Om de huisartsenzorg in de regio Amstelland toekomstbestendig te organiseren, gaan de gemeente, Huisartsen Coöperatie Amstelland en zorgverzekeraar Zorg en Zekerheid een gezamenlijk onderzoek doen. Daaruit moet dan een advies voor zowel de korte als lange termijn voortvloeien. De eerste resultaten van het onderzoek worden in januari 2021 verwacht.

Aanleiding is het vorige maand gepubliceerde regiobeeld Amstelland, waaruit blijkt dat de vraag naar huisartsen in de regio fors zal groeien.

Patiëntenstop

De verwachting is dat er vaker een patiëntenstop komt. Er is een netto instroom van ruim 20% aan huisartsen in 2028 nodig. Dit is fors meer dan de huidige capaciteit.

Urgentie

“Wij merken al een tijdje dat de huisartsenzorg in Amstelveen niet goed verdeeld is”, vertelt Inge Huernink, seniorinkoper huisartsenzorg bij Zorg en Zekerheid. “Hierdoor zijn er in bepaalde buurten te weinig huisartsen terwijl in andere wijken dit probleem minder speelt. Ook krijgen wij vanuit onze collega’s van Zorgbemiddeling en Advies signalen van nieuwe bewoners in vooral Amstelveen Zuid dat zij geen huisarts meer kunnen vinden. Het is dus belangrijk om nu te handelen.”

Bevolking groeit
Ook de gemeente Amstelveen ziet deze urgentie. “Iedereen zou een huisarts in de buurt moeten hebben. Dat er in een aantal wijken in Amstelveen een tekort is aan huisartsen vind ik onacceptabel”, zegt wethouder Marijn van Ballegooijen (Zorg en Welzijn ). “Het aantal inwoners neemt de aankomende jaren ook nog toe. Met dit onderzoek zetten we de eerst stap om te zorgen dat iedereen in de toekomst weer een huisarts in de buurt heeft.”

 Minder patiënten per huisarts

De huisartsen Coöperatie Amstelland sluit zich aan bij het standpunt van de gemeente. “Huisartsen in de regio Amstelveen vinden het belangrijk dat ook in de toekomst een kwalitatieve en gezonde huisartsenzorg beschikbaar is binnen de gemeente“, zegt voorzitter Abram Rutgers van de Huisartsen Coöperatie Amstelland. Volgens hem zijn er diverse partijen nodig om dat te verwezenlijken. Daarom voorziet het onderzoek ook in samenwerking tussen alle Amstelveense huisartsen, de gemeente en de zorgverzekeraar. “Om te werken aan een blijvend gezonde huisartsenzorg voor alle inwoners in de regio Amstelland,” zegt Rutgers.

Bureau

De samenwerkende partijen hebben organisatieadviesbureau Seeder de Boer opdracht gegeven het onderzoek te starten, waaruit dus een advies komt over hoe de capaciteit van de huisartsenzorg in Amstelveen toekomstbestendig gemaakt kan worden. Het is de bedoeling dat dit advies verbreed kan worden naar de gehele Amstelland regio en zowel betrekking heeft op de korte als de lange termijn (5-10 jaar). In het onderzoek worden de wens van HCA tot praktijkverkleining en de mogelijkheden van aansluiting bij gezondheidscentra in het onderzoek meegenomen.

 Nieuwe oplossingen

“Het is belangrijk ook een analyse te maken van de huisartsenzorg die momenteel wordt geboden en gevraagd”, zegt Inge Huernink van Zorg en Zekerheid. “Daarna kun je bijvoorbeeld besluiten bepaalde zorg onder te brengen bij ondersteunend personeel. Of meer mensen door te verwijzen naar het sociale domein voor Welzijn op Recept. Complexere zorgvragen kunnen leiden tot meer samenwerking met de ziekenhuiszorg. Ook e-health kan een oplossingsrichting zijn voor de huisartsenzorg.”

1 REACTIE

  1. Goh, wat raar nou! De bevolking vergrijst en een huisarts krijgt per patiënt een vast bedrag per jaar betaald. Of hij hem nu eens in de 5 jaar ziet of elke maand, is niet van belang. Alleen voor een huisbezoek krijgt hij een bedrag wat niet eens kostendekkend is. De vestigingskosten daarentegen stijgen in Amstelveen de pan uit. Een beginnend huisarts zal dus als het enigszins mogelijk is naar andere plaatsen uitkijken.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.