Twaalf Amstelveners krijgen een koninklijke onderscheiding en één ontvangt hem poistuum. Burgemeester Tjapko Poppens stelde hen daar vrijdag digitaal van op de hoogte en sprak hen via video toe. Wegens de coronamaatregelen kon de jaarlijkse lintjesregen niet in het raadhuis plaats vinden. Frans Sam, die in december overleed, werd postuum benoemd tot ridder in de orde van Oranje Nassau. Die onderscheiding kregen ook Lies Caransa-de Hond en Anton te Meij. De andere decorandi werden tot lid in de Orde van Oranje Nassau benoemd. De bij de orde horende versierselen worden later feestelijk uitgereikt op het raadhuis.

“Ik ben trots op al onze Amstelveense vrijwilligers die zich belangeloos inzetten voor verenigingen, organisaties en mensen die onze hulp en ondersteuning nodig hebben”, zegt burgemeester Tjapko Poppens. “Het gemeentebestuur feliciteert alle decorandi van harte met deze welverdiende onderscheiding.”

Tulipa

De postuum tot ridder ON benoemde Frans Sam (overleden op 7 december) begon zijn lange vrijwilligersloopbaan in de muziek, als medeoprichter van radio Tulipa, de omroep van het Nicolaas Tulpziekenhuis. Later stapte hij over naar Radio Amstelveen Lokaal en was ook politiek actief. De meeste tijd besteedde hij het openbaar vervoer. Hij was oprichter van werkgroep Amstelveens Verkeer (WAVER), die zich later aansloot bij de landelijke reizigersvereniging ROVER. Hij was jarenlang voorzitter van Amstelland-Meerlanden. Wegens zijn kennis van het openbaar vervoer was hij ook lid van Reizigers Adviesraad van Vervoerregio Amsterdam.

 Jodenvervolging

Een andere tot ridder ON benoemde is Lies Caransa-de Hond, wegens haar jarenlange inzet om verhalen over de Jodenvervolging levend te houden, opdat wij niet vergeten en ons bewust blijven van waar discriminatie toe kan leiden. Door haar eigen oorlogservaringen met anderen te delen weet zij mensen te raken. Dat doet zij sinds 2005 als gastspreker voor Westerborkeducatie. Ook werkte zij mee aan diverse documentaires. Van 1984 tot 1994 verzorgde mevrouw Caransa samen met de Israëlische ambassade de uitreiking van de hoogste onderscheiding, Yad Vashem, voor mensen die tijdens de Tweede Wereldoorlog Joden hebben gered. Mevrouw Caransa wordt omschreven als een sociaal bewogen en betrokken persoon.

FIT

Ook Anton te Meij werd Ridder. Hij begon zijn lange vrijwilligersloopbaan als voorzitter van de jeugdsociëteit van stichting Open Jeugdwerk in Amstelveen. Daarna was hij voorzitter van de turnvereniging FIT, de Nederlandse Genealogie Vereniging (NGV) en de Koninklijke Nederlandse Gymnastiek Bond (KNGB), district Haarlem. Sinds zijn pensionering in 2000 is hij adviseur en hulpverlener voor het te gelde maken van financiële tegoeden vanuit pensioenen, aandelen of verzekeringen. Sinds 2005 zet hij zich in voor de Indische Kwestie. De gemeente noemt hem ‘een sociaal bevlogen mens met een groot rechtvaardigheidsgevoel’.

Leden

Leden in de orde van Oranje Nassau zijn geworden de dames Annie van Dijk-Meijer, Moppie Holla-Fontijn, Maureen van Munster en Cor Wisse-Van Akkeren, alsmede de heren Ronald Brouwer, Dick Hollander, Henk Luijken, Fred van Oijen, René van Toledo en Gerrit Wilhelmus.

Rolstoelen

Ronald Brouwer is sinds zijn veertiende een fervent rolstoeldanser, eerst als leerling en daarna als instructeur. In 1993 richtte hij de rolstoeldansgroep Firopa op. Sinds 2013 geeft hij les aan rolstoeldansgroep Jesdancers. Zijn lessen en dansfeesten geven veel plezier, ook voor de bewoners van zorginstellingen waar hij demonstraties geeft. Naast zijn dansactiviteiten is Brouwer sinds 1998 vrijwilliger bij Dignahoeve.

 Bolder

Annie van Dijk is sinds 1993 vrijwilliger in buurtcentrum de Bolder. Daar helpt zij onder meer bij de woensdagavonddiners voor ouderen. Tot 2006 was zij ook vrijwilliger in de Olmenhof en daarna bij Belmonte van stichting Brentano. Ook hier helpt zij o.a. bij de diners voor bewoners.

 Handbal

Moppie Holla startte haar lange vrijwilligersloopbaan in 1975 bij de Amstelveense handbalvereniging Kwiek. Zij runde 25 jaar de kantine en werd in 2003 vrijwilliger bij het Maatschappelijk Ontmoeting Centrum (MOC). Daar begon met kleinere klussen maar doet nu van alles, variërend van het koken voor bezoekers tot het organiseren van de bingoavonden en de klaverjastoernooien.

 Hockey

Dick Hollander zet zich sinds 2000 in voor de arbitrage van de hockeysport. Hij geeft cursussen, verzorgt workshops, begeleidt cursisten en is examinator. Inmiddels heeft hij 14.000 jongeren en ouders het scheidsrechtersexamen afgenomen. Ook is hij betrokken bij het opstellen en uitvoeren van het arbitragebeleid bij verschillende hockeyverenigingen. De heer Hollander wordt omschreven als eerlijk, rechtdoorzee, betrouwbaar en een harde werker.

KLM

Henk Luijken werkte tot aan zijn pensionering bij de KLM en was sinds 1958 de drijvende kracht achter het KLM fonds Bijzondere noden. Sinds 1986 is hij bestuurslid en secretaris van het KLM mannenkoor en organiseerde hij onder meer het programma, de concerten en alle logistieke zaken. Daarnaast was hij jarenlang jeugdleider bij voetbalclub NFC en twaalf jaar voorzitter van de bewonerscommissie Kringloop.

 VHA

Maureen van Munster is vrijwilliger bij Vereniging Historisch Amstelveen. Sinds 1990 is zij daar bestuurslid, heeft diverse boeken geschreven, werkt mee aan kwartaalblad Amstel Mare, beheert de website en organiseert tentoonstellingen. Ook is zij secretaris van stichting Aemstellant die cultuurhistorische activiteiten bevordert. Daarnaast was zij zeer actief in de wijk, onder meer als secretaris van het wijkplatform Keizer Karelpark en als redactielid voor de wijkkranten.

School

Werk en vrijwilligerswerk zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden bij de heer Fred van Oijen, directeur van basisschool De Cirkel. In zijn vrije tijd zet hij zich in voor de taalontwikkeling van internationals binnen Onderwijsgroep Amstelland, sinds 2019 de Taalschool. Ook heeft hij een leerlijn muziek en een Blazersklas opgezet, zodat kinderen tegen een verlaagd tarief een muziekinstrument leren bespelen. Daarnaast is hij organisator van het beachvolleybaltoernooi, de hardloopwedstrijden en mede-initiator / organisator van het jaarlijkse zaalvoetbaltoernooi voor alle basisscholen in Amstelveen. Van Ooijens passie voor het onderwijs is aanstekelijk en motiverend voor anderen.

 ICT

Sinds zijn oudste zoon in 2002 lid werd van hockeyclub Pinoké is René van Toledo een actieve, betrokken vrijwilliger van de club. Eerst als teambegeleider van zijn zoon, maar daarna in diverse functies. Zo leverde hij een belangrijke bijdrage aan de automatisering van de club en is hij degene die de digitale infrastructuur onderhoudt. Daar zitten wekelijks vele uren werk in. Hij is een rolmodel voor alle vrijwilligers en van onschatbare waarde voor de club, die nooit een vergeefs beroep op hem doet.

Voetbal

Gerrit Wilhelmus is sinds 1954 een actieve, betrokken vrijwilliger bij Voetbalvereniging Amstelveen Heemraad. Naast de redactie van het clubblad, de kantinecommissie en elftalleider van de junioren vervulde hij tussen 1979 en 2017 vrijwel alle bestuurdersrollen die de vereniging kent. De heer Wilhelmus is van grote waarde voor de voetbalvereniging en een clubman in hart en nieren. Vanaf zijn pensioen in 1996 tot 2005 was ook chauffeur bij zorginstelling Amstelrade.

Winkel

Cor Wisse is sinds 1987 vrijwilliger bij zorgcentrum ’t Huis aan de Poel. Zij is coördinator voor het winkeltje dat voorziet in de behoeften van (dementerende) ouderen maar ook een ontmoetingsplek voor hen is. Daarnaast is zij vrijwilliger bij het sociaal cultureel werk. Ze helpt bij de activiteiten en verzorgt ook de catering. Ondanks haar hoge leeftijd blijft Wisse actief.

1 REACTIE

  1. Allemaal hartelijk gefeliciteerd! Jullie zijn allemaal kanjers om maar eens een oud politica te citeren. Wat mij betreft hadden er nog veel meer vrijwilligers een lintje mogen krijgen, want er zijn er velen in onze gemeente.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.