Terwijl nu overal wordt gepraat over racisme en men ijverig zoekt of een standbeeld, straat of volksfeest niet met een verborgen zwarte bladzijde uit de geschiedenis heeft te maken, wil GroenLinks wel eens weten hoe de institutionele racismekar er in Amstelveen voorstaat.
Is die gemeente wel zo tolerant en gastvrij als zij pretendeert? Dat vroegen de GroenLinks-raadsleden Stieneke Kruijer en Ilika Polderman schriftelijk aan B&W. De huidige protesten tegen racisme en opiniestukken leggen volgens hen bloot dat Nederland massaal geneigd is weg te kijken.
Schooladvies
Krijgen gekleurde kinderen ook in Amstelveen bijvoorbeeld een lager schooladvies dan witte? is een van hun vragen. En er volgt een reeks concrete andere. Zoals of de werkloosheid onder gekleurde medemensen gorter is en of die vaker flexcontract blijken te hebben, of de inkomsten verschillen, of hun kansen op de woningmarkt minder zijn, hoe hun de vertegenwoordiging in verschillende bestuursorganen is en of de gemeente consequent een inclusief en divers personeelsbeleid toepast op alle ambtenarenniveaus.
Verbeteren?
GroenLinks vraagt zich af of die gegevens in Amstelveen bekend zijn en, zo ja, wat er mee
gebeurt. Zelf vindt de fractie dat het tijd is kritisch in de spiegel te kijken en in Amstelveen serieus onderzoek te doen naar (verborgen) racisme in de stad. Of B&W het daarmee eens zijn, vraagt zij. “Want alleen goede bedoelingen zijn niet genoeg.” Zij wil wel eens weten wat de gemeente doet om racisme tegen te gaan en wat daaraan naar de mening van B&W nog is te verbeteren.
Ik durf te stellen dat er in Amstelveen wel discriminatie is, maar dat dat eerder inkomensdiscriminatie is dan iets anders. Voor iemand met een laag inkomen is hier nauwelijks plaats. Op scholen probeert men wel aandacht te besteden aan kinderen die extra hulp nodig hebben en worden er wel plannen voor gemaakt, maar vaak worden die onvolledig uitgevoerd door tijdgebrek, volle klassen en personeelstekorten. Er worden dan al heel snel gezegd ; “Doe hem/haar maar op bijles!”, maar dat kost ook geld, dus dan komen de mensen die dat niet kunnen betalen ook op achterstand.