de gemeenteraad moet men volgens hem wel begrijpen dat al die onderzoeken geld kosten. Volgens hem zijn het er al gauw veertig per jaar, waarvoor vaak externe specialisten moeten worden ingehuurd. En over de inhuur van externen klaagt de raad ook geregeld hevig. Volgens Raat kost een onderzoek minimaal tien mille.
“Door moties financieel inzichtelijk te maken door er een financiële paragraaf aan te hangen, kan iedereen zien wat het kost”, vindt Raat. Blijkbaar vindt hij dat meer een eyeopener dan bij van alles en nog wat in het wilde weg vragen om een onderzoek. Hij verwacht kennelijk dat door te melden hoeveel dat kost raadsleden bij de stemming meer overwogen ‘ja’ of ‘nee’ zeggen.
Gezond
Overigens kwam Amstelveen, net als vorig jaar, van gemeenten met 50.000 tot 100.000 inwoners als een van de financieel gezondste gemeente uit de bus. Dat bleek vorige week uit BDO-benchmark Nederlandse gemeenten 2021 (lees HIER).
Van het in Amstelveen gevestigde accountantskantoor BDO kreeg de gemeente het hoogste rapportcijfer, een tien. Een score die Raat graag wil behouden. “Want op die manier hebben we voldoende geld om onze voorzieningen op peil te houden en inwoners en ondernemers te steunen als zij hulp nodig hebben.” Onlangs richtte de raad een noodfonds van € 15 miljoen op. Maar om gezond te blijven moet de politiek kennelijk niet te gemakkelijk ‘doe maar een onderzoek’ schrijven.
Onderzoeken kunnen heel nuttig zijn en zij bevorderen ook de transparantie. Iets wat het college zegt hoog in het vaandel te hebben. Onderzoeken kunnen ook geld besparen of misstanden aan het licht brengen. Trouwens heel zwart/wit; Hoe kan de raad nu zijn controlerende functie uitoefenen als het aantal onderzoeken drastisch moet worden verminderd. Dit maakt toch deel uit van het instrumentarium van een goed functionerende democratie.
Wat betreft dat kampioenschap van de financieel gezondste gemeente. Dat lijkt mij niet zo heel erg moeilijk als je een bevolking hebt, waar het inkomen boven het gemiddelde ligt, tenzij je natuurlijk allerlei gekke bokkensprongen gaat maken , zoals indertijd de hr. Hellendaal (VVD) die even 100 miljoen voor die overdekte snelweg uit de gemeentekas wilde betalen.
Oo deze unieke locatie locatie locatie moet je het als gemeente wel erg dom zijn of bont maken om niet financieel gezond te zijn.
Die 100 miljoen voor een tunnel die er helaas niet komt, was het resultaat van slecht onderhandelen met Den Haag. Het is natuurlijk bezopen dat een gemeente zó veel moet betalen aan een verbreding (waar zij geen behoefte aan heeft) van een rijksweg die zó veel schade doet aan het leefmilieu, de gezondheid en de cohesie van onze woonplaats.
Een snelle scan op de website van de gemeente leert dat de VVD bij 18 van die 19 aangenomen moties voor heeft gestemd. D66 en PvdA hebben zelfs bij alle 19 voor gestemd. De coalitie kan dit ‘probleem’ dus eenvoudigweg zelf verhelpen.
Verder riekt het wat mij betreft naar ongepaste beïnvloeding van het orgaan dat geacht wordt het college te controleren. Als raadslid zou ik namelijk graag zelf uitmaken op basis waarvan ik een standpunt inneem. Daar heb ik geen zogenaamde ‘eyeopener’ voor nodig, die ook nog alleen maar tot doel heeft dat minder van dit soort moties worden aangenomen.
Heel apart weer.
Misschien onenigheid in de(VVD) tent? Of heeft Raat nu in zijn PR-voet geschoten?
Het getuigt van economisch inzicht om niet alleen te kijken wat iets kost maar ook naar wat het oplevert. Als de gemeente de resultaten van al die onderzoeken publiceert, kunnen burgers beoordelen of zij waar krijgen voor hun geld.