Hoeveel heeft die bunker aan de Wolfert van Borsselenweg zo langzamerhand aan juridische procedures al gekost? Het was dinsdagavond een vraag van fractievoorzitter Martin Kortekaas Van GroenLinks tijdens de digitale vergadering van de raadscommissie Algemeen Bestuur en Middelen, die sprak over de jaarrekening 2019.
Die bunker uit de Tweede Wereldoorlog kreeg van de gemeente een monumentale status met het doel er een educatieve en aan het lokale historische erfgoed appellerend bouwwerk van te maken. Dat plan rees toen fotograaf Anko Stoffels het bouwwerk wilde kopen. Maar de door omwonenden opgerichte vereniging ‘Sloop de Bunker’ voerde het ene na het andere juridische proces tegen de gemeente om het te boycotten. Tot nu toe lukte dat niet, maar er ging volgens Kortekaas wel veel geld in zitten.
Sociëteit
Herbert Raat bleek nog altijd van zins er een educatief centrum, onder meer voor schoolklassen, van de maken. Het bouwwerk ligt in een wijk waar destijds in woningen (waarvan nu bewoners protesteren) Duitse officieren waren gehuisvest. Na de oorlog was de bunker onder meer in gebruik als sociëteit voor de jeugd van de nabij gelegen Pauluskerk.
Stort dat ding toch vol zand en maak de buitenkant vrij en schroef er een infobord op en maak elders een echte tentoonstelling van WO2 in Amstelveen.
Het begint er nu op te lijken of beide partijen koste wat kost hun zin willen doordrijven. Of beide partijen hun geld niet beter kunnen gebruiken. Het lijkt wel zo’n lachwekkende zaak bij de rijdende rechter.
GL moet zich ook maar eens verdiepen in de totale kosten van de aankoop (1 miljoen euro), renovatie en onderhoud van het houten noodgebouwtje aan de Randwijcklaan 13 (de zogenaamde ‘kleine sjoel’ vanwege tijdelijk gebruik als synagoge) dat dankzij wethouder Raat (VVD) ook een gemeentelijke monumentenstatus heeft gekregen maar waarover nooit iets wordt vernomen.
En hoeveel heeft dat oerlelijke VVD-Poelzwembad eigenlijk alles bij elkaar gekost?
Hadden we naar een kritische onafhankelijke lokale pers..