Woningbouwprojecten die last hebben van de stikstofcrisis kunnen sneller starten als zij de juiste maatregelen nemen. Door hergebruik van materiaal, de inzet van elektrische machines en slimme bouwlogistiek neemt de uitstoot bijvoorbeeld al flink af. Dat staat in een handreiking waarin de provincie Noord-Holland in kaart bracht hoe gebouwd kan worden met minimale stikstofuitstoot.

In werksessies is onder leiding van stichting C-creators met gemeenten en vertegenwoordigers uit de bouwsector gewerkt aan een handreiking. Hierin staan de mogelijkheden om zowel tijdens de bouw als tijdens de bewoning de uitstoot van stikstof terug te brengen. De uitstoot en vervolgens neerslag van stikstof in natuurgebieden is een belangrijke rem op de (woning-)bouw.

Productie

“We staan voor een enorme woningbouwopgave in Noord-Holland. De versnelde productie van betaalbare woningen heeft daarom onze volle aandacht. Deze handreiking helpt gemeenten en bouwers daarbij. Zo zorgen we er samen voor dat de woningbouw op gang blijft”, zegt gedeputeerde Cees Loggen (Wonen).

Hubs

Stichting C-creators zet zich in voor de overgang naar en opschaling van een circulaire economie en begeleidt circulaire bouwprojecten met kennis en expertise. Imme Groet (C-creators): “De handreiking laat zien dat de aanpak in bijna alle gevallen vraagt om maatwerk. Het is daarnaast belangrijk te kijken naar maatregelen die bouwproject-overstijgend zijn, zoals het toepassen van bouw- of mobiliteitshubs”.

Win-win-win

De maatregelen uit de handreiking dragen ook nog eens bij aan verduurzaming van de woningbouw. Denk bijvoorbeeld aan het gebruik van natuurlijke of hergebruikte materialen en zogenoemde bouwhubs, waarbij alle bouwmaterialen aan de rand van de stad samenkomen om vervolgens efficiënt te worden ingezet.

“Omdat we bij stikstofvrije bouw tegelijk werken aan energietransitie en circulaire bouw, hebben we mijns inziens een win-win-wín-situatie. Ik hoop daarom dat elke gemeente bekijkt wat nu en in de toekomst mogelijk is”, zegt Loggen.

De handreiking is vanaf medio volgende week beschikbaar als download op https://www.noord-holland.nl.

7 REACTIES

  1. Allemaal goed en wel, maar wat men hier betaalbaar noemt, is nog altijd niet betaalbaar voor Jan Modaal. Waar zijn de huizen in de categorie van 720 tot een 950 en ik bedoel daar niet mee een veredeld soort studentenhokken van een 30m2. Zo lang men hier geen oplossing voor vindt , zal de woningnood blijven, maar misschien vindt men dat wel best bij de neo liberale partijen, want deze richten zich enkel op de markt en niet op de maatschappelijke noodzaak.

    • Er is gewoon geen oplossing voor. De enige zou zijn dat men een hek zet rond Amstelveen. Burgemeester Rijnders bouwde na de oorlog op Amsterdamse contingenten. Daardoor kwamen veel Amsterdammers naar Amstelveen. De tweede en derde generatie is nu Amstelvener en wil hier blijven wonen. Maar Rijnders wilde ook de Bovenkerkerpolder vol bouwen. Dat ligt nu even anders…

      • Gezien de huidige stand van zaken ben ik het met je eens. Dit geldt nagenoeg voor de gehele Randstad. Maar je moet het met me eens zijn dat door dit fenomeen hele groepen van de maatschappij die wel van essentieel belang zijn voor het functioneren daarvan hier niet meer kunnen wonen( zorg, onderwijs, politie, diensten enz.). Zij zullen dan ook als het mogelijk is naar elders vertrekken. Maar er zijn nog genoeg deeloplossingen, zoals het verplaatsen van overheidsdiensten, enkele universiteiten, het echt aantrekkelijk maken voor ouderen om te downsizen, zelfbewoningsplicht aanzienlijk opvoeren, mensen die gebruik maken van expatregelingen ook tijdelijk huisvesten. (expathotels), projektontwikkelaars dwingen om een bepaald percentage voor het lage segment te bouwen. ( het is toch te idioot voor woorden dat op het terrein van het voormalige Zonnehuis, alleen maar dure appartementen staan, die voor een groot gedeelte van het jaar leeg staan). Natuurlijk kan de gemeente Amstelveen hier niets aan doen, maar zij heeft ook nooit in Den Haag echt aan de bel getrokken. Integendeel men doet nog net of het allemaal prachtig hier gaat. Floor van D66 staat te glunderen bij weer een stel net opgeleverde appartementen van 1200 tot 1800 euro. Alsof dat een verdienste is. zIJ en haar soort genoten trekken zich gewoon geen zak aan van een deel van de bevolking.

  2. Ik weet welke oplossing er komt, de boeren moeten weg, die produceren ook Amoniak (is in de politiek ook stikstof), dan veel ruimte om te bouwen. Het echte probleem is de grote toestroom, ieder jaar weer, van vele nieuwe nederlanders. Het probleem wordt alleen maar groter, op naar de 30 miljoen nederlanders….

  3. “Stikstof kan zich hechten aan andere atomen, zoals zuurstof en waterstof. Dit worden ook wel reactieve verbindingen genoemd, bijvoorbeeld stikstofoxiden (NOx) en ammoniak (NH3). En deze vormen van stikstof zorgen voor de huidige milieuproblematiek. In het bouwproces worden (via dieselmotoren) voornamelijk de stikstofoxiden uitgestoten, niet ammoniak. Ammoniak kan wel weer verder terug in de bouwketen vrijkomen, bijvoorbeeld bij de productie van bepaalde bouwmaterialen. De hoeveelheid reactief stikstof op aarde is in de afgelopen eeuw verdubbeld.”
    Bron: DGBC.NL

    • Dat klopt, dat is scheikunde. De vraag, per stikstof verbinding, is wat de schadelijkheid is. Iedereen weet dat stikstof N2 is en 78% van de admosfeer is, dat landbouw Amoniak alleen in de mestput gegenereert en dat de amoniak al binnen een beperkte straal om die mestput heen door de natuur wordt geabsorbeerd is ook algemeen bekend. Industriële amoniak wordt veel gebruikt inderdaad en bij het verbranden van koolstof verbindingen (olie, gas, hout, kolen) komt NOx vrij.
      De boeren het leven zuur maken voor de relatief kleine milieu belasting met Amoniak en zeggen dat het ‘stikstof’ is, is op zijn minst gezegd helemaal fout. Boeren maken ons eten….

  4. ‘Stikstof’ is een containerbegrip dat wordt gebruikt om stikstof in al zijn vormen en verbindingen aan te duiden. Het is naïef (of erger) om te veronderstellen dat verdubbeling van de hoeveelheid reactief stikstof op aarde géén ongewenste effecten heeft op levensprocessen.

    Te lang ging men ervan uit dat de natuur goedmoedig alle rotzooi zou absorberen die in de lucht, het water en de bodem werden uitgestoten, geloosd en gedumpt. Daarom zitten wij met ons allen nu in een grotere shit dan de meeste mensen durven te beseffen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.