De rijksbijdrage als kerstuitkering voor degenen die slachtoffer zijn geworden van de Toeslagenaffaire, mag niet als extra inkomsten bij hun Amstelveense bijstandsuitkering worden gerekend. De SP in de gemeenteraad komt daarover woensdag met een motie. Er zijn 66 gezinnen die de kerstbijdrage van het Rijk krijgen, waaronder die van bijstandsgerechtigden.

Marina Casadei

Op voorstel van de SP in de Tweede Kamer heeft het parlement op 3 november besloten de gedupeerden door de toeslagenaffaire (zij werden als door de Belastingdienst ten onrechte jarenlang als fraudeurs bestempeld) € 750 als kerstuitkering te geven

Feestdagen

Dat betekent dat gedupeerden in heel Nederland dankzij dit bedrag toch nog fijne feestdagen met het gezin kunnen doorbrengen, zegt de Amstelveense SP-fractie. ‘Veel gedupeerden zijn namelijk door de torenhoge bedragen die zij moesten terugbetalen in de financiële problemen gekomen.’

In haar motie wordt gevraagd de Amstelveense gedupeerden te ontzien door die landelijke bijdrage niet als extra inkomsten te beschouwen (en dus van de bijstand af te trekken).

66 gezinnen

“We dienen deze motie in, omdat we inmiddels weten dat het in Amstelveen 66 gezinnen betreft, die veelal een bijstandsuitkering ontvangen”, zegt SP-raadslid Marina Casadei. “Het is natuurlijk niet de bedoeling dat het cadeautje als extra inkomsten wordt gezien en dus met de bijstandsuitkering wordt verrekend. Deze kerstuitkering is juist bedoeld om deze gedupeerden toch nog fijne feestdagen te bezorgen met hun gezin. Van het geld kunnen dan bijvoorbeeld cadeautjes worden gekocht en een feestmaaltijd worden bereid. Het is natuurlijk aan de mensen zelf hoe ze dit extraatje besteden.”

Schuldhulp

Nog erger is het volgens haar voor mensen in de schuldhulpverlening, die een bewindvoerder hebben. Casadei: “Zij moeten rondkomen van een vast bedrag per week aan leefgeld. Ook de bewindvoerders roepen we bij deze op coulance te betrachten ten aanzien van de kerstuitkering”.

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.