Het interventieteam van Amstelveen, ook wel het anti-inbraakteam geheten, heeft in de eerste anderhalf jaar van zijn bestaan resultaat gehad, zegt de gemeente. Het team ging in april vorig jaar van start, in eerste instantie voor drie jaar. Oud-politiemensen versterkten de bijzondere opsporingsambtenaren  (boa’s) om die strijd tegen criminaliteit te verbeteren. Vorig jaar daalde het aantal woninginbraken met 34%, van 399 tot 264. Dit jaar zijn er tot 1 september 160 inbraken bij woningen gepleegd.

Ook landelijk daalde de hoeveelheid diefstallen in woningen trouwens, maar daar kwam men niet verder dan een gemiddelde van acht procent. Hoger was het aantal diefstallen uit auto’s. In 2018 waren dat er 471 en vorig jaar 419, een daling met elf procent, terwijl dat landelijk negen procent was. De trend lijkt zich, net als bij de woninginbraken, door te zetten. Dit jaar werden tot 1 september 192 auto-inbraken geregistreerd. De registratie betreft overigens alleen de aangiften.

In burger

Het vierkoppige interventieteam ondersteunde de politie bij diverse aanhoudingen voor auto- en woninginbraken, maar ook voor straatroof en jeugdcriminaliteit. Volgens wethouder Herbert Raat (handhaving) kan nu eenmaal de politie niet dagelijks met een burgerauto door Amstelveen rijden. “Dit team van oud-politieagenten is wel dagelijks in burger aanwezig om de straten te observeren en betrokken geweest bij veel aanhoudingen, maar dat blijft vaak onderbelicht. De teamleden werken op de achtergrond. Zij observeren een auto-inbreker en de politie houdt ze vervolgens aan”, zegt hij. “De politie rapporteert niet over de inzet van het anti-inbraakteam, maar vraagt wel regelmatig zijn hulp bij verdachte situaties. Samen met de agenten en de twee wijkteamchefs in Amstelveen doen we er alles aan om Amstelveen veilig te houden.”

Speurwerk

De leden van het interventieteam geven regelmatig informatie door aan de politie als zij iets verdachts zien of een verdachte getraceerd hebben. Zo kon door het speurwerk van het gemeentelijke team een groep auto-inbrekers uit de omgeving Utrecht / Nieuwegein worden aanhouden die in deze regio actief was, meldt de gemeente. Hetzelfde zou gelden voor de aanhouding van een verdachte van een straatroof. Handhaving werd op straat door het slachtoffer aangesproken, die het doorgaf aan de politie en het interventieteam, waarna men de verdachte kon opsporen. Dit zijn slechts enkele voorbeelden, waaruit volgens Raat de goede samenwerking tussen handhaving en het in burger geklede interventieteam blijkt. De teamleden vinden het jammer niet vaker te worden ingeschakeld door de politie. Raat: “Dat team is elke dag op straat en kan vaak sneller op locatie zijn en een verdachte observeren. Dit jaar konden zij een auto-inbreker overdragen aan de politie.”

Het team helpt de politie ook bij het in kaart brengen van criminele jeugdgroepen in de stad en spoorde gestolen auto’s op, de buit van woninginbraken.

Preventie

Preventie staat ook hoog op de agenda van het interventieteam, dat zich geregeld  met een informatiekraam in winkelcentra of op plekken waar bijvoorbeeld veel auto-inbraken plaatsvinden presenteert, zoals deze zomer in het Amsterdamse Bos. Daarnaast gaat het de buurt in waar een woninginbraak plaatsvond om omwonenden door middel van een folder te wijzen op het belang van goed hang- en sluitwerk. Op basis daarvan vroegen diverse huishoudens subsidie aan om hun woning beter te beveiligen.

Corona

Het interventieteam is heel flexibel. Na het ingaan van de landelijke coronamaatregelen heeft het zijn werkterrein verlegd. Het aantal woninginbraken daalde, omdat iedereen thuis moest blijven. De inbraken verplaatsten zich nu naar bedrijventerreinen; daar kwam ook de focus van het team te liggen. Daarnaast ondersteunt het team de handhavers die dagelijks op straat zijn.

Fotobijschrift: Frank Schmitt van het interventieteam praat met wethouder Herbert Raat en D66-raadslid Harmen van der Steenhoven in Elsrijk over een recente inbraak en preventie. 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.