Zelden is er in Amstelveen zo weinig gecommuniceerd als nu het om een communicatieve organisatie gaat. Nou ja, misschien overdrijf ik, want ook met andere zaken geeft de gemeente zich niet graag bloot, tenzij het natuurlijk over promotie gaat. Maar ik heb het nu over de twee omroepen die met elkaar in gevecht zijn. RTVA en de pas opgerichte stichting AAN, die het volste vertrouwen van de gemeente schijnt te hebben.

De burgers zijn wat die laatste omroep betreft natuurlijk belazerd. Nee, ik wind mij er niet over op, want dat is nu eenmaal gebruikelijk in de Amstelveense bestuurscultuur. Het wil er bij mij niet in dat wethouder Rob Ellermeijer en minimaal de hele coalitie maandenlang van niets wist, terwijl RTVA al was afgeblazen.

Negatief

De gemeenteraad adviseerde in meerderheid ‘negatief’ aan het Commissariaat voor de Media over de door de lokale omroep anderhalf jaar geleden al aangevraagde uitzendvergunning. Op basis van gemeentelijke criteria waaraan RTVA niet voldeed. Maar ja, het Commissariaat houdt er nu eenmaal andere (wettelijke) voorwaarden op na, dus dat dreigde fout te lopen. In een hoorzitting legde de gemeente uit dat men daar in Hilversum goed moest begrijpen dat er een ándere serieuze partij was en daarover ging men liever ‘positief’ adviseren. Zonder zich overigens uit te laten over de vraag of AAN dan wél aan de gemeentelijke criteria (onder meer huisvesting in het Stadshart) voldoet. Van de nieuwe omroep is alleen bekend dat die met vlag en wimpel ren raadhuize wordt binnen gehaald.

Vraagtekens

Natuurlijk wisten B&W al maandenlang van de op til zijnde stichting, die exact drie dagen voor de hoorzitting werd ingeschreven bij de Kamer van Koophandel. Terwijl de stekker aan het einde van dit jaar uit RTVA werd getrokken, hielden B&W vol niets te weten van een ander initiatief. Ik heb daar altijd vraagtekens bij geplaatst, omdat men in die paar maanden niet een compleet nieuwe omroep kan stichten. Tijdens de hoorzitting wist men in elk geval wel dat de drie dagen eerder ingeschreven stichting een ‘serieuze’ partij was. Persoonlijk geloof ik er geen bal van. Dat de gemeente van niets wist, bedoel ik. Maar er zullen wel veel door de coalitie gesanctioneerde gesprekken achter gesloten deuren zijn geweest….

8 COMMENTS

 1. Het is een je reinste vooropgezet plan dat hele ‘AAN’, met een hoofdrol voor de ex adjunct hoofdredacteur van RTVA als de spreekwoordelijke Judas zo lijkt het. En hoewel hij praktisch onderdeel uitmaakte van het meubilair van RTVA zoals ik al eerder schreef, geniet hij met zijn door hem opgetuigde club opeens wel het vertrouwen van het college. Dat is toch heel raar? Dat is toch oude wijn in nieuwe zakken? Dan is het toch niet opeens nieuw en verfrissend en met nieuw elan? Waar zit/zat ‘m dan de pijn bij het college ten aanzien van RTVA? Waarom die bakken tijd, geld en een jurist er tegenaan smijten om coûte que coûte RTVA buiten de deur te houden? Wat. Is. Hier. Aan. De. Hand?

 2. Met een professionele oud-gemeentevoorlichter in het bestuur van je gemeente kan je niet rekenen op een eerlijk, veelzijdig en evenwichtig verhaal. Het zal steeds gaan om wat de bestuurders zelf willen, ongeacht het algemeen belang.

 3. Wow. Uit een vandaag geopenbaarde brief aan de gemeenteraad, gaat B&W wel erg ver. Ze willen dus dat het Commissariaat ZONDER dat de gemeenteraad zich uit heeft gelaten, de licentie simpelweg aan AAN toekent en alle procedures zoals die normaal gelden terzijde schuift gezien de ‘bijzondere gevallen’. Let wel, het was B&W die de procedure 1,5 jaar liep te traineren en AAN! is drie dagen voor de hoorzitting officieel opgericht.

  Zie niet in wat hier ‘bijzonder is’ of het moet het vertonen van onbehoorlijk bestuur zijn.
  De pleitnotie heeft B&W zoals het Amstelveen betaamt uiteraard NIET geopenbaard. Want openbaarheid van bestuur?

  En de bijeenkomst van 25 november zal vast en zeker GEHEIM/BESLOTEN zijn?

  Dus even voor de goede orde: de zittende lokale omroep dient tijdig een aanvraag voor licentieverlenging in. De gemeente treuzelt 1,5 jaar over het wettelijk adviesrecht. Vervolgens na eindeloze debatten, wordt negatief geadviseerd, komt het Commissariaat met een voornemen tot licentie aan RTV Amstelveen en vervolgens zegt de gemeente over een NIET bestaande omroep dat die maar de licentie moet verkrijgen en dat ZONDER dat die omroep zich publiek presenteeert en ZONDER dat die uberhaupt bestaat en ZONDER dat de gemeenteraad zich er officieel over hoeft uit te laten?

  Normaal gesproken zou je zeggen; als RTV Amstelveen de licentie NIET krijgt kan IEDEREEN een omroep opzetten en een aanvraag doen. Dit is echt bijzonder vreemd en lijkt op wel een helel vreemde manier van handelen van een zichzelf democratisch noemend bestuur. En dat terwijl AAN behoudens de voorzitter vooral uit ex-RTV Amstelveen mensen bestaat waaronder de ex-adjunct hoofdredacteur.

  • ………… en dat terwijl er in het Brusselse een hooglopende discussie woedt over het al dan niet democratische karakter van de rechtstaten in Polen en Hongarije. Ik zou eens dichter bij huis gaan kijken als ik Brussel was.

   Daarenboven stelt Rutte zich in deze discussie in Brussel keihard op (en terecht), maar laat de “Hongarije” politiek in het door de VVD gedomineerde Amstelveen gewoon doorgaan.

   • Ik snap niet dat men dit ook maar allemaal pikt binnen VVD kringen. Daar zitten tenslotte ook nog mensen met een democratische inborst, dunkt me.

 4. De situatie in Amstelveen gaat inderdaad steeds meer op Hongarije lijken. De overgang van democratie via autocratie naar dictatuur is een sluipend proces waarbij de uitschakeling van media (en vervolgens gelijkschakeling van de rest) een grote rol speelt.

  Er zijn raadsleden die dit meelezen maar zij houden zich muisstil. Dat is ook al zo’n slecht teken.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.