Ontwikkelaarsvereniging NEPROM hekelt de beleidsarme begroting en “de gelatenheid in de politiek”. Amstelveen, dat zelf nog nauwelijks grond heeft, gaf vrijwel alle bouwprojecten  in handen van ontwikkelaars.

Volgens hen stevent de woningmarkt op een ramp af, met omvangrijke ontslagen in de bouw en een verder oplopend woningtekort. “Met alle nadelige gevolgen van dien voor de woningzoekenden”, zegt Neprom.

 Ontslagen

Voorzitter Desirée Uitzetter verwacht volgend jaar forse daling in de woningbouwproductie. De prognose van de ontwikkelaars is dat in 2024 met de bouw van 50.000 woningen wordt gestart. Minister voor VRO Hugo de Jonge zet in op het dubbele daarvan. “Al meer dan een jaar signaleren we dat de verkoop van woningen aan beleggers en particulieren instort. Vorig jaar werd dat al zichtbaar in het aantal bouwaanvragen. Nu leidt dat tot ontslagen bij architecten en vacaturestops bij opdrachtgevers”, zegt Uitzetter.

Woningzoekenden

Volgens haar wordt dat volgend jaar zichtbaar in de orderportefeuille van aannemers. “Daarin vallen grote gaten en het kan haast niet anders dan dat in 2024 op grote schaal ontslagen gaan vallen. Daar zijn woningzoekenden de dupe van.”

De ontwikkelaars menen dat enigszins helpt dat het kabinet in de miljoenennota 300 miljoen euro beschikbaar stelt voor de startbouwimpuls. Dat is 50 miljoen meer dan aanvankelijk verwacht. Maar het extra geld is “geen oplossing voor de problemen”, meent Uitzetter.

Uitval

NEPROM vindt dat het Rijk de vraag naar woningen moet ondersteunen, om uitval te voorkomen. Dat kan volgens de ontwikkelaars met bijvoorbeeld een doorbouwgarantie en een “effectief” nationaal koopstartfonds. De Jonge presenteerde vorige week de contouren van zo’n fonds op kleine schaal.

Verder zijn de ontwikkelaars kritisch op de huurprijsregulering die de minister voor ogen heeft. Hij wil het woningwaarderingsstelsel doortrekken en zo middenhuren aan banden leggen. Tot onvrede van de NEPROM. De verenging was eerder positief over de plannen, maar kwam daar later op terug. De regulering zou de woningbouw te veel ontmoedigen.

1 REACTIE

  1. Zie hier het resultaat van 2 decennia woningvermarkten . 95% van de alleenstaanden en 70% van de koppels kan niet meer kopen in deze regio.
    Allemaal ten gevolge van het waanzinnige neoliberale beleid waar niet enkel een VVD&D66 zich schuldig aan hebben gemaakt.
    Zum Kotzen 🤮🤮🤮

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.