Na twee jaar nam interim-directeur Stefan van Raay van het Cobra Museum donderdag afscheid. Hij liet een frisse wind doen waaien in het museum en haalde internationale tentoonstellingen binnengehaald, constateerden cultuurwethouder Herbert Raat en zijn college Floor Gordon van economische zaken, die hem tijdens een verrassingsbezoek kwamen bedanken voor wat zij ‘de vernieuwingsslag’ noemden, die hij doorvoerde.

Hij werd per 1 juni opgevolgd door Lillian Bóza, de nieuwe directeur. Zij woont in Amstelveen, heeft een uitgebreid netwerk in de museum- en mediawereld en was in de periode 2015 tot 2019 bestuurslid van het Cobra Museum. Stefan van Raay verdwijnt niet helemaal uit Amstelveen. Hij is nog betrokken bij de tentoonstelling Frida Kahlo & Diego Rivera en de Moderne Meesters van Mexico volgend jaar.

Bezoekersaantal daalde

Voor de komst van Van Raay had het museum te kampen met dalende bezoekersaantallen. De gemeente die jaarlijks meer dan een miljoen euro aan subsidie overmaakt, voerde daarom stevige gesprekken met de directie.

Eind november 2018 werd Stefan van Raay ingevlogen als nieuwe algemeen directeur en die zorgde voor een andere aanpak. “In 2018 was er écht een kentering nodig om het museum nieuw leven in te blazen en dat is met de komst van Stefan gelukt”, zegt Raat. “Het museum is er weer voor iedereen. Zo kregen alle Amstelveners op 2 november 2019 de mogelijkheid het gratis te bezoeken. Zo wordt het echt een museum voor alle Amstelveners. Het is niet meer naar binnen gericht, maar nodigt uit en werkt samen met andere culturele instellingen. Dit is een goede basis voor de toekomst. Het Cobra Museum is goed op weg om Amstelveen op de culturele kaart te zetten.”

Economische boost

Dat is ook van economisch belang, vindt Gordon. “Hij heeft het aantal bezoekers uit binnen- en buitenland verdubbeld”, zegt zij. “Dat zorgt voor een economische boost voor de stad. Helaas heeft het coronavirus deze stijgende lijn onderbroken. De komende periode richt het museum en de rest van cultureel Amstelveen zich op lokale en regionale cultuurliefhebbers. Vanuit Stadspromotie zetten wij het unieke aanbod van het Cobra en onze andere culturele instellingen graag in de etalage de komende periode.”

Foto: Wethouders Raat en Gordon nemen afscheid van interim Van Raay (midden)

3 COMMENTS

  1. “Hij heeft het aantal bezoekers uit binnen- en buitenland verdubbeld”

    Nu gun ik Stefan van Raay graag zijn succes begrijp me goed, maar dit is natuurlijk ver bezijden de waarheid. Of is de gemeente de geesten rijp aan het maken voor een voortzetting van de bestaande subsidie? Dat zou dan wel in schril contrast zijn met al die schoten voor de boeg in de afgelopen jaren dat het na 2020 wel eens afgelopen kon zijn met 1,1 miljoen euro die het Cobra Museum tot nu toe jaarlijks heeft ontvangen.

  2. Maak er een fietsenstalling van. Daaraan is op die plek écht behoefte en dan zou het gebouw écht voor alle Amstelveners zijn en het Stadshart écht een economische boost geven.

  3. Dat hele Cobra is gewoon een showproject en nog een duur ook op kosten van de Amstelveense belastingbetaler. Een echte verrijking van het culturele leven geeft het hier nauwelijks. Daarvoor gaan de mensen wel naar Amsterdam. De uitstraling naar de locale economie is ook minimaal. De subsidies die ook in Cobra zijn gepompt staan niet in verhouding tot de rest van de culturele sector hier. Overal is op bezuinigd, behalve op dit.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.