Zoals in de aanloop ernaar wethouder Marijn van Ballegooijen al dikwijls heeft gezegd en min of meer in de grondverf gezet, wordt het gemeentelijke ‘ontmoetingsbeleid’ anders. De Raadscommissie Burgers en Samenleving sloot zich woensdag aan bij het nieuwe beleid, dat in wezen een versterkte verlenging is van het oude.

Marga Herteryck

Opnieuw poogt de gemeente in de wijken meer verbinding tot stand te brengen, nadat het kennelijk de laatste jaren toch niet helemaal is gelukt. De burgers moeten meer gaan doen, maar de ook al dat wensende nota ‘Bewoners Aanzet’ uit 2015 wordt ingetrokken.

Wijkplatforms weg

De toen gevormde Bewoners Initiatiefgroepen (BIG’s) blijven bestaan, maar de wijkplatforms worden opgeheven. Die moeten maar bij de BIGs in. De gemeenteraad neemt de nota ‘Amstelveen Ontmoet Elkaar’ aan als een nieuwe visie. Wijkcentra schijnen niet helemaal het ‘van groot naar klein’-beleid dat de gemeente nu wil te ondersteunen, waarbij men ook meer het internationale karakter van de stad tot uiting wil laten komen.

Niet meer elke wijk een eigen wijkcentrum, maar een aantal ontmoetingscentra voor grotere evenementen en activiteiten en daarnaast diverse kleinere ontmoetingslocaties in de wijk, zoals buurtkamers en buurthuiskamers. Dat is de boodschap. Waar mogelijk helpt de gemeente die locaties te creëren. De lokale overheid wil het welzijnswerk dichter bij bewoners brengen door ook dat te huisvesten in de ontmoetingscentra.

Iedereen

Jongeren, buitenlanders (expats), statushouders en andere inwoners: Iedereen moet meedoen, vindt de gemeente. Daarmee wordt in feite een oude wens vertolkt, maar zij denkt nu het ei van Columbus te hebben gevonden om die in vervulling te laten gaan. Met begrip voor elkaars cultuur in een internationale stad.

Bewonersgroepen krijgen de mogelijkheid de coördinatie van sociale activiteiten in de wijk, inclusief de budgetten, zelf in handen te nemen. Uiteraard in samenwerking met alle

Victor Frequin

partijen in de wijk, exclusief de opgedoekte wijkplatforms. Per wijk krijgt men een budget voor (kleinschalige) sociale initiatieven. “Inwoners kunnen de exploitatie van gemeentelijke ontmoetingslocaties op zich nemen. Dit is vanaf 2021 onderdeel in de wijkplannen van bewonersgroepen,” zegt de gemeente, die in de voorbereiding van de nota met allerlei partners in het welzijnswerk heeft gesproken.

Tussenlaag

Intussen komt er een professionele ‘tussenlaag’, zoals Marga Herteryck van Burgerbelangen Amstelveen (bbA) het noemde, in de wijken. En die krijgt weer input van de inwoners, met de kennelijke bedoeling dat zich daar meer mensen bij voegen dan degenen die toch al het ene na het andere bedachten, of daaraan deelnamen. Dat de wijkplatforms verdwijnen en opgaan in de al bestaande BIGs deed Herteryck een beetje huiveren, naar ze zei.

Raadslid Anne-Mieke van der Vet van de coalitiepartij D66 leek ervan overtuigd dat onder het nieuwe beleid bewoners meer invloed krijgen. Zij pleitte voor een gemeentelijke inburgering van expats en statushouders, inclusief een gemeentelijk pakket voor elke nieuweling over hoe men geacht wordt zich in Amstelveen te gedragen.

Niet duidelijk

Bert de Pijper

Maar SP-raadslid Marina Casadei constateerde dat het met de nota ‘Amstelveen ontmoet elkaar’ (een titel waartegen overigens taalkundige bezwaren zijn gerezen, omdat het enkelvoud en meervoud onlogisch verbindt) allemaal niet duidelijker wordt. “De ene wijk is de andere niet en de ene straat niet de andere”, zei ze, aangevend dat het gemeentelijke beleid een beetje haaks staat op maatwerk per wijk. Ook Bert de Pijper van de ChristenUnie waarschuwde voor toch weer teveel top-down geredeneer. Hij stelde voor kleine initiatieven, zoals concerten in de Kruiskerk, te melden op een website uit de samenleving. Maar wethouder Van Ballegooijen verwees naar de site ‘beleef Amstelveen’ die blijkbaar nog weinig wordt bezocht door gebrek aan bekendheid.

Sport

Raadslid Victor Frequin van de coalitiepartij VVD zei de speerpunten van het nieuwe beleid wel te kunnen delen. Die zijn: internationalisering, initiatief nemen en ontmoeten. In een benadering van ‘groot’ naar ‘klein’. Maar hij wees er wel op dat “talrijke sportclubhuizen al met al het aantal ontmoetingsplekken in Amstelveen veel groter maken dan men vaak denkt.”

Hoewel de gemeente nog eens wil onderzoeken of het wijkcentrum Pluspunt in de wijk

Marijn van Ballegooijen

Patrimonium wel voor nieuwbouw in aanmerking komt, zei Frequin dat de commissie Burgers en Samenleving eerder uitsprak dat Pluspunt die wel verdient. Die  locatie is volgens hem ook ideaal om er woon-zorg woningen aan toe te voegen. “En als er op het raadhuis gezegd wordt dat je bovenop Pluspunt niet 2 à 3 verdiepingen kan zetten met zorgwoningen dan verzoek ik de wethouder mij nog eens te raadplegen.”

Jongeren

Volgens wethouder Van Ballegooijen is het de bedoeling door kleinschalige  initiatieven, zoals buurtmaaltijden, meer saamhorigheid in de wijken te creëren. Daarbij zal men ook met jongeren op een andere manier omgaan, voegde zijn collega van onderwijs en jeugd, Frank Berkhout, daaraan toe. Dat zal zich voor een deel in de wijkcentra voltrekken, maar ook op andere manieren. “Wij willen dat jongeren kunnen participeren.”

1 REACTIE

  1. Jongeren moeten en willen gewoon een eigen plaats hebben. In een buurtcentrum werkt dat niet. Zij willen hun eigen muziek en hun eigen bezigheden. En de wijkcentra die ik echt goed ken, namelijk de Bolder en de Meent lopen in hun huidige opzet vooral in de avonden als een tierelier, maar ook overdag op bepaalde tijden. Zie de Bolder met hun ontbijtjes ! Ik ontvang mijn Taalhuisklantjes altijd in de Meent en ik ben niet de enige daar. Men zou wel de volksuniversiteit kunnen decentraliseren naar andere ruimtes in de gemeente die goed te bereiken zijn. Onder de Paaskerk heb je diverse ruimtes, die heel vaak leegstaan, als ik langs fiets bijvoorbeeld! Zonde!!
    Mijn idee is dat je nooit iets aan een opzet moet veranderen tenzij je zoals ik vermoed weer wilt bezuinigen.
    Ook moet er bij bepaalde groepen in de samenleving gewoon meer aangetrokken worden . Bijvoorbeeld in Elsrijk zit dat wel goed, met een relatief hooggeschoolde, vaak wat oudere bevolking, maar gaat dit ook op voor Keizer Karelpark? KKP heeft niet eens een ontmoetingsruimte en een receptie die je helpt in het MOC. Ik dwaalde gewoon door dat kantoorpand op zoek naar de persoon die ik moest hebben.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.