Panden aan de Amsterdamse- en de Oostermeerweg zijn door B&W aangewezen als gemeentelijk monument, wegens hun architectuur- en cultuurhistorische waarde. Aan de Amsterdamseweg 487 betreft het een woonhuis, een voormalige drukkerij waarin thans makelaar Henk Burger is gevestigd, en aan de Oostermeerweg 83-85 een schoolgebouw met onderwijzerswoning.

De eigenaren hebben zes weken om bezwaar tegen de monumentale status te maken. Zij krijgen ook de mogelijkheid gebruik te maken van de subsidieregeling ten behoeve van de instandhouding (restauratie en onderhoud) van het gemeentelijk monument.

Fonds

Die bedraagt maximaal tien mille. Bij de behandeling van de Perspectiefnota voor vorig jaar is het jaarlijks beschikbare subsidiebudget structureel verhoogd van €21.000 naar €40.000, wegens het groeiende aantal gemeentelijke monumenten. Er kan aanspraak worden gemaakt op de reserve (monumentenfonds) als het jaarlijks beschikbare subsidiebudget toch ontoereikend is. De reserve bedraagt op dit moment €127.000 en mag maximaal €200.000 bedragen. De reserve kan worden gevuld als er een overschot van het jaarlijks beschikbare subsidiebudget is.

Meldpunt

Met een meldpunt monumenten werd volgens B&W de ‘stofkam’ gehaald door Amstelveense gebouwen en andere objecten en er kwamen 72 meldingen in een half jaar binnen. Ook in het coalitieakkoord werd op grond va een door de gemeenteraad aanvaarde motie vastgelegd dat het lokale erfgoed beter op de kaart moest komen te staan.

De Vereniging Historisch Amstelveen heeft in samenwerking met de Erfgoedcommissie een selectie gemaakt van monumentwaardige objecten. Stichting Mooi Noord-Holland maakte voor zeventien objecten een ‘redengevende beschrijving’, waartoe het huis aan de Amsterdamseweg en de school aan de Oostermeerweg behoorden.

De Erfgoedcommissie adviseerde B&W vervolgens te starten met de aanwijsprocedure. De eigenaren zij van het besluit schriftelijk op de hoogte gesteld.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.