“In heb respect voor de ouders”, zei wethouder Frank Berkhout woensdag tegen de gemeenteraad. Hij reageerde daarmee op de vraag van AVA-raadslid Jacqueline Höcker of het gemeentebestuur iets geleerd heeft van de Zembla-uitzending over een zwaar gehandicapt kind in Amstelveen, waarvoor de hulp van de gemeente niet optimaal was gebleken. Berkhout had niet voor de camera willen reageren, maar wel alle vragen van Zembla beantwoord. En hij zei ook dat de gemeente wel degelijk van de casus had geleerd.

Frank Berkhout

Zijn besluit dat niet voor de camera te doen had te maken met zijn overtuiging dat in de beelden toch wordt geknipt, zodat niet alle aspecten van zijn verhaal mogelijk niet goed over zouden komen. “Het is een complexe casus”, verzuchte hij over het kind Indy en haar ouders, die onder meer op weinig begrip van ambtenaren kregen te aanzien van individueel vervoer naar school. De SP heeft inmiddels tal van schriftelijke vragen aan B&W gesteld, naar aanleiding van de uitzending. Het zit haar onder meer dwars dat in heel het sociale domein niet standaard naar de onafhankelijke cliëntondersteuning wordt verwezen.

Vertrouwen

Intussen sprak hij wel uit de ambtenaren volledig te vertrouwen. “Wij hebben de expertise

Jacqueline Hocker

in huis om met zulke moeilijke gevallen om te gaan”, vond hij. Berkhout zegde ook toe dat de ondersteuning van cliënten door derden meer aandacht zal krijgen. “Maar ik kan niet garanderen dat er nooit meer iets verkeerd gaat.” De in Zembla ter sprake gekomen casus rond de steeds opnieuw falende hulp die aan het kind Indy en haar ouders werd geboden, is of wordt met alle daarbij betrokkenen geëvalueerd, zei hij. En ten aanzien van het leerlingen vervoer, dat is uitbesteed, zal meer van het raadhuis uit worden gecoördineerd. Overigens wil hij voorzichtig zijn met in het openbaar spreken over casuïstiek.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.