Opnieuw heeft GroenLinks in de gemeenteraad vragen gesteld aan wethouder Floor Gordon van o.a. Groenvoorziening en Duurzaamheid over het onkruidbestrijdingsmiddel Roundup. De raad nam al in 2013 een door GL ingediende motie aan, waarin werd bepaald dat er met het kankerverwekkende middel in 2014 zou worden gestopt. Maar diverse bewoners schijnen te hebben gesignaleerd dat het nog steeds wordt gebruikt. Hoe zit dat? wil GroenLinks weten.
“Het bestrijdingsmiddel is schadelijk voor mensen, dieren en andere gewassen”, constateert de fractie. En zij verwijst naar een besluit van Europese Unie het gebruik nog voor een beperkte periode van vijf jaar toe te staan.
Alternatieven
Ondanks toezeggingen in het verleden wordt het omstreden bestrijdingsmiddel nog steeds gebruikt, onder meer om de Japanse Duizendknoop en Berenklauw te lijf te gaan. Maar volgens GroenLinks zijn er voldoende alternatieven om op een milieuvriendelijke manier te bestrijden.
GroenLinks wil wet weten of B&W die motie van destijds eigenlijk wel is uitgevoerd en, zo nee, waarom niet. Ook vraagt de partij voor welke onkruiden RoundUp nog wordt gebruikt, hoeveel liter dan wel en of B&W zich ervan bewust zijn het een kankerverwekkend en schadelijk middel is, terwijl milieuvriendelijke alternatieven mogelijk zijn.
“Kan het college aangeven dat ze zich er hard voor wil maken om van Amstelveen een RoundUp-vrije gemeente te maken en hiermee ook te stimuleren dat andere bedrijven en particulieren het giftige middel niet meer aanbieden/ gebruiken?” vraagt GroenLinks.
Ook de enkele agrariërs die Amstelveen nog telt, gebruiken dit middel.
Prima spul.
RoundUp vermoordt planten en vergiftigt het grondwater. Als dat is wat je wilt, dan is het prima spul.
Welke zijn dan die milieuvriendelijke alternatieven waar GL het over heeft? En hebben die hetzelfde effect, ook gemeten op langere termijn? En wat zijn de kosten daarvan?
Overigens denk ik dat je vooral met betrekking tot de Japanse Duizendknoop geen middel ongebruikt moet laten om deze te bestrijden. Daar zijn trouwens geen grote hoeveelheden Roundup voor nodig, in tegenstelling tot wat misschien gedacht wordt. Je hebt geen liters nodig om het gewenste effect te bewerkstelligen. En daar zit ‘m ook een beetje de valkuil in dit soort vragen vind ik. Je roept ‘kankerverwekkend’ en iedereen gaat recht overeind zitten. Niks over de kans op blootstelling of hoeveelheden. De relativering ontbreekt.
Hoe dan ook, ik ben zeer benieuwd naar die milieuvriendelijke alternatieven. Jammer dat die dan weer net níet genoemd worden in de vragen van GL. Ik kan me namelijk niet anders voorstellen, dat als die er zijn -en naar ik aanneem al in heel Nederland worden toegepast- de gemeente onmiddellijk daarop overstapt.
Gaat u eens op internet kijken wat Round Up doet. Zelfs een boer die ik ken gebruikt het en zegt dat het zeer gevaarlijk spul is. En ja, het is effectief, maar om het te gebruiken om onkruid op straat of in bosjes te verdelgen, ook op plekken waar kinderen spelen lijkt me te ver gaan. Daarnaast vernietigt het ook al het andere leven.
Berenklauw kun je uitsteken. Dat zie ik ook regelmatig gebeuren door de plantsoenendienst. Trouwens het verdient altijd aanbeveling om na te denken over alternatieven voor dat Round Up, want voor- en tegenstander is het er over eens dat het gevaarlijk spul is, behalve de producent Mosanto zelf natuurlijk.
Als de boer die jij kent zegt dat het gevaarlijk spul is -wat ik ook niet ontkend heb- waarom gebruikt hij het dan?
Omdat voor gebruik in de land- en tuinbouw andere soorten regels gelden voor bestrijdingsmiddelen. Trouwens het de terreinen waar een boer die op gebruikt zijn niet openbaar toegankelijk, bermen, parken en plantsoenen wel. Boven spelen kinderen in parken en plantsoenen en laten wij onze honden daar uit. Overigens is het gebruik van dit gif in diverse EU landen niet toegestaan.
Andere regels maken het natuurlijk niet minder ‘gevaarlijk’. En als kinderen spelen in parken gaan ze dan planten eten of zo? Misschien moet je nog eens goed lezen waarvoor het gebruikt wordt, namelijk zeer lokaal tegen de Japanse Duizendknoop en de Berenklauw, met hele kleine hoeveelheden en juist niet op grote oppervlakten. Het steken van Berenklauw s overigens geen alternatief gebleken, want dan komt het gewoon terug. Net als de Japanse Duizendknoop en die is nog hardnekkiger. Zelfs als er een klein stukje blad of een minuscuul klein stukje van wat dan ook van de Duizendknoop wordt vergeten komt ie weer terug. Het klinkt allemaal leuk dat het milieuvriendelijk moet, maar hoe dat dan kan lezen we niet. Want zoals gezegd, als er een werkbaar alternatief is dan werd het natuurlijk al lang toegepast.