Minstens zes kunstenaars werken aan nieuwe kunstwerken die deze zomer onderdeel uitmaken van de tijdelijke kunstroute Biotoop. Van 9 juli tot en met 25 september zijn zij te zien te zien langs de kunstroute Bovenkerk-Westwijk. De kunstenaars delen volgens de gemeente hun fascinatie voor de manier waarop de leefomgeving invloed uitoefent op de mens en andersom.

Zij lieten zich voor hun ontwerp inspireren door de locatie waar hun werk komt te staan, zoals door de ‘schoonheid van herhaling’ in een nieuwbouwwijk, groene stroken als aders door Westwijk of de paden langs de Poel. De locaties zijn aangedragen door buurtbewoners via de website Denk Mee Amstelveen.

Keuze

Hoeveel inwoners daar hebben meegedacht, zegt de gemeente niet. De kunstenaars maakten zelf een keuze uit door inwoners ingezonden locaties. “De kunstroute brengt jong en oud op een laagdrempelige manier in aanraking met kunst”, zegt wethouder Herbert Raat (kunst en cultuur). Dat   die koos voor Westwijk en Bovenkerk komt volgens hem omdat daar nog ruimte is voor de ontwikkeling van publieke kunstwerken.

Ontwerpen klaar

De ontwerpen zijn inmiddels klaar en de kunstenaars lichten een tipje van de sluier op.

Bart Eysink Smeets werkt graag met bomen en planten (die hij snoeit en knipt in herkenbare vormen) en natuurlijke objecten zoals stenen. Voor zijn kunstwerk gaat hij aan de slag met bloemen. Hij vervaagt de lijnen tussen het mensgemaakte en natuur door het inzaaien van madeliefjes in de vorm van de bekende lijnen van een voetbalveld.

Circus Andersom bestaat uit een groep kunstenaars die beelden, sculpturen en acties in de openbare ruimte maken. Met het kunstwerk Gegrond hopen zij mensen anders te laten kijken naar hun eigen omgeving. Circus Andersom houdt wekelijkse workshops waarin deelnemers met een combinatie van wichelroedes, meditatie en bodemonderzoek de grond onder hun voeten verkennen.

Frank en Michiel is een kunstenaarsduo dat zich laat inspireren door natuurfotografie. Tijdens de pandemie leerden we volgens hen de natuur te beleven en te bewonderen, en de meest fotogenieke natuurverschijnselen vast te leggen op een foto. Op een stuk braakliggend terrein bootsen Frank en Michiel natuurverschijnselen na waarmee natuurliefhebbers op de foto kunnen en die zij kunnen delen op sociale media met de hashtag #praediumunique.

Vogels

Liesbet Bussche kleedt de stad aan met enorme ringen en parelsnoeren. In Amstelveen maakt ze een levensgrote bedelarmband. De kunstenaar heeft van veel vogels die leven in het Amsterdamse Bos, zoals het winterkoninkje, de ijsvogel, de bonte specht en de torenvalk, zilveren bedels gemaakt en met elkaar verbonden door middel van een schakelketting.

Lily Lanfermeijer laat mensen anders kijken naar hun omgeving door een herkenbare vorm uit te vergroten. Voor Biotoop maakt zij vijf grote tollen van keramiek die balanceren op een grasveld. Hoewel de tollen stil staan, lijken ze te draaien door de patronen en wapperende franjes op het speelgoed.

Robbert Weide maakt een sculptuur waar een gesprongen leiding in een feestelijke fontein verandert. Hiermee bewijst hij dat uit een tegenslag ook iets moois kan ontstaan. Op het grasveld sproeit een fontein van purschuim en staal, ontsprongen uit een putdeksel in de grond.

Selectie

Voor de ontwikkeling van de route Westwijk en Bovenkerk zijn een extern projectleider en curator aangesteld. Zij stelden een lijst op van kunstenaars uit Amstelveen, de regio, en in sommige gevallen daarbuiten.

Deze lijst is teruggebracht tot een selectie van kunstenaars die met hun werk kunnen inspelen op de omgeving en affiniteit hebben met het thema. Maar ook kunstenaars die ervaring hebben met het maken van kunstwerken in de openbare ruimte en/of lokale binding hebben of bereid zijn zich in Amstelveen te verdiepen.

De selectie is ter beoordeling voorgelegd aan de Adviescommissie Beeldende Kunst (ABK). Op basis van hun inhoudelijke advies is een definitieve selectie kunstenaars gemaakt van binnen en buiten de gemeente. Zij gaan elk op hun eigen manier te werk met het thema waardoor de uiteindelijke werken gezamenlijk een verhaal vertellen.

Website

Op de website www.visitamstelveen.com/biotoop is geregeld meer informatie over de kunstenaars, de kunstwerken en de route te vinden. Daar wordt op een later moment ook meer bekendgemaakt over de activiteiten die langs de kunstroute worden georganiseerd.

1 REACTIE

  1. Er hebben toch 29 mensen meegedacht over de locatie. In ieder geval dat staat op de eerste website. Of heb ik het verkeerd begrepen?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.