Bestuur en fractie van Actief voor Amstelveen (AVA) zeggen ‘overrompeld’ te zijn door het plotselinge vertrek van Jacqueline Höcker, die als onafhankelijk raadslid verder wil gaan. Het aantal partijen in de gemeenteraad komt daardoor van tien op elf. Höcker zegt zich niet meer te kunnen verenigen met de koers van de partij waar zij uit komt, zonder daar nader op in te gaan.

AVA, die haar fractie ziet gehalveerd, keurt dat uiteraard af. Het aantal éénmansfracties wordt nu verdubbeld. Behalve ChristenUnie en ouderenpartij Senioren Belangen Amstelveen (SBA) komen daar nu AVA en lijst Höcker bij.

Verschillen

Binnen AVA, waarvan Michel Becker fractievoorzitter is, waren kennelijk meningsverschillen ontstaan. Overigens is voor zowel Becker als Höcker de overstap niet de eerste. Becker was eerder raadslid voor D66, werd toen lid van de VVD en sloot zich tenslotte aan bij de door Tim Lechner opgerichte AVA. Zelf is Lechner oud-raadslid van de VVD en voormalig voorzitter van ouderenpartij OCA. Höcker was voorheen burgerraadslid (niet deel uitmakend van de gemeenteraad maar wel van een raadscommissie) voor de lokale partij Burgerbelangen Amstelveen.

 ‘Politieke waarden’

Wat zij voor heeft met haar breuk binnen AVA is nog onduidelijk. In een persbericht meldt zij ‘enig gekozen volksvertegenwoordiger binnen AVA’ te zijn, een grote achterban te vertegenwoordigen en dat met ‘politieke waarden’ te willen doen. Toen zij in de fractie kwam, werd zij met voorkeurstemmen gekozen, naast Lechner, die toen lijsttrekker was. Becker stond als tweede op de lijst, maar werd door Höcker voorbij gestreefd. Dat hij in de raad kwam, vind zijn oorzaak in het feit dat Lechner en hij wisselden in het voorzitterschap van de partij.

 Toekomst

“Ik ben de politiek in gegaan om mensen te vertegenwoordigen”, zegt ze, verder wijzend op haar netwerk en haar voorkeurstemmen. “Ik wil mij ten volle kunnen richten op de mensen die hun stem op mij hebben uitgebracht, zoals ik dat ook altijd gedaan heb”, zegt ze in een persbericht. “Binnen de partij zie ik in de toekomst weinig  mogelijkheden om mijn achterban te vertegenwoordigen.” Naar haar mening is een goede samenwerking met andere partijen in de gemeenteraad onontbeerlijk. Overigens staat haar telefoonnummer wel onder het persbericht, maar wie via die lijn in contact met haar wil komen, krijgt een voicemail. Op mails reageert zij niet.

 Communicatie

Bestuur een fractie van AVA zeggen te zijn overvallen door haar actie. “In elke politieke partij kunnen met enige regelmaat verschillen van inzicht ontstaan. Dat is nu eenmaal onderdeel van het democratisch politieke proces. Maar in goede onderlinge communicatie moet het mogelijk zijn verschillen te overbruggen.” Het bestuur betreurt het dat Höcker daarvan geen gebruik heeft gemaakt, om tot oplossing te komen en een onherroepelijke keuze maakte.

“Het Bestuur van AVA heeft alle vertrouwen in de huidige (resterende) fractie, bestaande uit raadslid Michel Becker en de burgerleden Gonnie van Rietschoten, Wil Seiffers en Ben Westendorp. Zij blijven zich onvermoeibaar inspannen de inwoners, instellingen en bedrijven in Amstelveen van dienst te zijn, met het motto Horen, Zien en Doen”, meldt AVA.

13 REACTIES

  1. En ja hoor het volgende bewijs van de kabouterpolitiek in Amstelveen.
    Kennelijk mogen de kiezers op haar en/of die partij niet weten welk probleem hieraan ten grondslag ligt. Veel verder als algemene- en gangbare politieke kreten komt zij in haar persbericht kennelijk niet.
    Tja transparantie ……………….

  2. Nogal teleurstellend inderdaad dat we niet horen waarom precies ze deze stap heeft gezet, anders dan te blijven hangen in gemeenplaatsen en je vervolgens stil te houden voor de media. Mij lijkt namelijk dat je achterban die je zegt te vertegenwoordigen dan ook recht heeft om te weten wat nou er aan de hand is. Ze hebben immers ook op het programma van AVA gestemd.

  3. De kiesdeler was in 2018 1015 stemmen om op eigen kracht een zetel te hebben. Mevrouw Hocker haalde de voorkeursdrempel met 477 stemmen. De heer becker is zelf uberhaupt niet door het volk gekozen maar kon zoals beschreven als opvolger alsnog raadslid worden.

    Bijzonder hoe fracties bij deze relatief nieuwe partijen telkens via ruzie uit elkaar gaan in Amstelveen (OCA ook al in periode 2014-2018, OCA in periode 2018-2022, en nu dus AVA in periode 2018-2022). Maar goed mbt OCA/SBA ouderenpartijen hebben een traditie in ruzie maken.

    Benieuwd of AVA uberhaupt nog een zetel weet te krijgen de volgende keer. Praktisch gezien stemt AVA nagenoeg overal mee in in de gemeenteraad en komt nauwelijks met een afwijkend geluid. Van Hocker kon nog wel gezegd worden dat ze – ondanks haar stemgedrag – zich wel veelal verdiept in de materie. Eens met Kees trouwens.

  4. De partij Alles Voor Amstelveen valt uiteen, maar Amstelveners migen niet weten waarom.

    Amstelveense bestuurders, raadsleden en ambtenaren zijn besmet met het onuitroeibare geheimzinnigheidsvirus.

  5. ‘Ze voelt zich niet gehoord. Vind ik van ondergeschikt belang’ zegt Michel Becker bij RTV Amstelveen. Vervolgens gooit hij met modder naar haar door van alles en nog wat te roepen en allerlei grote woorden te spreken, terwijl ik me afvraag wat doet Michel Becker zelf dan voor groots ivm corona?

    Misschien zet Hocker zich WEL in voor de gemeenschap en wordt ze door Michel Becker overruled en genegeerd en heeft ze uiteindelijk gekozen dikke doei en genoeg met het dominante machogedrag van Michel Becker?!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.