Bij de volgende verkiezingen voor de gemeenteraad gaan de lokale partijen flink winnen. Die verwachting heeft voorzitter ir. Ben Jonker van het wijkplatform Bankras-Kostverloren ex ex-fractievoorzitter van het CDA in de raad. Amstelveen heeft de lokale partijen Burgerbelangen Amstelveen (bbA) en Actief voor Amstelveen (AVA), respectievelijk goed voor vier en twee van de in totaal 37 zetels. Jonker deed zijn uitspraak tijdens de donderdag gehouden wijkvergadering.

De coalitie in Amstelveen bestaat uit de landelijke partijen VVD, D66 en PvdA, die evident alle op de nationale trends meedeinden bij de jongste verkiezingen, wat voor de eerste twee winst en voor de laatste verlies inhield. Volgens Jonker zijn lokale partijen meer verbonden met de problemen en voordelen van de stad zelf en doet de nationale ideologie er niet veel toe.

Vrees

Overigens zijn vrijwel alle burgemeesters lid van een landelijke partij al vormen de lokale nu 30 procent van de raadsleden. Maar voor scholing, ledenwerving, onderzoek en campagnes krijgen zij geen cent subsidie uit Den Haag (€ 10 miljoen);  dat gaat alleen naar de raadsfracties die ook in de Tweede Kamer zitten. Dus zit er voor lokale partijen weinig anders op dan bij leden en de bedrijven in hun stad om financiële steun te vragen. Overigens maakte bbA nog deel uit van de twee vorige coalities, maar werd zij er nu uit gegooid. Reden: Men vreesde in het college niet goed met de nieuwe kandidaat wethouder Ruud Kootker te kunnen samenwerken.

Gelijke kappen

Volgens Peter den Oudsten (PvdA), oud-burgemeester van Meppel, Enschede en Groningen

Ruud Kootker

en leider van een VNG-expertiseteam op dat gebied, is er eigenlijk op plaatselijk niveau geen enkel verschil, behalve dan in betaling uit de staatskas. In de gemeenteraad doen zij hetzelfde werk, is zijn opvatting. Daarom staat hij eigenlijk het principe van gelijke monniken, gelijke kappen voor.

Leefbaar

D66-fractievoorzitter in de tweede kamer Jetten kan dan wel negen miljoen meer willen voor steun aan parlementariërs, maar ook in zijn motie staat niets over de lokale partijen. D66, ooit als kroonjuweel de gekozen burgemeester hanterend, waarbij de lokale politici een kans maakten, heeft die wens kennelijk af geserveerd. Leefbaar Rotterdam en Sterk Meppel (28 jaar lang de grootste partij in die stad) bewijzen dat lokale partijen er echt wel toe doen. Blijkbaar is er toch angst bij de landelijke voor de lokale partijen, zei fractievoorzitter Twan van Bronkhorst van Kernachtig Wijchen onlangs tegen de Volkskrant. In Wijchen vormt zijn partij met twaalf zetels bijna de helft van heel de gemeenteraad.

5 REACTIES

  1. Actief voor Amstelveen, een nieuwe politieke partij stemt dus ongeveer met alles in. Bij 96 % van de collegevoorstellen is door AVA VOORgestemd. Bij BBA is hetzelfde waarneembaar.
    De SP stemt 88 % van de collegevoorstellen, CDA 94 %, ChristenUnie 97 %, groenlinks 90%. Dit op 178 collegevoorstellen.

    Kortom wie je ook stemt, ze steunen zowat alles. Bij AVA, BBA, CDA, Christenunie en groenlinks is dat dus 90 % of meer. En als ik dat zo zie lijkt het net alsof het niet uitmaakt wat men zou stemmen want ze steunen de voorstellen bijna altijd alsof iedereen het altijd maar overal mee eens is in de bevolking.

    Een partij die echt oppositie voert, die dus nauwelijks bestaat in Amstelveen, wanneer staat die op?

    • Dit zie je je ook in de landelijke politiek, aangezien een groot deel van de voorstellen gaan over niet ideologische gebonden zaken. Bijvoorbeeld een school heeft achterstallig onderhoud. Dan zal iedereen voor renovatie stemmen . Dit geldt zeker voor allerlei oekazes die komen vanuit Den Haag. Zo kan AVA hoog en laag springen dat Amstelveners voorrang dienen te krijgen, maar dat kan niet. De gemeente beslist daar niet over. Wel ben ik het met u eens dat vele politieke partijen,ook BBA gewoon met de coalitie meestemmen in de hoop op een plaatsje op het pluche.

  2. Sja. Als ik kijk wat AVA inhoudelijk stemt gaat het hier ook over ideologische kwesties!

    AVA stemt VOOR De begroting, ze stemmen VOOR de woonagenda, ze stemmen VOOR het minimabeleid, ze stemmen VOOR de jeugdagenda, VOOR de nota sociaal domein, VOOR de hoogbouwvisie, VOOR het beleid van het gas af te gaan, VOOR het zonder kriteria verdelen van miljoenen euros ivm corona

    Als je iets anders wil, als je een andere mening hebt KAN je toch niet voor deze zaken zijn. Dan ben je overbodig want je hebt geen eigen mening. Als je de begroting stemt ben je van mneing dat al die uitgaves en de verdeling darvan en de beleidsprioriteiten die genomen worden, dat je het daarmee eens bent. Als je voor de hoogbouwvisie bent, ben je het daar gewoon mee eens. Zelfde met de visie over van gas af gaan, woonbeleid etc etc.

    Het gaat er mij om dat die raadsleden er zitten voor wie ze gekozen hebben en dan hun stem hoorbaar moet worden gemaakt. Als ze met alle belangrijke zaken hun stem VOOR geven, sja dan is er iets fundamenteel mis.

    • Mijn opmerking was meer algemeen bedoeld. Maar nu u over AVA begint ben ik het met u eens op vele punten. Ik zie deze partij als een samenraapsel van figuren die het in een andere partij niet hebben gered. Hun voorman is daar het sprekende voorbeeld van. Ik heb zelfs het vermoeden dat sommige van deze mensen het meer om den brode doen, dan om iets anders.

  3. Is er niemand die ons hier kan en wil vertellen waarom wij toch op een lokale partij moeten stemmen hoewel het dus qua stemgedrag niets uitmaakt?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.