Roel Smit

De lokale omroep krijgt minder geld van de gemeente dan tot nu toe. Wethouder Rob Ellermeijer stelt de gemeenteraad voor van 2021 af het richtsnoerbedrag van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) voor de plaatselijke zender aan te houden (€ 1,32 per huishouden), wat voor Amstelveen neerkomt op ruim 57 duizend euro, in plaats van de nu verstrekte 75 mille per jaar plus de nodige aanvullingen om de omroep financieel te redden. De in 2018 en 2019 verstrekte incidentele bedragen wil hij in mindering brengen op het bedrag van 147 mille dat voor volgend jaar al in de begroting staat. Er blijft dan bijna 85 mille over. RTVA wilde samen met NH Media de omroep AmstelNieuws starten, waarvoor een begroting van zes ton op tafel lag, die voor de helft door NH Media zou worden gedragen.

Hoewel er een uitvoerig voorstel over onder meer de structuur van de redactie van het nieuwe medium ligt, vindt Ellermeijer dat de partijen er dit jaar niet in zijn geslaagd tot een vergaande samenwerking met NH Media te komen, waarvoor de gemeenteraad wel het groene licht had gegeven. Journalistiek betekent voor de gemeente alleen televisie en die wordt dan ook gesubsidieerd. Maar de samenwerking met NH Media is in de ogen van Ellermeijer mislukt.

Rob Ellermeijer

Beperking

“Teleurstellend, daarom stelt het college voor de bekostiging te beperken”, zegt hij. Overigens stellen B&W nu eindelijk wel positief te adviseren aan het Commissariaat voor de Media over het verlenen van de licentie aan RTVA. Dat advies was al een paar keer uitgesteld, de laatste keer tot februari. Zodat de lokale omroep nu in feite geen vergunning voor uitzenden heeft.

B&W zeggen onzeker te zijn over de door de gemeenteraad gewenste vergaande samenwerking met NH Media. Die is volgens Ellermeijer in 2019 niet tot stand gekomen. Omdat onzekerheid over de organisatie en continuïteit van RTVA voortduurt worden consequenties verbonden aan de bekostiging, zegt de wethouder.

Doorgegaan

Volgens RTVA-bestuurslid Roel Smit is de samenwerking met NH Media dinsdag met handtekeningen bekrachtigd. “Wij zijn gewoon doorgegaan en doen wat de gemeenteraad van ons heeft gevraagd.” Een paar dagen geleden is volgens hem nog wel besproken wat NH Media van RTVA zou kunnen overnemen en ook door die partij kan worden gefinancierd. De gemeenteraad kwam in december 2018 met een motie over de toekomst van de lokale omroep in Amstelveen en de randvoorwaarden voor de bekostiging, waarin werd gezegd dat vergaande samenwerking met NH Media was vereist. Andere randvoorwaarden waren onder meer het continueren van de uitzendlicentie van RTVA en het maken van duidelijke afspraken over de verantwoordelijkheden van de betrokken partijen.

Geen waarborgen

Maar volgens Ellermeijer hebben de gesprekken van de partners, begeleid door de gemeente, te weinig opgeleverd. “Helaas constateren we nu dat er ondanks deze inspanningen geen vergaande samenwerking tot stand is gekomen. Er zijn onvoldoende waarborgen voor de continuïteit, het verbeteren van de kwaliteit en het bereik van de lokale omroep,” zegt Ellermeijer. De vergaande samenwerking tussen RTVA en NH Media was een voorwaarde voor de bekostiging die de raad had gesteld in de motie, zegt de gemeente.

Aftreden

Overigens stellen B&W de gemeenteraad voor RTV Amstelveen met klem te verzoeken te voldoen aan de in haar statuten verplichte aftredingsroosters voor bestuur en PBO (Programmabeleid Bepalende Orgaan). Bij nieuwe benoemingen in het PBO moeten mensen komen uit nog niet vertegenwoordigde delen van de Amstelveense samenleving, vinden B&W. Al jaren wordt het bestuur gevormd door een handjevol dezelfde mensen en het PBO lijkt nogal eenzijdig te zijn samengesteld. Het PBO weerspiegelt de Amstelveense samenleving. Het bestaat uit Jan Hogema (maatschappelijke zorg en welzijn), Frans Hellendall (religie / geestelijke grondslag), Jim Udo (werknemers), Peter le Cuivre (werkgevers), Rien Alink (onderwijs en educatie), Frits Suèr (sport en recreatie). “Hoewel de wetgever het begrip representativiteit niet nader heeft omschreven”, geven B&W toe. Met het van de gemeenteraad gevraagde besluit wordt de opdracht verdergaande diversiteit in het PBO na te streven.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.