Dat er volgens bronnen diverse in het Huis aan de Poel 22 bewoners aan covid-19 zijn overleden en ook in andere verpleeghuizen een substantieel aantal corona-gerelateerde doden valt te betreuren, lijkt de gemeente niet te kunnen of willen bevestigen. Dat blijkt het antwoord van wethouder Marijn van Ballegooijen op schriftelijke vragen van de SP, die constateerde dat er per 13 juni 63 geteste Coronapatiënten in Amstelveen waren. Volgens de politieke partij is dat een hoger aantal per 100.000 inwoners dan in de andere gemeenten in de regio.

B&W zeggen in feite dat verpleeghuizen buiten de gemeente om zélf contact met de GGD opnemen en ontwijkt daarmee een reactie op de constatering van de SP dat er sprake is van een tweede uitbraak in het Huis aan de Poel, al geeft zij toe dat daar besmettingen zijn en de ‘mogelijkheid blijft bestaan dat het virus ergens opduikt’. Maar naar de oorzaak van een eventuele uitbraak zoekt zij niet want dat is volgens haar de verantwoordelijkheid van de instellingen zelf.

Clusters

Omdat van 1 juni af iedereen met klachten zich bij de GGD kan laten testen, waar ook veel gebruik van wordt gemaakt, is dat een reden waarom er vanaf begin juni een duidelijke stijging valt te zien in het aantal besmettingen, zegt de gemeente. Die zegt niet te weten hoeveel mensen er aan corona in de verpleeghuizen zijn omgekomen. “Binnen de veiligheidsregio is afgesproken om alleen te communiceren over algemene cijfers als het gaat om corona en niet over aparte clusters.”

6 REACTIES

 1. Blijkbaar moet er iets verborgen worden gehouden. De inmiddels bekende transparantie in Amstelveen. Ga door SP, laat je niet afschepen.

 2. Misschien iets te maken met de privacywet? En wat betreft die transparantie in deze zaak, blijkbaar zijn de afspraken binnen de veiligheidsregio duidelijk. Dat men het hier niet mee eens is, is iets anders dan geen transparantie.

 3. De gemeente hoeft niet zelf te zoeken naar de oorzaak van een eventuele uitbraak, maar zij moet wel eisen om daarvan op de hoogte gesteld te worden zodra die bekend is.

  Dat de gemeente niet communiceert waar zich clusters van besmettingen voordoen, is onverantwoord en klachtwaardig.

  Privacy is een idioot argument dat ik in de hele crisis gelukkig nog niet had gehoord.

 4. Als ik de redenatie in dit artikeltje volg, zegt de gemeente dus eigenlijk, dat het hun pakkie an niet is door te zeggen dat ze het niet weten.
  Het is juist de taak van de gemeente om dat wel te weten. Zij dient op te komen voor het welzijn van al haar bewoners. Blijkbaar beschouwt B&W de verpleeghuisbewoners en het daar werkend personeel als “dor hout” dat toch wel gesnoeid kan worden.
  Over transparantie i.d. zullen we het maar niet hebben, want iedereen weet die maar enigszins het beleid van B&W volgt dat dit in onze gemeente een farce is. Zo ook weer hier.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.