Waarom nou niet via de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) overal in Amstelveen lachgas verbieden en niet alleen in bepaalde gebieden, zoals nu in de nieuwe versie ervan staat? Daarover verschilden blijkbaar de politieke meningen tijdens de dinsdag gehouden vergadering van de raadscommissie Algemeen Bestuur en Middelen (ABM). Het CDA kondigde verder een amendement op de APV aan om het carbidschieten te verbieden.

Namens het CDA zei Ben Rouwenhorst dat gebrek aan kennis erover, gebrek aan

Esther Veenboer

melkbussen in Amstelveen (waardoor men naar alternatieven gaat grijpen) en de binnenstedelijke opzet van de gemeente een gevaar inhouden. De burgemeester zei wel aan het amendement te willen meewerken, maar constateerde dat carbid geen vuurwerk is en dus niet wettelijk verboden. PvdA-fractievoorzitter Esther Veenboer merkte op dat de APV voor 31 december moet zijn vastgesteld. De gemeenteraad komt op 17 december (digitaal) bijeen, zei Poppens.

Ondermijning

In de gewijzigde APV, die de gemeenteraad vaststelt, wordt vooral de strijd tegen ondermijning meer zichtbaar. Onder ondermijning verstaat men dat de onderwereld naar de bovenwereld komt, bijvoorbeeld door geld van criminele herkomst wit te wassen. Veelal speelt dat zich ook af in de drugswereld.

Burgemeester Tjapko Poppens

Witwassen kan ook via sportverenigingen, waarschuwde fractievoorzitter Harmen van der Steenhoven van D66. Waarop burgemeester Tjapko Poppens meldde daar op geen enkele wijze tot nu toe een signaal over te hebben gekregen in Amstelveen. Hij pleitte ook voor het in bepaalde gebieden verbieden van lachgas. Die gebieden  kunnen namelijk steeds wisselen, zodat men in dat opzicht ‘maatwerk’ kan leveren. Maar Ben Westerdorp van Actief voor Amstelveen (AVA) wees op het ‘waterbed-effect’ daar daarvan mogelijk het gevolg is.

Overlast

Van der Steenhoven vond een verbod op lachgas voor heel Amstelveen een beetje in strijd

Bert de Pijper

met zijn liberale opvatting dat de mens zélf verantwoordelijk is voor wat hij doen. “Maar bij het anderen overlast bezorgen trekken wij wel een streep”, zei hij. Bert de Pijper van de ChristenUnie, die juist voor een verbod in heel Amstelveen is, vertaalde Van der Steenhovens opvatting min of meer in ‘het zal wel los lopen’. De Pijper: “Wij hebben meermalen ernstige ongelukken door lachgas meegemaakt. Ik begrijp niet dat D66 daar zo luchtig over doet.”

Wetgeving

Ben Westendorp (AVA) was het met hem eens, maar Van der Steenhoven zei dat men met de APV niet vooruit moet lopen op landelijke wetgeving over lachgas. En de burgemeester hield de commissie voor dat een heksenjacht op lachgas niet de bedoeling is. GroenLinks, Burgerbelangen, ChristenUnie en AVA waren het wel met de SP eens, dat het begrip ‘leefbaarheid’ in een vooral op ondermijning gericht artikel, ervan uitgaande dat bedrijven die kunnen aantasten, wel uiterst breed is geformuleerd.

Leefbaarheid

Patrick Adriaans

Letterlijk staat er nu, met ondermijning als achtergrond: ‘Een gebouw of gebied wordt uitsluitend aangewezen als in of rondom dat gebouw dan wel in dat gebied de leefbaarheid of de openbare orde en veiligheid onder druk staat. Een aanwijzing van een gebouw of gebied kan zich tot een of meer bedrijfsmatige activiteiten beperken. Een bedrijfsmatige activiteit wordt uitsluitend voor de gehele gemeente aangewezen als naar oordeel van de burgemeester de leefbaarheid of de openbare orde en veiligheid door de bedrijfsmatige activiteit onder druk staat.’

Wat is nou leefbaarheid? Die vraag stelde SP-fractievoorzitter Patrick Adriaans. “Het artikel

Harmen van der Steenhoven

is zo gesteld dat het gemakkelijk opgerekt kan worden.” En de vraag rijst volgens hem en anderen of bijvoorbeeld de onlangs geopende teststraat er onder valt. “Komen er aparte vergunningen voor teststraten?” vroeg De Pijper.

En fractievoorzitter Ruud Kootker van bbA vroeg zich af of het begrip ‘leefbaarheid’ wel gehandhaafd moet worden. Overigens wilde hij een bredere politieke discussie over het fenomeen ondermijning.

5 REACTIES

  1. Die lachgas capsules vind je overal in parkjes en op plekken waar de jeugd wel eens zit of staat te chillen, dus maak er maar lekker een algeheel verbod van. Wel moet de gemeente goed begrijpen dat ze wel iets voor de jeugd moet doen, want de laatste 10 jaar is op dat gebied enkel afbraak geweest en in buurthuizen onderbrengen is alleen theorie. Dat gaat niet samen met de mensen die daar komen. Dat willen ze zelf ook niet.

  2. Hoorde Herman van der Steenhoven (D66) die nota bene de naam van zijn partijgenoot/kamerlid niet herinnerde dat lachgas maar gewoon toegestaan moet worden want men kan toch ook gewoon de auto dronken ingaan en we kunnen toch niet alles gaan verbiden….

    Welnu met drank op in een auto stappen is gewoon strafbaar! De heer Van der Steenhoven denkt dat alles maar moet kunnen. Eigen verantwoordelijkheid! Maar waarom dan al die verboden rondom corona? We weten toch ‘zelf’ wel wat goed is…

    De heer Van der Steenhoven zou zich eens moeten laten informeren door ziekenhuizen wat lachgas normaal gesproken buiten de coronatijden doet met de eerste hulp…

    En de heer Van der Steenhoven bagatelliseert onderstaande totaal weg aangaande lachgas. (bron Jellinek). En dan is de combinatie alcohol en lachgas nog ernstiger.

    Korte termijn effecten:
    Bevriezen van longen en vrieswonden op ledematen
    De manier waarop lachgas gebruikt wordt, is belangrijk. Lachgas mag nooit rechtstreeks vanuit de gasfles geïnhaleerd worden. Dit kan levensgevaarlijk zijn omdat het gas dan zo koud is dat de longen kunnen bevriezen. Ook lippen, neus en stembanden kunnen bevriezen. Daarnaast komt het voor dat mensen vrieswonden (lijken op brandwonden) aan de handen of benen krijgen doordat ze lachgastank vasthouden of tussen hun benen klemmen.
    Zuurstoftekort in de hersenen
    Lachgas kan leiden tot zuurstoftekort in de hersenen. Daarbij kun je concentratiestoornissen of hoofdpijn krijgen, duizelig worden, je evenwicht verliezen, verward zijn, misselijk worden, last hebben van gevoelloosheid of tintelingen of flauwvallen. Het risico is dat je hard kunt vallen.
    Verkeer
    Deelname aan verkeer na gebruik van lachgas is zeer gevaarlijk. Je kunt nog uren onoplettend blijven na gebruik.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.