“We zijn er nog lang niet, maar we werken er aan.” Wethouder Floor Gordon zei dat donderdagmiddag bij de ondertekening van het manifest ‘Iedereen doet mee’ in P60. In de Week van de Toegankelijkheid deed ze dat samen met Gerda Polman (rechts op foto boven) van de werkgroep ‘Inclusie: Iedereen doet mee’, die in Amstelveen de gehandicapten op de kaart wil zetten.

Aansluitend werd de vrijwel voor de deur in het Stadshart liggende tegel met het opschrift ‘Houd de lijn vrij’ onthuld door het zand er af te vegen. Die bevindt zich voor boekhandel Venstra en de bibliotheek.

20% gehandicapt

Doel: Het ribbeltjes-pad voor slechtzienden vrij houden, opdat die met stokken hun weg kunnen vinden. Maar overal in het Stadshart staan daar blinden hinderende fietsen op. Volgens Gordon houdt 56% van de mensen geen rekening met het vrijhouden van geleidelijnen. “Daar moeten we ons meer van bewust zijn. Iedereen moet veilig zijn of haar weg vinden naar huis en voorzieningen.”

VNG

Amstelveen tekende het manifest van de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG), die is gebaseerd op een richtlijn van de EU. Nederland loopt op vele terreinen misschien voorop, maar zeker niet wat de praktische maatregelen voor gehandicapten betreft. En dat zijn er in het land nog altijd driemiljoen, twintig procent van de het totaal aantal inwoners en meer dan de bevolking van de vier grote steden plus Eindhoven bij elkaar, legde Mari Sanders in een filmpje (vanaf zijn rolstoel) uit.

Niet over ons

“Niet over ons zonder ons”, was de boodschap van de meeting in P60, waar de leden van de werkgroep een boeket bloemen kregen. Gordon heeft, net als haar collega Martijn van Ballegooijen, emancipatie en het tegengaan van discriminatie in haar portefeuille. Daarin past ook voor gehandicapten zorgen dat zij er volwaardig bij kunnen horen. “Iedereen is gelijkwaardig, maar niet gelijk”, zei Gordon. Het betekent dat allerlei gehandicapten mee moeten kunnen doen in de samenleving, waarvoor soms wel infrastructurele en andere maatregelen moeten worden genomen, bijvoorbeeld bij de bouw van winkelcentra. “Wij zijn op de goede weg, maar er is nog veel te doen”, zei Gordon, die ook al een schouw in het Stadshart achter de rug heeft. Het gaat volgens haar om een bewustzijn van heel de samenleving. “We moeten er voor zorgen dat iedereen kan meedoen, maar het is zijn of haar eigen keuze of men dat wil. Als je niet wilt meedoen, is dat prima. Als het maar kan.”

Speciaal onderwijs

Het gaat ook om het bewustzijn van de inwoners. Amstelveen kijkt ook bij andere gemeenten hoe die pogen de samenleving ‘inclusief’ te maken. Het wegwerken van drempels, waar gehandicapten voor komen te staan en door de samenleving vaak worden gemaakt. Nederland loopt daarin achter bij andere landen, omdat de niet-gehandicapte min of meer de norm is. Sanders, die overigens regisseur is, noemde het voorbeeld van speciale scholen voor gehandicapte leerlingen, die daar niet met leerlingen zonder beperkingen in aanraking komen en omgekeerd. Ze leren elkaar niet kennen, zei hij.

Toilet

Daarom gaat het veelal in die samenleving zoals het gaat. Iedereen hoort erbij, benadrukte Gordon. Maar dat bewustzijn heeft niet iedereen, wisten gemeentelijke beleidsmedewerkers Anouschka Bezuijen en Lisette Schraag. Gordon herinnerde ook aan de door de gemeenteraad aangenomen motie, op voorstel van raadslid Sandra van Engelen van het CDA, over het gebrek in Amstelveen aan door iedereen te gebruiken toiletten. Ook dát is een probleem, waar overigens in diverse winkelcentra aan wordt gewerkt.

Maar openbare toiletten, zoals die er ooit waren, komen er niet meer. Gordon liet weten dat het onderhoud en schoonmaken daarvan veel kost. Zij heeft het probleem bij de detailhandel neergelegd en zag een oplossing in de zogenoemde Bedrijven Investeringszone (BIZ), waarin – als die eenmaal is opgericht – sommige winkels hun toiletten open stellen voor publiek, terwijl andere winkeliers bijdragen aan de kosten van het schoon houden.

Amstelveners die een obstakel zien of ervaren kunnen dit doorgeven aan de gemeente via toegankelijk@amstelveen.nl. Naar dit e-mailadres kunnen ook suggesties gestuurd worden voor locaties voor de ‘Houd de lijn vrij!’ tegel.

1 REACTIE

  1. Allemaal erg mooie woorden van mevr. Gordon, maar ze legt in de praktijk steeds meer de bal bij het bedrijfsleven. Ik denk dat dit een zaak is van overheid en bedrijfsleven. Bijvoorbeeld de eigenaar van een winkelcentrum krijgt pas vergunning voordat er toiletten zijn gerealiseerd. Hetzelfde geldt voor invalidetoiletten. Hetzelfde geldt voor horecagelegenheden ( restaurant Rembrandt heeft het bijvoorbeeld keurig geregeld). Ook valt er bij het ov nog veel te doen. Menige bus rijdt gewoon door als ze een rolstoel zien, terwijl men wel een rolstoellift heeft. Daarnaast kan het gewone publiek nog veel doen. Gewoon opstaan voor iemand die moeilijk ter been is, schijnt voor velen toch te veel moeite zijn, zoals ik zelf aan den lijve heb mogen ervaren toen ik een poosje afhankelijk was van krukken.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.