Nu de coalitie, die de meerderheid in de gemeenteraad vormt, de motie van bbA (Burgerbelangen Amstelveen) verwierp om uit het noodfonds ook geld te halen voor de sport, bedenkt die lokale partij iets anders. Zij vindt het verrassend dat de andere lokale oppositiepartij, AVA, met de coalitie meeging.

Ewa Petiet

Er komt dus geen onderzoek naar de noodzaak voor een noodplan voor de sport, constateert de partij, die de motie samen indiende met Christen Unie, Groen Links en de SP. Het voorstel was zwaar door de coronacrisis getroffen sportverenigingen te steunen. Maar de meerderheid van de gemeenteraad vond de motie overbodig. Intussen stelde de gemeente wel noodhulp uit hetzelfde fonds voor cultuur apart beschikbaar en nam de gemeenteraad een motie van D66 aan voor een miljoen er uit voor hulp aan ondernemers.

RTVA

BBA-raadslid Ewa Petiet vraagt zich af of de argumenten voor de steun aan Cultuur ook niet voor de sportwereld gelden. Vandaar haar motie bij de behandeling van de begroting 2021. Petiet zei dat het in deze onzekere tijd van groot belang is zicht te krijgen op de noden en problemen van de Amstelveense sportverenigingen. “Wij hebben van diverse kanten gehoord dat de verenigingen zich tot nu toe hebben gered, maar de eerste echte problemen zich nu aandienen. In een Tv-uitzending van RTVA lieten vertegenwoordigers van sportverenigingen zich in die zin uit, zegt ze.

Kantine

Zij wijst er op dat de clubs al maandenlang geen inkomsten uit hun kantine hebben en dat clubbestuurders ledenverlies vrezen, omdat de band met de leden minder wordt. Wethouder Rob Ellermeijer vindt het voorstel overbodig, omdat hij naar eigen zeggen een goed overzicht heeft en alles goed in de hand heeft.

Maar bbA constateert dat drie dagen nadat de Amstelveense gemeenteraad haar voorstel afwees de Amsterdamse sportwethouder Simone Kükenheim zei ook bezorgd te zijn over de toekomst van een aantal sportverenigingen, n.a.v. een Parool-artikel waarin clubbestuurders vertelden grote zorgen te hebben over de toekomst van hun club.

Kwetsbaar

De Amsterdamse wethouder gaf al € 5,3 miljoen steun, bovenop die van de regering. Zij redde met dat gebaar o.a. landkampioen baseball Amsterdam Pirates. Ewa Petiet: “Ik las ook dat men verwacht dat vooral kwetsbare groepen zoals sporters met een beperking de eerste slachtoffers worden. Ik ga binnen onze fractie overleggen of we niet op dit onderwerp moeten terugkomen voordat het te laat is”.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.