Uitvoerig heeft de Verenging van Eigenaren van woningen in ‘Rembrandthof’ gereageerd op het – een klacht over de nieuwe ophaalmethode van afval inhoudende – e-mail bericht van wethouder Floor Gordon. De VVE blijft bij de klacht dat het te ver lopen voor (een deel van) de bewoners is naar de nieuwe ondergrondse container, terwijl de oude inpandige containers niet meer worden gebruikt. Gordon wil liever een gesprek en ziet eigenlijk niets in het elkaar met e-mails bestoken.

Ook bestuurslid Mariet Neleman van de VVE ‘Oosthof’, eveneens aan het Stadsplein, heeft gereageerd. De twee VVE’s dragen andere oplossingen aan. Overigens maakt met name Neleman de wethouder wel complimenten over het feit dat die op de klachten persoonlijk heeft gereageerd. “Een compliment is op zijn plaats. U neemt de moeite, in tegenstelling tot uw ambtenaren, ons te antwoorden”, schijft ze. Daarmee wijst zij er op dat de gemeente maandenlang niet reageerde op mails met klachten.

Scheiden

Het gaat Gordon om het meer scheiden van afval, zegt ze. Maar volgens de klagers wordt dat doel nauwelijks bereikt met de ondergrondse containers en de lange afstanden erheen voor de bewoners. “Niet iedere verandering is een verbetering”, schijft Neleman aan Gordon. “Laat alstublieft de huidige regeling in stand, laat desnoods de Icova het contract overnemen als de gemeente geen goede vuilniswagens meer heeft.”

Van tafel

Toen het gebouw waarin zij woont 20 jaar geleden werd gebouwd, is er een aparte ruimte gemaakt voor de rolcontainers. Iedere maandagmorgen worden die buiten gezet om geleegd te worden. “In al die jaren is er nog nooit een klacht geweest over deze methode. Ik begrijp dan ook niet dat de gemeente deze mooie regeling van tafel veegt”, zegt Neleman.

Volgens haar zijn de nieuwe containers ook niet berekend op het vuil van zowel haar eigen gebouw als dat van de bewoners van de Zaagtand. “Ziet u het voor zich, de vuilniszakken die naast de container worden geplaatst omdat de afvalbak niet berekend is op zoveel kilo’s meer?  Van een schoon en prettig Stadshart is dan geen sprake en daar hoopt u wel op.”

 

 

8 COMMENTS

 1. De wethouder nam pas contact op nadat er een bericht op dit blog verscheen zeg ik nog maar een keer. Je kunt je afvragen of dat een compliment waard is. Eerder zou de gemeente zich moeten schamen door doodstil te blijven als het even ingewikkeld wordt en er wat meer dan gemiddeld mondige bewoners hun bezwaren uiten.

  Verder heb ik de indruk dat beide VvE’s absoluut niet tegen afval scheiden zijn, maar wel tegen de manier waarop het wordt door die bewoners moet worden uitgevoerd. Maar ja, maatwerk kost geld en het beeld doemt dan ook op -althans bij mij- dat het name daar mee te maken heeft.

  • De eerste alinea is niet helemaal waar. Wethouder Gordon reageerde vrijwel onmiddellijk op een email aan de gemeente met afschriften naar een paar medebewoners, vve-bestuurders, raadsleden en lokale media. De eerste zin van de tweede alinea klopt helemaal. Ik schreef tegelijkertijd hetzelfde. Wat dat ‘maatwerk’ betreft: de gemeente heeft nog geen idee hoe zij dat gaat leveren en dus ook niet hoeveel (veel!) dat haar gaat kosten.

   • Je denkt niet dat de afschriften naar de lokale media ‘bevorderend’ hebben gewerkt op de (snelheid van de) beantwoording? In dat geval wil ik best mijn woorden terugnemen.

   • Dat denk ik wel, CeeBee, maar ik wil niet flauw doen over wethouder Gordon. Zij was tenslotte de eerste die überhaupt reageerde op onze bezwaren en voorstellen. Onze ‘zienswijze’ van 27-11-2017 stond bol van informatie die de bestuurders, raadsleden en ambtenaren zich ter harte hadden nemen en waarop zij hadden kunnen reageren. Het cultuurtje in het bolwerk aan De Poel moet ingrijpend op de schop. Zelfs telefonistes dachten het allemaal beter te weten dan wij als bewoners. Ook raadsleden reageerden in het geheel niet.

 2. Wij zijn niet tegen het nieuwe afvalsysteem, maar wel tegen de onzorgvuldige uitvoering en communicatie ervan in situaties waarin het nieuwe systeem onaanvaardbare gevolgen heeft voor bewoners. Wij hebben dus ook niet verlangd dat de gemeente stopt met invoering van het nieuwe systeem van inzameling van afval. Wij willen echter wel een fatsoenlijke oplossing voor de bewoners van onze gebouwen aan het Stadsplein.

  Wij ‘bestoken’ de wethouder niet met emails maar voeren gewoon per email met een discussie met haar. Zij verdient inderdaad waardering voor het feit dat zij – in tegenstelling tot de verantwoordelijke ambtenaren – wél reageerde op onze noodkreet per email aan de gemeente.

  Wethouder Floor Gordon wil deze discussie echter verder onder vier ogen voeren. Mijn medebestuurder Mariet Neleman wil dat best, maar ik voel meer voor een open gesprek waarbij andere betrokkenen kunnen meelezen. Ervaring heeft mij namelijk geleerd dat onderonsjes met bestuurders, raadsleden of ambtenaren meestal nergens toe leiden. Niemand hoeft zich dan tegenover andere betrokkenen te verantwoorden voor wat hij/zij heeft gezegd. Het is dus te vrijblijvend en heeft verder geen reikwijdte en geen consequenties. Ik heb de wethouder dus beleefd doch dringend verzocht om op dit ‘forum’ feitelijk en inhoudelijk in te gaan op de feiten en argumenten in mijn uitgebreide reactie op haar email.

  De tijd dringt..

 3. Is het niet wat overdreven om aan dit probleem van deze ene VvE 3 artikeltjes te wijden. Vooral als men in ogenschouw neemt dat vele ouderen in de gehele gemeente moeite hebben met de afstand tot de vuilcontainers.
  Ook valt het mij de laatste tijd op dat er veel wat groter vuil naast de container staat.

  • Drie VVE’s, samen goed voor zo’n 100 woningen. Da’s niet helemaal niks.

   Alle ouderen in Amstelveen die moeite hebben met de afstand tot de vuilcontainers verdienen aandacht, maar misschien zitten er in hun VVE-besturen geen brievenschrijvers. Zij zijn overgeleverd aan de onzorgvuldigheid van de gemeente.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.