Het aantal woningen dat aan statushouders moet worden gegeven is voor Amstelveen in het eerste halfjaar vrijwel verdubbeld. De door het Rijk opgelegde taakstelling betreft 71 sociale huurwoningen, ten opzichte van het afgelopen halfjaar 34.

“Als deze trend zich doorzet betekent dit dat deze taakstelling ongeveer 15 tot 20 procent van de jaarlijks vrijkomende sociale huurwoningen in beslag neemt”, zegt wethouder Rob Ellermeijer van Wonen. “In de afgelopen jaren was dat circa 10 procent.”

Uitdaging

Volgens hem heeft de gemeente de afgelopen jaren wel aan de eisen van het Rijk voldaan. “Vanaf 2021 wordt dat een grotere uitdaging.”

Amstelveen is niet de enige gemeente waar de taakstelling van het Rijk haaks staat op het gebrek aan woningen en een overspannen woningmarkt. Dit jaar moeten 21.000 statushouders worden gehuisvest, met het gevolg een oplopende druk op de huurwoningen, waardoor sommige gescheiden ouders een doorverwijzing naar de daklozenopvang krijgen.

VNG

Het is een landelijk probleem, erkent de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG). Statushouders zijn asielzoekers die een vergunning kregen om zich hier te vestigen. Ten dele heeft het plotselinge gebrek aan woningen te maken met het inhalen van de achterstand bij IND (Immigratie en Naturalisatiedienst). Daarop werd eerst zwaar bezuinigd, omdat er minder asielzoekers naar Nederland leken te komen. Maar toen dat niet gebeurde, kreeg die dienst met meer aanvragen te maken dan de dienst aankon. Vervolgens werd de capaciteit weer uitgebreid en ook de taakstelling naar de gemeenten nam toe.

Noodkreet

Er is een schriftelijke noodkreet van gemeenten naar Den Haag gegaan, waar minister Ollongren van Binnenlandse Zaken (D66) ook niet direct een oplossing kijkt te hebben. Ze wil met de gemeenten praten over een oplossing. Er is wel 50 miljoen beschikbaar gesteld voor tijdelijke woningen. Maar in Amstelveen ontbreekt de ruimte daarvoor. Maar intussen komt ook daar de verdubbeling bovenop de krapte op de woningmarkt die er al is.

3 REACTIES

  1. Wel ja geef die statushouders maar weer de schuld, aldus het VVD-lid Rob Ellermeijer met deze PVV-opmerking. Dat zijn eigen partij landelijk nou van harte heeft meegeholpen aan de totale afbraak van de nationale volkshuisvesting daar wordt met geen woord over
    gerept. Lokaal heeft de VVD zich voor 100% voor dit beleid ingezet door het aantal soc woningen naar beneden te brengen. Overal verschenen dure en volgens het college betaalbare woonruimte, maar volgens de goegemeente niet , in onze woonplaats. U wordt bedankt, meneer Rob Ellermeijer voor het uitspelen van 2 groepen die het toch al moeilijk hebben. Vervolgens gaat u nog heel zielig doen over gescheiden mensen, maar die stuurt u in probleemgevallen vaak naar Leeuwarden of zo, terwijl u aan de andere kant uw benen uit uw lijf loopt voor expats. De schijnheiligheid ten top.
    Iedereen weet dat er woningnood is, maar ik heb van u nooit iets mogen vernemen dat u in Den Haag heeft gelobbyd om dit op te lossen. Nee, het enige wat u weet te doen is 2 kwetsbare groepen tegen elkaar uit te spelen in aanloop naar de verkiezingen, want voor de rest interesseert u het geen bal.

    • En geen belachelijke stadsvilla’s of watervilla’s meer. Weg met het oude Kpmg kantoren, alleen maar speculatie voor nog hogere winsten . Gewoon verplicht percentage soc en huur inclusief tot een €950,—! Waarom die golfvelden van Loogman?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.