Bij verkeerslichten krijgen fietsers nu langer groen op de kruispunten aan Noordammerlaan, Zetterij en Startbaan. Verkeerswethouder Rob Ellermeijer ziet daar een wapen in de strijd tegen het coronavirus in. Fietsers hoeven namelijk niet zo lang (bij elkaar) stil te staan.

Bij alle gemeentelijke stoplichten zijn bovendien de detectielussen strakker afgesteld, zodat fietsers niet meer op de knop hoeven te drukken voor groen licht. “We verhogen daarmee de veiligheid voor fietsers en zorgen wij voor een betere doorstroming”, zegt Ellermeijer. “Minder fietsers komen voor het stoplicht te staan waar afstand houden soms moeilijk is.”

Situaties

De keuze voor de drie verkeerslichten heeft ermee te maken zij op drukke fietsknooppunten staan, waar volgens Ellermeijer deze maatregel effect kan hebben. “In heel Amstelveen houden we het fietsverkeer in de gaten zodat we de verkeerssituaties ook op andere plekken kunnen aanpassen waar het nodig is.”

Stimulans

De gemeente ziet er een nieuwe stimulering in van het gebruik van de fiets. Al eerder zijn op alle kruispunten met fietsers lussen aangebracht om ervoor te zorgen dat zij sneller en langer groen krijgen tijdens drukke periodes. Bij nieuwe kruispunten worden ‘wachttijdvoorspelers’ aangebracht zodat fietsers kunnen zien hoe lang zij nog moeten stilstaan.

De toekomst

De gemeente onderzoekt op dit moment ook de verbreding van opstelvakken op de kruispunten aan Noordammerlaan, Zetterij en Startbaan zodat er meer ruimte komt. Daarnaast wordt gekeken naar het plaatsen van borden op de kruisingen Zetterij en Noordammerlaan om fietsers te attenderen op het houden van afstand.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.