Digitaal (wegens de coronacrisis) hebben 48 verenigingen en andere instellingen dinsdagavond het Amstelveense Sportakkoord officieel bekrachtigd. Zij deden dat door hun ‘ja-woord’ te geven, waarna hun logo op een bord werd aangebracht.

“Samen gaan we ervoor zorgen dat sport voor iedereen wordt en dat iedereen mee kan doen”, zei sportwethouder Rob Ellermeijer.

Aanbod

Het lokale sportakkoord is volgens de gemeente een belangrijke stap naar een groter en inclusiever sportaanbod. “Iedereen moet de mogelijkheid krijgen te kunnen sporten en zich veilig te voelen. Pesterijen om iemands geaardheid of buitensluiting, daar moeten we echt vanaf“, vindt Ellermeijer. “Ook een krappe beurs mag geen reden zijn dat iemand langs de kant staat.”

Levensbehoefte

“Sport is een eerste levensbehoefte“, zei directeur Heleen van Ketwich Verschuur van AmstelveenSport. Het is volgens haar van belang juist in deze coronatijden met elkaar in contact te treden en het lokale sportakkoord vorm te geven.” Bij de samenwerking zijn niet alleen sportverenigingen maar ook andere sportaanbieders en maatschappelijke instellingen als Participe, COC Amsterdam en omstreken, Rabobank en alle scholen voor voortgezet onderwijs betrokken.

 Projecten

De ambitie van het lokale Amstelveens Sportakkoord is ‘Een leven lang optimaal en passend sport en bewegen voor alle Amstelveners mogelijk maken.‘ Om dit voor elkaar te krijgen worden acht projecten gestart. Die richten zich op mensen in armoede, ouderen, nieuwe inwoners en mensen met een beperking. Daarnaast is er oog voor kinderen met beweegarmoede door passend sport- en beweegactiviteiten aan te bieden. Ook een positieve sportcultuur krijgt volop aandacht om nog beter te borgen dat alle Amstelveners, ongeacht ras, religie of seksuele geaardheid in een positief en veilig sportklimaat kunnen sporten.

 Sober 

De ondertekening dinsdagavond was digitaal vanwege de coronamaatregelen. Ondertekenaars namen deel via een beeldscherm. “Ondanks het sobere karakter is dit een belangrijk moment voor de sport in Amstelveen“, sprak Ellermeijer. “Ik wens iedereen dat het ook in deze coronatijden mogelijk blijft om sportplezier te beleven.”

Achtergrond

De Rijksoverheid heeft de gemeenten gevraagd een eigen sportakkoord op te stellen, waarin lokale partners uit sport, zorg, welzijn, onderwijs en bedrijfsleven met elkaar afstemmen welke thema’s zij in de gemeente willen oppakken, wie welke bijdrage daaraan levert en hoe ze dat willen organiseren. Het lokaal sportakkoord verbindt mensen en organisaties in de gemeente en zet aan tot lokale samenwerking.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.