Raadslid Pieter Monkelbaan (foto) van Burgerbelangen Amstelveen  (BBA) was er woensdagavond als enige in de gemeenteraad tegen dat er vijf miljoen euro onderdak en voorzieningen voor Oekraïense vluchtelingen word besteed. Achteraf zegt hij wel degelijk ervoor te zijn dat geld naar de vluchtelingen gaat, al begrijpt hij dat zijn tegenstem iets anders zou doen vermoeden.

“Uiteraard ben ik vóór de voorfinanciering van het extra werkbudget voor de opvang van vluchtelingen uit Oekraïne”, meldt Monkelbaan. “Wel stemden wij (bbA) tegen het amendement. Dus tegen de aanpassing, hetgeen ik wilde aangeven. Dat had ook met een stemverklaring bij het Raadsvoorstel gekund.”

Noodfond

Overigens bleek het voor de raad wel een discussiepunt uit welk potje het geld moest komen. Daarover ging het door de bestaande coalitie (VVD, D66, PvdA en Goed voor Amstelveen) plus Actief voor Amstelveen (AVA) ingediende amendement, waartegen BBA zich verzette.  B&W stelden voor het uit het overschot van het noodfonds voor Corona te halen, maar door een amendement plus werd het de algemene reserve. Wat BBA betreft had het bij het oorspronkelijke voorstel moeten blijven.

Potje

Fractievoorzitter Ruud Kootker hiel een pleidooi voor het halen van de vijf miljoen euro uit het noodfonds, maar volgens o.a. Esther Veenboer van de PvdA zou daarmee vrijwel een einde aan het noodfonds komen, terwijl men niet weet wat de gemeente nog boven het hoofd hangt. “En dan hebben we geen potje meer”, was haar uitleg. Het geld komt nu dus uit de algemene reserve, wegens het geamendeerde voorstel van B&W, dat met de grootst mogelijke meerderheid werd aangenomen.

Het amendement kreeg tegenstand van BBA, 50Plus, ChristenUnie, GroenLinks en SP, maar haalde het niet. Voor opvang van Oekraïense vluchtelingen bestaat overigens een landelijke regeling en de gemeente verwacht minstens een deel daaruit terug te krijgen. Maar op dit moment is voor honderden vluchtelingen onderdak in hotels geregeld en voorzieningen als onderwijs.

Verbaasd

Intussen waren alle andere raadsleden verbaasd over het stemgedrag van Monkelbaan. Een lid van de BBA-fractie stemde tegen op een zeer fundamenteel punt, namelijk de steun voor mensen die door een niet-uitgelokte oorlog in huis en haard moeten verlaten, constateert Harmen van der Steenhoven van D66.

Die mening deelt kennelijk wethouder Herbert Raat van Financiën. “Als de gehele raad er zo over dacht als Monkelbaan, moesten we naar de Oekraïense vluchtelingen om te zeggen dat de opvang niet langer doorgaat”, zegt hij.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.