Terwijl Amstelveen tien jaar eerder dan nationaal van het gas af wil zijn, namelijk in 2040, moet de gemeente volgend jaar een wijk aanwijzen die dat al in 2030 is. “Het is volstrekt onduidelijk welke vorm van energie de functie van het aardgas gaat overnemen”, zegt het wijkplatform Bankras-Kostverloren dat donderdag vergaderde.
Volgens voorzitter Ben Jonker was er een enquête, waaraan 130 Amstelveners deelnamen. Vierenzestig procent van invullers was tegen loskoppeling van het gas. De gemeente laat voor nieuwbouw niet eens meer gasleidingen aanleggen, waardoor onduidelijk is hoe op termijn een nieuwe vorm van energie die panden bereikt.
Slag
Het loopt trouwens nog geen storm in Amstelveen met de energietransitie, waar tussen 2015 en 2017 het aandeel hernieuwbare energie steeg van 2,7 naar 2,9 procent, terwijl dat in Nederland al 6,8% was, maar dat was inclusief de grootschalige industriële opwek, meldt de gemeente. “Wij hebben nog een slag te slaan”, voegt duurzaamheidswethouder Floor Gordon er aan toe, die vooral haar heil ziet in daken vol zonnepanelen en door ruimtegebrek en Schiphol vrijwel niet in windmolens.
Bus
Overigens is volgens wethouder Marijn van Ballegooijen Bankras-Kostverloren de slechtst georganiseerde wijk van Amstelveen. Die mening deelde Jonker evident niet. “Het enige dat hier ontbreekt is goed openbaar vervoer”, zeiden hij en veel wijkbewoners. Inmiddels heeft het platform voorgesteld dat er een buslijn komt die alle belangrijke punten in Amstelveen aandoet, zoals winkelcentra, ziekenhuis, raadhuis, Stadshart enzovoort. De gemeenteraad heeft inmiddels een motie aangenomen om dat idee uit te voeren, maar politiek en bureaucratie werken langzaam, wist Jonker.
BIG
Aan het einde van het jaar worden de platforms opgeheven en komen de wijken bijeen in soort wijkforum, zeg maar een Bewoners Initiatief Groep (BIG) nieuwe stijl. Daarmee sluit de gemeente aan bij de wijken die door de bomen het bos toch al niet meer zagen en gewoon één bewonersplatform als stichting vormden.
Babbeltrucs
In de coronatijd vonden weinig woninginbraken plaats, omdat meer mensen thuis zijn, vertelde wijkagent Ruud Looman, die trouwens later dit jaar men pensioen gaat en wordt opgevolgd door Hilco Kappert. Ter vergadering kreeg Looman een applaus voor zijn inbreng. Hij zei verder dat criminelen zich met allerlei babbeltrucs op vooral ouderen richten, die in de wijk Bankras een fors deel van de bevolking uitmaken. Onder melden criminelen zich, voorzien van mondkapjes, als medewerkers van de GGD. “Wij horen in wezen bij de grite stad, dus hebben wij ook te maken met steekpartijen en berovingen”, zei Looman verder. Intussen wreekt zich ook bij de wijkagenten het gebrek aan politiepersoneel. Looman: “Met zes agenten moeten wij in Amstelveen de ballen in dertien wijken in de lucht houden.”
Het is inderdaad onduidelijk welke vorm van energie de functie van het aardgas gaat overnemen. Het is daarom niet verstandig om bij de aanleg van nieuwe woonwijken, kantoorgebouwen en bedrijfsterreinen geen rekening te houden met een gasvormige energiedrager.
Jij noemt het onverstandig. Ik noem het struisvogelpolitiek.