De gemeente is niet van plan de in mei veranderde huisregels van het afvalstation, waardoor ondernemers met daar gestort huishoudelijk afval volgens de AVA dubbel betalen, opnieuw aan te passen. Dat blijkt uit het antwoord van wethouder Floor Gordon op vragen van fractievoorzitter Michel Becker van Actief voor Amstelveen (AVA). Doordat zelfstandige ondernemers, zoals ZZP’ers, vaak in hun bedrijfswagen (vaak hebben zij geen ander vervoermiddel) gebruiken voor de afvoer van huishoudelijk afval, moeten zij extra betalen. In feite deden zijn dat al als Amstelvener via de afvalstoffenheffing, vond Becker.
In Amstelveen wonende ZZP’ers betalen dus dubbel, constateerde hij, omdat nu eenmaal louter naar het kenteken van de auto wordt gekeken; staat die op naam van een bedrijf dan heeft de ondernemer, ook als hij louter grof vuil uit zijn woning brengt, gewoon pech.
Jarenlang gratis
Daar staat tegenover, zeggen B&W, dat vroeger regelmatig bedrijfsafval gestort zonder betaling. “Deze rekening wordt dan door de inwoners van Amstelveen betaalt via de afvalstoffenheffing. Deze bedrijven zijn dus jarenlang niet aangeslagen voor het afvoeren van hun bedrijfsafval”. Ook bedrijven van buiten Amstelveen kwamen soms storten en spaarden zo een rekening van een afvalverwerker uit.
Discussie
Maar nu wordt helemaal niet gekeken wat er wordt gebracht, maar gelijk aangegeven dat er betaald moet worden, vond Becker. Antwoord: “Medewerkers van Afvalbeheer zagen al langer dat er steeds meer afval met bedrijfsvoertuigen werd gebracht. In de Coronacrisis werd dit extra zichtbaar.” Bedrijfsafval werd dan soms gemengd met huishoudelijk afval, waardoor niet altijd duidelijk of het afval afkomstig is van een huishouden of van een bedrijf, zegt de gemeente. “Dat leverde vaak discussie op het perron op. Daarom heeft het college van B&W de regel ingevoerd dat afval in een bedrijfsvoertuig als bedrijfsafval wordt gezien om oneigenlijk gebruik van het afvalbrengstation tegen te gaan.”
Dumpen
Maar nu stimuleert de regel mogelijk oneigenlijk gebruik van de ondergrondse containers, doordat men er zijn grof vuil gewoon bij neer pleurt, zoals geregeld gebruik, vindt Becker. Daarvoor zijn B&W niet bang. “Wij zien (vooralsnog) geen extra afvaldumpingen”, zeggen ze. “Een groot aantal inwoners komt terug in hun privéauto en veel (klus)bedrijven hebben ook een contract met een commerciële inzamelaar. Team Handhaving zal ook, net als op alle bij-plaatsingen, ingezet worden op die van bedrijfsafval.”
Communicatie
AVA had ook de indruk dat de informatieverstrekking rond deze nieuwe huisregel, met enorme impact voor ondernemende inwoners, nihil was en dat die duidelijker en breder had kunnen en moeten zijn.
Ook daar zijn B&W het niet mee eens. Zij vinden dat er voldoende communicatie is geweest. Die vond onder meer plaats via de gemeentelijke website, op de Gemeentepagina in het Amstelveens Nieuwsblad, een pushbericht via de afvalwijzerapp, een item op mijn afvalwijzer.nl en het uitdelen van brieven aan bedrijfsvoertuigen op het afvalbrengstation. Verder krijgen bedrijfsvoertuigen voordat ze afval storten een brief met uitleg, opdat men kan beslissen toch niet te storten dan wel te betalen, zegt het college.
Maatwerk
De gemeente zegt verder te onderzoeken of maatwerk nodig is voor inwoners die aantoonbaar privé afval met een bedrijfsvoertuig brengen. “Hierdoor zou het bijvoorbeeld kunnen dat voor een deel van het afval wel betaald moet worden (bedrijfsafval) en dat het deel dat huishoudelijk afval is gratis gestort mag worden.”