Veel Amstelveners klaagden over overlast door het 909 Techno Festival 2022, dat zaterdag begon in het Amsterdamse Bos. Hoewel volgens iamsterdam het evenement zon en gezelligheid op die locatie zou uitstralen.

Tal van Amstelveners denken anders over het zoveelste festival op het Land van Bosse, een 10 hectare groot grasveld, dat gebruikt wordt als festivalterrein en 20.000 bezoekers kan bevatten. De DJ’s mogen geluid produceren tot 75 decibel (dB) en voor de bastonen tot 85 dB, maar als van 5 kilometer afstand bijvoorbeeld in Westwijk de bewoners meer dan 70 decibel meten, dan rijst de vraag: hoe is dat mogelijk? Dat vraagt Amstelveenweb zich af.

100 decibel

“Dat is alleen mogelijk als bij de bron minstens 100 decibel wordt geproduceerd. ‘De gemeente hanteert en controleert de in het beleid vastgestelde normen ten aanzien van de geluidsproductie. Deze zijn dus volgens haar de afgelopen weekenden niet overschreden’ volgens een bericht uit 2015. Hoe de ambtenaren de geluidsproductie meten is voor de omwonenden onduidelijk en luidt hun conclusie dat de metingen niet correct volgens de geldende richtlijnen zijn uitgevoerd. De fractie van de ChristenUnie-Amstelveen was al in 2016, evenals andere fracties uit de gemeenteraad ontstemd over de geluidshinder die de muziek van het Dekmantel Festival in 2018 veroorzaakte voor de Amstelveense bevolking – staat er in het bericht van Amstelveenweb.com.”

Dieren

Robert Jaarsma is een van de klagers. Hij schreef op 29 mei een brief aan het evenemententoezicht (evenemententoezicht@amstelveen.nl) van Amstelveen. Daarin zei hij een appartement te bezitten in KKP-West, bij de Lindenlaan. Met gesloten ramen en de tv aan was volgens hem het basgebon nog steeds hoorbaar tot elf uur ’s avonds. Hij vraagt of de geluidsnormen van 2015, waarin maximaal 75db werd vastgesteld, nog steeds gelden, of het geluid ter plekke is gemeten en wat dan wel de resultaten waren. Onderzoek van de geluidsproductie zou welkom zijn, voegt hij er aan toe, ook et het oog op in dit jaargetijde pasgeboren dieren.

Jaarsma heeft, blijkt uit zijn brief, een zwak voor dieren. Hij wil o.m. weten wat het effect van door basdreunen veroorzaakte trillingen op de dieren in het bos is en of de gemeente dat heeft onderzocht. Verder vraagt hij: Is het mogelijk dat nesten in de omgeving met daarin jonge vogels door de trillingen uit elkaar schudden? Als het antwoord op die vraag bevestigend is, vraagt hij zich af waarom festivals nog worden toegestaan.

1 REACTIE

  1. Zo veel herrie maken in de open lucht moet domweg verboden worden. Dit is een massale en onacceptabele vorm van burengerucht.

    In afgesloten ruimten kunnen mensen zo veel lawaai maken als zij willen zonder dat anderen daar gestoord van worden. Desnoods moeten oude fabriekshallen dmv goede isolatie daarvoor geschikt gemaakt worden.

    De gemeente Amstelveen moet Handhaving eens serieus gaan nemen. Om de woorden van de wethouder te citeren:
    ‘Dat is de stad die wij willen.’

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.