Met de vraag of B&W bereid zijn maatregelen te nemen tegen slechte gezondheid op scholen, kinderdagverblijven en sportvelden die te dicht bij drukke wegen staan, wendt de VVD-fractie in de gemeenteraad zich nu tot B&W. Zij stelt de schriftelijke vragen naar aanleiding van de uitzending op 5 mei van  de tv-rubriek 1Vandaag, waarin Amstelveen werd genoemd als slecht voorbeeld.

Landelijk treft dat lot volgens 1Vandaag meer dan duizend scholen, kinderverblijven en sportvelden, werd in de uitzending gezegd.

Maatregelen

Raadslid Femke Lagerveld, binnen de fractie woordvoerder gezondheid en sport, vindt het niet eens verrassend dat ook Amstelveen genoemd werd. Samen met haar fractiegenote Elisa De Marco (onderwijs en jeugd) stelde zij vrij onbenullige vragen aan het college van burgemeester en wethouders, waar de VVD als coalitiepartij overigens zelf in zit.

Samen met fractiegenote Elisa De Marco (foto), woordvoerder onderwijs-huisvesting en jeugd, vraagt zij het college of die ook niet liever willen dat de bouwsels op gezondere locaties staan en wat de kosten zijn van het maatregelen nemen. De Marco verwijst naar de GGD, die zegt dat er aanzienlijk risico is op gezondheidsschade, en zij wil ‘verder onderzoek’.

Minimale afstand

De GGD adviseert sinds 2010 via de richtlijn ‘luchtkwaliteit en gezondheid’ over gevoelige bestemmingen. Daarin staat volgens de VVD-raadsleden hoe ver een school, kinderopvang, sportlocatie of verzorgingstehuis minimaal van een drukke weg moet liggen, omdat anders de luchtkwaliteit te slecht is en die voor gezondheidsproblemen kan zorgen. In maart zijn de afstandseisen versoepeld omdat de uitstoot van verkeer in de afgelopen vijftien jaar flink omlaag is gegaan. De scholen enzovoort moeten vanaf nu ten minste 150 meter van een snelweg liggen, dat was eerst minimaal 300 meter. Voor drukke wegen in steden is de grens verlegd van 50 naar 25 meter. De eis bij provinciale wegen is ongewijzigd en blijft 50 meter. “Maar binnen de afstand is de uitstoot wel gevaarlijker dan gedacht”, zeggen de raadsleden

Kwetsbaar

Vooral kinderen zijn extra kwetsbaar, zeggen zij. “Luchtvervuiling is een belangrijke bedreiging voor de gezondheid, waarschuwt een kinderlongarts. We weten dat 1 op de 5 kinderen met astma in Nederland, die ziekte te danken heeft aan luchtvervuiling. Bovendien worden de astmaklachten bij kinderen ook verergerd door blootstelling aan verontreinigde lucht. Uit een rondgang langs scholen, kinderdagverblijven en verpleeghuizen blijkt dat vrijwel geen enkele locatie op de hoogte is van de GGD-richtlijn voor luchtkwaliteit.”

Inventarisatie

De VVD-fractie vraagt of B&W een inventarisatie hebben gemaakt van scholen, kinderopvangcentra, sportvelden en tehuizen voor ouderen om vast te stellen of die in de buurt van drukke wegen liggen en wat daarvan het resultaat is. En als die inventarisatie er niet is, moet die er zo snel mogelijk komen, vindt de VVD, die ook benieuwd is naar de gemeentelijke samenwerking met GGD en andere instanties om de burgers te behoeden voor schade door verkeersuitstoot.

5 REACTIES

 1. Waarom gelden die minimale afstanden alleen voor een school, kinderopvang, sportlocatie en verzorgingstehuis? Vervuilde lucht is voor iedereen ongezond, ongeacht leeftijd.

  Die nieuwe afstanden zijn overigens behoorlijk klein. Zij lijken gebaseerd op praktische overwegingen mbt de feitelijke situatie die op teveel plaatsen ronduit ongezond is.

  Door innig samenspel tussen VVD wethouder Raat en VVD minister Schultz van Haegen komt de noodzakelijke tunnel voor de A9 er niet maar wordt het centrum van Amstelveen omgebouwd tot een enorm verkeersplein voor elkaar kruisende autowegen. Reuze fijn en gezond, maar niet heus.

 2. Wat een niveau zeg van deze raadsleden van juist de VVD, die dergelijk soort zaken het liefst op de zo goedkoop mogelijke grond zien , dus op onaantrekkelijke plaatsen, want dan kunnen de aantrekkelijke stukken voor de hoog mogelijke prijs weer verpatst worden. Kijk alleen maar eens naar de Laan der Helende Meesters ( 2 verpleeghuizen, een ziekenhuis en nog een ander opname instituut) en dit is maar 1 voorbeeld.
  Maar nu zijn Juut en Juul er ook achter gekomen na diepgaand onderzoek. 😂

 3. De partij die altijd en overal prioriteit geeft aan het autoverkeer, maakt zich nu (zogenaamd) zorgen over de gezondheidsschade van al die auto’s… Het is toch al 1 april geweest, dames.

 4. Ha ha ha, eerst alles volplempen met snelwegen en daarna gaan nadenken over de gezondheidsschade. Het typeert het neoliberalisme. Goedemiddag.

  Het is om je te bescheuren.. …. en dat doen die auto’s ook lekker. Voer max 70km in. Levert veel minder troep op. Nee, VVDérs slepen liever met scholen en instanties dan dat zij hun verantwoordelijkheid nemen. Het gáát máár door!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.