De nieuwe Amstelveenlijn mag dan nauwelijks rijden en de nodige kinderziektes hebben gehad, op 7 juni starten nu de werkzaamheden voor het herstel van het groen rondom de rotondes. Aannemingsbedrijf Jos Scholman start in opdracht van de gemeente met grondwerkzaamheden en in het najaar volgt de nieuwe beplanting. 

Er is veel in oude glorie te herstellen, beseft wethouder Rob Ellermeijer (Verkeer en Vervoer). “Nu lijn 25 rijdt en de werkzaamheden nagenoeg zijn afgerond, kunnen we daarmee aan de slag.

Uitgangspunt

Bij de nieuwe kruispunten is de situatie op sommige plekken totaal veranderd, zegt hij. “Maar uitgangspunt is dat er zoveel als mogelijk terugkomt van wat er eerst stond.” Daar is ook wethouder Floor Gordon (Groen) het mee eens. De gemeente neemt volgens haar daarvan graag de regie. “Om onze groene kwaliteit als gemeente in stand te houden, doen we dit ook bij infra projecten.” Naast de herplant van bomen hoopt zij op de bloeiende bermen waar de Beneluxbaan om bekend staat.

Verschillende boomsoorten

Het ontwerp van de gemeentelijke landschapsarchitect bevat verschillende boomsoorten zoals iepen, eiken, berken en kastanjes. Het bosplantsoen bestaat uit diverse inheemse soorten als meidoorn, veldesdoorn, els, haagbeuk, berk, hulst, liguster, vuilboom, lijsterbes, eik en Gelderse roos. Ook de herinrichting van het groen voor de flats aan de Eleanor Rooseveltlaan en Biesbosch is in de plannen meegenomen. De uitvoering hiervan liet nog op zich wachten wegens de werkzaamheden aan de Beneluxbaan. Elf iepen die eerder wegens de werkzaamheden aan de A9 zijn uitgegraven, kregen in maart al een nieuwe bestemming bij de Eleanor Rooseveltlaan en de Sportlaan.

Input bewoners 

Begin dit jaar organiseerde de gemeente twee digitale informatiebijeenkomsten voor omwonenden van de drie kruispunten. Naar aanleiding hiervan zijn de eerder geplande berken bij de flat Amstelhove op verzoek van de bewoners veranderd in vier Robinia’s. Langs de waterkant van de flat zijn drie wilgen toegevoegd. Aan de andere kant, ter hoogte van de Van Heuven Goedhartlaan, komen drie extra populieren. Bij het kruispunt Sportlaan is in de noordoosthoek extra kleur toegevoegd. Daarnaast onderzoekt de gemeente, na binnengekomen meldingen van omwonenden van het nieuwe viaduct Ouderkerkerlaan, of daar meer volwassen bomen kunnen worden geplant. Op deze locatie is al groen aangeplant door de aannemer van het viaduct.

6 REACTIES

  1. Mwah. Aan herbeplanting doet men wel, maar men plant voor bijvoorbeeld 3 majestueuze grote bomen ( bij de paaskerk die heus wel hun tijd zullen hebben gehad) ook maar 3 van die lolliestokboompjes terug! Waarom niet wat meer. Kan men naderhand toch nog altijd uitdunnen?

  2. Waarom alleen herstel van het groen rondom de rotondes? Op de (vele) stroken tussen de beide rotondes heeft een ware kaalslag aan bomen plaatsgevonden aan beide kanten van de Beneluxlaan. Wordt dit dus niet hersteld?

    • Klopt. Tevens gaat gemeente naar mijn smaak ook wel erg vlug in op klachten van burgers als zij vinden dat ze last hebben van bomen. Men kan best wat terughoudender zijn.

    • Niet zeuren App, dat was nu eenmaal onvermijdelijk. Ik ben het wel met je eens dat je dat moet zien te compenseren. Misschien dat smalle weiland beplanten aan je rechterkant als je via het Ziekenhuis naar de jouw zeer bekende uitspanning Brasserie 10 rijdt?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.