Na de kinderburgemeester en de kinderraad heeft men ook het fenomeen ‘leerlingenraad’. Althans bij de openbare basisschool de Pioniers. Zeven nieuwe leden van die raad legden de ‘eed’ of, met hun hand op de schoolgids. Zij deden dat tegenover onderwijswethouder Frank Berkhout, schooldirecteur Carla Went en een aula vol kinderen, belovend hun best te doen voor alle leerlingen van de Pioniers.

Een wervende verkiezingscampagne ging aan de benoeming van de leden van de raad vooraf. Inclusief verkiezingsaffiches, beloftes en stembriefjes. In de nieuwe leerlingenraad zitten: Amy Gorter en Gio Cruz uit groep 6, Dex Klaassen en Valerie Verheijen uit groep 7 en Sedra al Kubaisy, Stephan Chardet en Aditya Rode uit groep acht.

Invloed

De wethouder zei het belangrijk te vinden dat kinderen spelenderwijs zich bewust worden van hun stemrecht en de werking van democratie. “Kinderen hebben een stem en daarmee invloed. Als volwassenen kunnen we veel opsteken van hun ideeën. Laat ze meedenken en praten, dat zorgt ervoor dat ze zich betrokken en gezien voelen. Dat kan zoals hier op de Pioniers in de leerlingenraad maar bijvoorbeeld ook in de kinderraad van Amstelveen.”

Spreekbuis 

“Zo’n 4 á 5 keer per jaar zit ik met de leerlingenraad om tafel,” vertelde schooldirecteur Carla Went. “Ze vertellen mij wat er speelt bij de kinderen en wat ze anders willen. Dit jaar is er bijvoorbeeld geld beschikbaar voor nieuw buitenspeelgoed. De leerlingenraad adviseert mij dan wat we daarvan moeten kopen.” De school houdt ieder schooljaar deze verkiezingen. Kinderen van groep vijf en hoger mogen stemmen en van groep 6 af kunnen leerlingen worden gekozen.

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.